Käärmemies vastaan Kuoleman mies!

03.03.2023 Tri Tuomio

Helposti tunnistettavan, jykevän ja omaperäisen tyylin omaava sarjakuvan mestari Enrique Breccia palaa Tex Willerin maailmaan värialbumi Snakemanin sivuilla. Tarinasta vastaa Texin pääkippari Mauro Boselli, joka noukkii tämän seikkailun sivuille Texin rikkaasta historiasta salaperäisen naamioidun kostajan, Kuoleman miehen. Vaan kuinka tämä mustan ja valkoisen kontrastiin luottava hahmo toimiikaan värialbumin sivuilla? Ovatko herrat Boselli ja Breccia lyöneet tomahawkinsa kiveen?

Allekirjoittaneeseen Breccian kuvittama suuralbumi Captain Jack teki suuren vaikutuksen. Kuinka suuren? No se selvää tästä hehkutuksesta. Värialbumin puitteissa maestro pelaa täysin toisella paletilla, eli voimakkaiden mustien pintojen sijaan tarjolla on väreillä leikittelyä ja useampiakin maksimaalisen maalauksellisia sarjakuvaruutuja.

Tämä albumi kannattaa muuten lukea useammin kuin kerran. Se on spagettiwesternin veriseen ponchoon puettu satu, jossa pahat ovat pahoja ja hyvä jatkuvasti alakynnessä. Paha poppamies johtamassa mielipuolista kulttia on tuttu kuvio Texin sivulta, mutta Boselli ja Breccia puhaltavat Snakemanin sivuilla kauhuvisiot todella häijyiksi ja toiminnan liekehtiväksi. Vastapainona on lähes musertavaa surua ja melankoliaa.

Tiger Jackin ystäviltä tämä albumi saa maksimipisteet, sillä urhea navajosoturi saa paljon ruututilaa yksinäisessä kamppailussaan ute-heimoa vastaan. Allekirjoittanut ihailee eritoten Michael Mannin Viimeisen mohikaanin (1992) saamaa komeaa kuvallista tribuuttia.

Kiivaan toiminnan kuvauksessa skaala venyy kaksintaisteluista tuimiin joukkokohtauksiin. Niissä Breccia vääntää volyymin yhdelletoista. Ja kun ne maalaukselliset sarjakuvaruudut tuli mainittua, niin lepuuttakaahan silmiänne tässä.

Graafista osaamista ei siis piilotella. Ja tokkiinsa Bosellin ja Breccian valinta ultimaattiseksi kostajaksi osoittautuu toimivaksi ratkaisuksi. Mustavalkoinen aave on kuin toismaailmallinen satuhahmo, jonka voimia pahistenkin on pakko kunnioittaa.  

Ylimääräisenä bonuksena vielä yksi uljas maalauksellinen sarjakuvaruutu.

Lämmin suositus siis kaikille kostotarinoiden, intiaanisatujen ja Villiä Länttä kuvaavan taiteen ystäville. Snakeman löytyy juuri nyt sekä Lehtipisteistä että sarjakuvakaupoista kautta maan. Ja tietenkin myös verkkokaupastamme, josta löytyy yhä myös edellisiä Tex-värialbumeja. Suosittelemme kotiuttamaan ne ennen kuin tarjolla on vain eioota.