Tex Willerin kuuma kesä!

14.07.2023 Tri Tuomio

Mustavalkoinen sarjakuvaviihde kuuluu kesään. Olemme näillä sivuilla jo ehtineet hehkuttamaan lomalukemistojen aatelisista Mustanaamiota ja Muiden sotien Korkeajännitystä, mutta nyt on lännenseikkailujen ja Tex Willerin aika loistaa. Luodaanpa siis nyt katsaus Lehtipisteiden, sarjakuvadiilereiden ja verkkokauppamme Tex-valikoimaan juuri nyt. Koska kesää on vielä ihan mukavasti jäljellä, niin sarjakuviakin ehtii ahmimaan vaikka kuinka. Allekirjoittanutkin säntää kuuman kesäpäivän kunniaksi puistoon jäätelön ja sarjakuvan pariin heti kun saa tämän artikkelin valmiiksi, tai tuntee palavaa tarvetta pienelle kirjoitustauolle.

Aloittakaamme perus-Texistä. Kevään pitkän seikkailun jälkeen tarjolla on pientä kevennystä, eli numero 9/2023 on kahden seikkailun kattaus. Niistä ensimmäisessä Tex saa vastaansa rikollisjoukkion ja lain väärällä puolella operoivan pistoleron. Pasquale Rujun kirjoittama ja Fabio D’Agatan kuvittama tarina tarjoilee kiitettävän määrän pauketta tiiviisti paketoituna. Kakkostarinassa seikkailemme vanhan tutun Montalesin matkassa. Kuvitusnäyte ykköstarinasta Maverick Bunch.

Heinäkuun puolella, eli 26.7. ehtii ilmestyä vielä Texin tämän vuoden kymmeneskin numero. Siinä käynnistellään kahden pokkarin mittainen kauhutarina. Kauhusisältöä on turha yrittää pitää salaisuutena, kun kannessa pönöttää vanha tuttu El Morisco. Moreno Burattini hoitelee tekstihommat ja Michele Rubini piirtämisen. Oikein maukasta hirviökauhua luvassa. Tilaamalla varmistaa kärryillä pysymisen.

Nuori Tex Willer jatkaa varmaotteista marssiaan halki Villin lännen verisen historian. Oikeamielinen sankari on tällä kertaa törmäyskurssilla rotukiihkoilijoiden kanssa. Tämä numero sisältää erityisen paljon osaavasti toteutettua hiiviskelyä ja tiedustelutoimintaa. Amerikan historian synkkiä pohjavireitä luotaavat länkkäriveteraanit Mauro Boselli ja Bruno Brindisi. Vakavista teemoista huolimatta viihdyttävyydestä ei tingitä. Lopussa on tarjolla todella hieno cliffhanger, joten melkeinhän tässä toivoo elokuun jo saapuvan, vaikka ikuinen heinäkuu olisi parasta ikinä.

Jos haluaa Texinsä nostalgialla maustettuna, niin oikea valinta riippumattoviihteeksi on Tex Willer Kronikka 73. Ensin Tex on turvaamassa Panaman kanavan rakentamista. Projektissa luonnollisesti onnistuttiin, mutta paluumatka ei suju kuin Strömsössä. Texin ja kumppanien laiva kaapataan ja pian on luvassa mysteerisaari, hullu tiedemies ja dinosauruksia. Luit oikein. Dinosauruksia! Tästä ei aivot narikkaan narauttava kesäviihde oikeasti parane.

Hypätään pokkarikoosta hetkeksi albumikokoon. Tex Willer Suuralbumi on aina varma valinta, jos haluaa edetä elämässään “yksi Tex per vuosi” -taktiikalla. Taktiikka on toki täysin väärä, mutta kukin taaplaa tyylillään ja Kaksi karkulaista tarjoaa silmänruokaa ja kimurantteja juonenkäänteitä muutamaksikin lukukerraksi. Jos tämä länkkärihelmi on jäänyt Lehtipisteen tai sarjakuvakaupan hyllyyn, niin kannattaa lukaista tämän Tex Willer Suuralbumin laajempi esittely ja vierailla sen jälkeen verkkokaupassa.

Lupasimme ensialkuun hehkuttelevamme vain mustavalkoista viihdettä, mutta kevään Tex Willer Värialbumi on sekin kesään sopivaa länkkäriparhautta. Enrique Breccian jälki poikkeaa tutuimmasta ja turvallisimmasta Texistä juuri sopivasti, että tämäkin albumi saattaa olla mieluisa kaveri yhden Texin taktiikalla eteneville. Snakemanin hehkutus tarjoilee lisää kuvitusnäytteitä.

Kerta vielä kiellon päälle, eli värikästä lännenviihdettä on luvassa myös Tex Willer Kirjastojen sivuilla. Kirjasto 69 sisältää pääosin realistista ja erittäin kovaksi keitettyä rikollisjahtia, mutta sokerina pohjalla odottavat ulkoavaruuden öttiäiset. Eli satunnaisille lukijoille suosittelemme seuraavasta: TW Kirjasto 69 realismia ja etsivätoimintaa arvostavaan makuun ja TW Kirjasto 70 (ilmestyy 9. elokuuta) kauhuviihteen ja käppä-scifin ystäville.

Kauniiksi lopuksi palaamme mustavalkoisen ilmaisun pariin. Ja sellaiseen sivumäärään, että kunnianhimoisempikin lueskelusessio on mahdollinen. Maxi-Tex – Missisippi Ring on penteleen jännittävä kujanjuoksu, jossa Tex ja Carson yrittävät saada joukon todistajia elävinä tuomioistuimen eteen. Kintereillä häärii pätevä, vaikkakin sisällissodan traumatisoima palkkatappaja, joka habituksellaan ja toiminnallaan kumartaa spagettiwesternien klassikkohahmojen suuntaan.

Tällainen Tex-kattaus tällä kertaa. Lisää Tex-vinkkejä Tex-kesään löydät esimerkiksi lukijoiden Tex- suosikkeja selvittävästä jutustamme!