Mustanaamion seikkailut kuuluvat kesään!

30.06.2023 Tri Tuomio

Maailma on monimutkainen paikka, joten varsinkin kesälomalla on mukava paeta todellisuutta mustavalkoiseen maailmaan, jossa hyvät ovat hyviä, pahat pahoja ja kesämökin ranta kultahiekkaa. Jos sarjakuvasankarilla on susi lemmikkinä, aarteita enemmän kuin Roope Ankalla ja seikkailuvietti vielä tätä vanhaa jäärääkin voimakkaampi, niin aletaan hipoa täydellisyyttä. Ja kun tämä sankari voi vielä seikkailla useilla eri vuosisadoilla ilman aikakonekikkailuja, niin eksoottisten toimintaympäristöjen määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Kun mausteeksi isketään vielä supervoimia lähentelevä fyysinen kyvykkyys, ikoninen tyylitaju vaatetuksen suhteen, uniikit sormukset ja erikoiset asuinpaikat, niin saadaan aikaiseksi Vaeltava aave, eli Mustanaamio, jota joskus Walkeriksikin kutsutaan

Maku Brewing on kehitellyt tämän kesän janonsammuttajaksi Mustanaamio-oluen, joka onkin saanut erittäin mukiinmenevän vastaanoton. Toki Mustanaamio itse ei oluttuoppiin koske pitkällä tikullakaan, vaan tilaa aina ison lasillisen kylmää maitoa. Aiheesta myöhemmin lisää. Maku Brewingin oluesta innostuneet tahot ovat usein muistelleet lapsuuden upeita hetkiä, kun kesälomalla divarista on ostettu viikkorahoilla pinkka Mustanaamioita, joita on sitten ahmittu yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. Tässä jutussa haluamme herätellä näitä nostalgikkoja siihen tosasiaan, että Mustanaamion seikkailuista kesällä nauttiakseen ei tarvitse metsästää vanhoja numeroita antikvariaateista. Tuoreilla käännöksillä ja muinaisia aikoja paremmalla painojäljellä varustettuja albumeja löytyy sarjakuvakaupoista komea kattaus. Nyt käymme lävitse oman verkkokauppamme valikoiman. Komeista teema-albumeista löytyy jokaiselle varmasti mieluinen yksilö omaksi kesälukemistoksi tai vaikkapa mökkituliaiseksi.

Vuonna 2016 ilmestynyt Mustanaamio, mies joka ei kuole koskaan juhlisti sankarimme 80-vuotista taivalta sanoma- ja sarjakuvalehtien sivuilla. Jos haluaa lukea todella laajan kattauksen Mustanaamion seikkailuja, niin tämän kokoelma hoitaa homman. Paketin silaavat Mustanaamiota parikymmentä vuotta kääntäneen Sirpa Alkusen esipuhe ja sankarin historiaa luotaava artikkeli.

Pyöreitä juhlittiin myös albumin Mustanaamio ja Diana: Rubiinihäät puitteissa. Mustanaamio ja Diana Palmer tapasivat toisensa jo aivan ensimmäisen seikkailun merkeissä 1936, mutta häitä vietettiin vasta 1977. Siihen väliin mahtuu melkoinen määrä hysteerisen hauskaa kosiotoimintaa ja ihastumiskuvioiden ihmettelyä. Täydellinen häälahja huumorintajulla varustetuille pariskunnille ja kaikille vanhanaikaista viidakkoromantiikkaa arvostaville tahoille.

Joskus Mustanaamio kulkee suurkaupungin kaduilla kuin kuka tahansa meistä. Silloin hänen sotisopanaan toimii trenssitakin, fedoran ja aurinkolasien pyhä kolminaisuus. Ja nimi on tietysti Walker. Urbaanien seikkailujen erikoisalbumi tottelee nimeä Mustanaamio – Noir ja se sisältää seitsemän kovaksikeitettyä tarinaa, joissa kivikovat gangsterit törmäilevät raudanlujiin nyrkkeihin.

Mustanaamio – Legenda keskittyy perusasioihin, eli Mustanaamioon ja mystiikkaan tämän takana. Samalla juhlistettiin Vaeltavan aaveen 80-vuotista taivalta suomenkielisten julkaisujen sivuilla. Oiva paketti niille, jotka haluavat samalla laukauksella sekä alkupään höpsömpiä seikkailuja että hahmon kultakauden viileää viidakkotoimintaa.

Allekirjoittaneen oma suosikkivalinta tässä kattauksessa saattaa olla Mustanaamio – Kova koville, sillä kunnon sankari tarvitsee oivia konnia loistaakseen. Ja tämä albumi todellakin toimittaa roistorintamalla. Luvassa on muun muassa ihmissyöjäleijonia ja aviomiestä metsästävä paha kuningatar. Mukana menossa myös viidakon olympialaiset.

Mustanaamio – Pahuuden vihollinen on kenties se parhaiten Mustanaamio-oluen kaveriksi sopiva albumivalinta. Nämä seikkailut keskittyvät The Blue Dragon -juottolan ympärille. Siellä alkoholi sumentaa säännöllisesti sekä viattomien että konnien arvostelukyvyn, jolloin Walker joutuu puuttumaan asioihin. Hyvin nopeasti käy selväksi, että jos ei halua pääkallomerkkiä leukaperiinsä, niin kannattaa tilata oluen sijaan maitoa. Ja jos juo paljon maitoa, niin leukaperät kestävät paremmin iskuja. 

Uusinta uutta Mustanaamio-julkaisujemme saralla edustaa Mustanaamio – Karpaattien vampyyri. Huolella reprottu Jaime Vallvén kuvittamien yliluonnollisten seikkailujen kokoelma. Nämä tarinat eivät ole aikaisemmin näyttäneet näin hyviltä suomeksi, eli voittaa divarien aarteet jos ei hinnassa, niin ulkonäössä.

Kovakantisten sarjakuvajulkaisujen ystäville on tarjolla Mustanaamio 1974, joka tarjoaa näköispainettua nannaa nostalgianälkään. Ensi vuonna viisikymppisiään viettävät vuonna 1974 syntyneet inehmot, joten tämä katoaa viimeistään ensi vuonna verkkokaupastamme kyseisen kysyntäpiikin mukana. Kokoelmassa on muutakin hyvää kuin vuosiluku, mistä todisteena allekirjoittanut on hehkuttanut sitä kahdesti. Ensimmäinen hehkutus löytyy boldattua albumin nimeä klikkaamalla. Nokkelimmat pokkelimmat teistä ovatkin jo huomanneet, että sama klikkilogiikka pätee jokaisen albumin nimen kohdalla, joten ei kun turtkimaan hehkutuksia ja ihastelemaan hulvattomia kuvitusnäytteitä! Sen jälkeen sitten mars sarjiskauppaan, verkkokauppaan tai kirjastoon! Mustanaamio toimii sekä ulkosalla riippumatossa että sisätiloissa ukonilmaa paossa.

Toki Vaeltavan aaveen seikkailut viihdyttävät vuodenajasta riippumatta ja lokakuussa on luvassa lännenviihdettä, kun Mustanaamio – Lainsuojattomien maa laukkaa sarjiskauppoihin. Siitä kerromme lisää myöhemmin!