BD23_Filemon3_otsikkokuva

Filemon: Santarmien saari

26.07.2024 Rmaki

Fredin hulvaton Filemon-sarja jatkuu: uusi BD-albumi Filemon: Santarmien saari ilmestyy ensi viikolla!

Filemonia julkaistiin suomeksi jo 70-luvulla, ja sarja teki lähtemättömän vaikutuksen kaikkiin sen ajan lukijoihin. Nyt surrealistinen meno jatkuu uusissa, aiemmin suomentamattomissa BD-albumeissa. Santarmien saari on järjestyksessä sarjan seitsemäs albumi, ja kuten kaikki aiemmat osat, se toimii täysin itsenäisenä lukukokemuksena – jatkaen samalla Filemonin ja kumppaneiden pidempää tarinakaarta.

BD23_Filemon3_kuva1

Ranskalaisen Fredin (oikealta nimeltään Frédéric Othon Théodore Aristidès) vuonna 1965 lanseeraama Filemon on epäilemättä yksi eurooppalaisen sarjakuvan ainutlaatuisimpia luomuksia. Sarja kertoo maalaispoika Filemonista, joka ensimmäisessä albumissa tipahtaa hylätyn kaivon kautta omituiseen rinnakkaistodellisuuteen — siellä Atlantin valtameren kirjaimet ovat oikeita “saaria” keskellä kyseistä merta. A-kirjaimelta Filemon löytää kaivonkaivaja Bartolomeuksen, joka on haaksirikkoutunut tähän outoon maailmaan 40 vuotta aiemmin. Filemon onnistuu pelastamaan Bartolomeuksen kotiinsa – mutta ajan myötä partasuu alkaa kaipailla takaisin A-saarelleen.

BD23_Filemon3_kuva2

Sinänsä vihreänuttuisen haaksirikkoisen kaipuu on ihan ymmärrettävää, olihan hänellä A:lla valtava, alati kasvava palatsi, uskollinen kentauripalvelija Perjantai sekä vehreä puutarha, jonka puissa kasvoi vaikka mitä – muun muassa pulloja. Paluu A:lle on kuitenkin osoittautunut hankalaksi, sillä kirjainten maailmaan ei voi kulkea kahdesti samaa reittiä. Onneksi Filemonin setä Felix on oikea noita, ja hänellä riittää keinoja! Toistaiseksi yritykset avata ovi A:lle ovat sitkeästi epäonnistuneet, ja Filemon sekä Bartolomeus ovat päätyneet milloin millekin Atlantin kirjaimelle.

BD23_Filemon3_kuva3

Uudessa albumissa vaikuttaa kuitenkin siltä, että Felix on viimein onnistunut. Alkuhankaluuksien jälkeen Filemon ja Bartolomeus toden totta päätyvät A:lle – mutta saari on muuttunut täysin sitten viime visiitin! Poissa ovat palatsit, pullopuut ja uskolliset kentaurit. Tilalle on tullut valtavien konstaapelin hallitsema kolkko lavastekaupunki, jossa ihmiset ovat pelkkää rihkamaa. Ja niin vain joutuvat Filemon ja Bartolomeuskin konstaapelien takanreunustalle koristeiksi. Mitä A:lle oikein on tapahtunut? Pääsevätkö sankarimme enää takaisin omaan maailmaansa? Ja miten kansikuvassakin näkyvät jättimäiset irtokourat liittyvät tapahtumiin?

BD23_Filemon3_kuva4

Vastaukset selviävät BD-albumissa Filemon: Santarmien saari, joka ilmestyy 31.7. Tämän 56-sivuisen värialbumin voit ostaa kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta.

BD23_Filemon3_loppukuva

Avainsanat