Mississippi Ring

07.04.2023 Tri Tuomio

Maxi-Texiä odottelee ainakin allekirjoittanut aina vesi kielellä koskena pauhaten. Tälläkin kertaa suuriin odotuksiin vastataan, eli Mississippi Ring on juurikin sitä itseään, eli eeppiset mitat saavuttava lännenseikkailu, jonka sivuilla maineikkaat sarjakuvantekijät pääsevät todistamaan vaikuttavan osaamisensa pitkän tarinan puitteissa.

Kevään 2023 Maxi-Texin kuvituksesta vastaa Massimo Rotundo, jonka jäljestä pääsemme nauttimaan aivan liian harvoin, joten 336 sivua herran osaavaa viivaa uppoaa ainakin tähän fanipoikaan kuin bowie sulaan voihin. Tarinasta vastaa Gianfranco Manfredi, joka on tuttu ukko muun muassa Ukkostuulen sivuilta. Seuraava Tex-suuralbumikin on tämän erityisesti häijyjen pahisten kehittelijänä loistavan laulaja-laulunkirjoittajan, säveltäjän, näyttelijän, sarjakuvapiirtäjän ja kirjoittajan mielikuvituksesta lähtöisin.

Manfredi ja Rotundo eivä ujostele pelata kaikille lännenviihteen ja spagettiwesterien ystäville tutuilla troopeilla. Aivan ensimmäisen kuvaan astuu sisällissodan traumatisoima, huuliharppua soittava ammattitappaja, joka saa tielleen vanhat tutut rangerit, Tex Willerin ja Kit Carsonin.

Kun tutun tuntuiset alkukuviot on kutkuteltu, alkaa herkullisen henkilökatraan kokoaminen. Ja koska sivuja on päälle kolmesataa, niin ujostelua ei edelleenkään tapahdu, tällä kertaa määrän suuhteen. Maxin nimi Mississippi Ring viittaa rikollisorganisaatioon, joka pyörittää monenmoista vilunkipeliä joella ja sen rannoilla. Texille ja Carsonille riittää siis kätyreitä esiin savustettaviksi. Päätehtävänä on kuitenkin saattaa kyseisen organisaation kannalta tuhoisia tietoja panttavaat todistajat hengissä tuomioistuimen eteen.

Mainion pahiskaartin vastapainona toimii joukko sympaattisia hyviksiä, eli Tex ja Carson eivät operoi tyhjiössä, vaan osana yhteisöä. Pitkän tarinan puitteissa on tilaa tiimityöskentelyn hiomiselle ja uusien ystävyyksien muodostumiselle, joten lukijalle on tarjolla hahmoja, jotka eivät maistu pelkälle paperille ja painomusteelle. Tämä pätee sekä konniin että sankareihin.

Ikä ei tunnu herroja Manfredi (74) ja Rotundo (67) painavan, eli vetreää jälkeä on tarjolla, mutta kokemus näkyy. Molemmilla kun on sarjakuvauraa takana kymmeniä vuosia, joten arsenaaliin mahtuu kikkakolmosia lukijan riemuksi. Kikkailua ei kuitenkaan harrasteta, sillä Tex Willerin maailma on tietyiltä osin muuttumaton. Villiä länttä vaativaan ja jämeryyttä arvostavaan makuun on ikuinen ohjenuora.

Maxi-Tex Mississippi Ring löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista torstaina 14. huhtikuuta. Verkkokauppammekin on piakkoin valmis toimittamaan tämän immersiivisen länneneepoksen sarjakuvahyllyysi!