Pahuuden vihollinen

14.10.2022 Tri Tuomio

“Halutessaan Mustanaamio kykenee huutonaurattamaan kokeneinta ja kyynisintäkin sarjakuvaharrastajaa.” Vanha viidakon sanonta. Tämä viisaus pitää kutinsa ainakin tämän sarjakuvatoimittajan kohdalla. Kuvitusnäytteiden määrä tulisi pitää kohtuudessa, mutta runsaudenpula aiheuttaa jälleen kerran harmaita hiuksia. Liikaa komeaa konnien kolhimista ja ultraviileää huulenheittoa. Tahaton ja tahallinen komiikka vuorottelevat tappavalla tahdilla. Kääntäjä Sirpa Alkunen on taas kerran liekeissä Bengalissa seikkaillessaan. Kaikesta tästä huolimatta yritämme pitää seuraavan albumiesittelyn ryhdikkäänä ja ytimekkäänä.

Tämän kokoelman tarinoita yhdistää Morristownin pahamaineisin kapakka Blue Dragon, joka tulee näiden viiden seikkailun puitteissa hyvinkin tutuksi. Aloitamme toki viidakosta, joka ei ole suurkaupunkia vaarattomampi paikka. Varsinkaan jos on Mustanaamiota etsivä epätoivoinen pikkutyttö. Puoli viidakkoa on heti kimpussa.

Tietyt kuviot ja teemat toistuvat eritoten näissä seikkailuissa, eli viidakon väen arvokkaimmat aarteet päättyvät hölmöyden, viekkauden ja vääryyden ansiosta vääriin käsiin, jolloin Mustanaamion hälytetään pelastamaan sekä aarteita että ne pahisten näppeihin toimittaneita töppäilijöitä. Blue Dragonin väki on epäiltyjen joukossa yleensä ensimmäisenä ja heidän käyttämänsä luukuttaja Fozz heti seuraavana listalla. Kolhimisjärjestys meneekin yleensä näin: ensin portsari, sitten baarimikko, kolmantena omistaja ja neljäntenä Fozz. Lee Falk osaa repiä aiheesta mukavasti huumoria tarinasta toiseen.

Tietty hengailuaspekti korostuukin näiden tarinoiden ollessa koottuna yksien kansien väliin. Samalla korostuu myös Lee Falkin suurpiirteisyys yksityiskohtien suhteen, sillä muun muassa hahmojen nimet elävät jännästi. Suurpiirteisyys tarttuu myös kuvittaja Sy Barryyn, jonka klaffivirheiden bongaaminen on yllättävänkin lystiä ja palkitsevaa puuhaa. Vinkkinä vaikkapa pahaa merkkiä peilikuvistaan ihmettelevät konnat. Barryn kohdalla taide onneksi palkitsee muutenkin kuin vain virheiden muodossa. Suoraviivaista toimintaa tarjoillaan aina kun on suoraviivaisen toiminnan aika.

Suoraviivaisen konnajahdin oheen tarjotaan onneksi myös eeppisempiä kuvioita, sillä Morristownin poliittiset kuviot vaikuttavat väkisinkin myös Blue Dragonin konnalauman mahdollisuuksiin uralla etenemisen ja ansaintalogistiikan suhteen. Kun tuomari on kiero kuin korkkiruuvi ja poliisipäällikkönä on täydellinen vätys, niin harmaan alueen operaattorit voivat rikastua rauhassa.

Ja koska rikkauksilla on tapana valua ylöspäin, niin Mustanaamio pääsee kurmottamaan pikkukonnien lisäksi myös yhteiskunnan korkeinta kermaa. Tämä albumi tarjoileekin erään Mustanaamin näyttävimmistä tai ainakin lystikkäimmistä sisääntuloista, kun armoitettu gourmand ja Morristownin korruptoitunein tuomari Turoo saa yllättävän vieraan.

Muuttumattomuus ja toistuvuus ovat tämän albumin kantava voimavara. Blue Dragonilla on oma paikkansa Morristownissa, Vaikka portsarit vaihtuvat ja omistavat tahot vaihtuvat, niin sama vanha meno jatkuu. Kantakapakka on aina aina hyvä olla olemassa. Tosin herra Walker saattaisi suosia pirtelöbaaria.

Realismi pysyttelee näissä tarinoissa takavasemmalla, mikä ehdottomasti kuuluu asiaan, mutta eipä sitä kuitenkaan ihan täysin unohdeta. Vaikka hahmot ajoittain valikoivasta amnesiasta kärsivätkin, niin myös oppimista tapahtuu.

Mustanaamio – Pahuuden vihollinen sarjakuvakaupoissa 19. lokakuuta 2022. Linkki verkkokauppaamme löytyy heti tuosta alapuolelta. Sieltä löytyy myös tuhti kattaus aikaisemmin ilmestyneitä Mustanaamio-seikkailuja. Suosittelemme niitä kaikkia vanhanaikaisen seikkailuviihteen ja hulvattoman meiningin ystäville.