Texasin kunnian tähden

03.05.2024 Tri Tuomio

Sanat jylhä ja eeppinen tulevat hakemattakin mieleen Tex Willer Suuralbumien kohdalla, eikä Texasin kunnian tähden ole poikkeus. Itse asiassa sääntöä vahvistetaan jälleen yhden jyhkeän sarjakuvateoksen verran. Todellisista tapahtumista kaikupohjansa hakeva Yhdysvaltain sisällissodan melskeisiin sijoittuva albumi sekoittaa maukkaasti vakoojaviihdettä ja lännentoimintaa. Ja koska veljessodasta on kyse, niin Texasin kunnian tähden ei väistele traagisia tunnelmia tai vakavia teemoja. Kuukauden western erittäin vaativaan makuun.

Tarinasta vastaa vanha tuttu Mauro Boselli, joka kantaa tällä hetkellä päävastuun Texin kirjoituspuolesta. Tässä seikkailussa maestro innostuu maalailemaan Tex Willerin tarjoamalle kankaalle Nuoren Tex Willerin laajentamalla väripaletilla. Tämä tarkoittaa muun muassa Kate Warnen ja “Damned” Dickin läsnäoloa plus Kit Carsonin tummaa kuontaloa. Kuvituksesta vastaa kokenut konkari Maurizio Dotti, joka pääsee näyttämään osaamistaan sekä armeijoiden että yksittäisten tappelupukarien kohtaamisissa.

Verinen veljessota

Tarina kehystetään vierailulla Treue der Union -monumentilla, joka kunnioittaa Unionille uskollisten saksalaisperäisten texasilaisten muistoa. Nämä kuolivat Nuecesin verilöylyssä, kun Konfederaation puolesta taistelevat partisaanit murhasivat joukon sotaa vastustaneita ja aseista kieltäytyneitä saksalaisia. Nuecesin laaksossa varttunut Tex on siis helppo kirjoittaa tarinaan mukaan, koska partisaanit vainoavat hänen ystäviään.

Boselli käyttää myös Shilohin taistelua seikkailunsa pohjustamiseen. Kit Carson etsii taistelukentältä ex-presidentti Sam Houstonin pojan ruumista ja nuorukaisen kotiin palautettuaan saa tältä valtiomieheltä tärkeän tehtävän, joka sekin liittyy saksalaissiirtolaisiin. Taitava poliitikko tekee kulisseissa kaikkensa saadakseen Unionin ja Konfederaation välisen konfliktin laantumaan.

Lynkkaajien jäljillä

Sekä Tex että Carson yrittävät pysyä puolueettomina sisällissodan niittäessä veristä satoa heidän ympärillään, mutta kun lynkkauspartiot vaikuttavat toimivan esivallan suojeluksessa, niin silkkihansikkaat vaihtuvat pian reikärautoihin.

Sotatila takaa, että Texille ja kumppaneille riittää vaikeuksia ja vaaratilanteita ratkottaviksi. Onneksi Dottin ruuti on kuivaa ja toimintakohtauksien toteuttamiseen on vuosikymmenien kokemus. Herran haastattelu sulostuttaa tämän albumin sisäkansia. Lukulaseille saattaa olla käyttöä, sillä pieneen tilaan on ladattu paljon asiaa. Muutenkin tarjolla on paljon pauketta kohtuullista korvausta vastaan. Suosittelemme siis lännenviihteensä vakavasti ottaville, mutta hurttia huumoria ei näillä sivuilla unohdeta. Onhan tämä kuitenkin Tex Willerin seikkailu!

Tex Willer Suuralbumi Texasin kunnian puolesta löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan keskiviikkona 8. toukokuuta. Luonnollisesti tämä tuhti länkkäri karauttaa myös verkkokauppaamme. Linkki sinne heti tuossa alapuolella.