Kunnian tähden – Korkeajännityksen matkassa muinaisille taistelukentille

05.07.2023 Tri Tuomio

Korkeajännitys Erikoisnumero tarjoilee aina Korkkarin perusmeiningistä poikkeavaa toimintaviihdettä. Tällä kertaa yläotsikko lupailee Muiden sotien Korkeajännitystä, mutta Muinaisten sotien ei olisi sekään täysin väärä valinta, sillä tässä numerossa vieraillemme esimerkiksi viikinki- ja keskiajalla. Ensimmäisen maailmansodan itärintamalla ihmettelemme prahalaisen arkkisluibailijan sisuuntumista Uralin taistelukentillä ja sokerina pohjalla tarjoillaan sankarimysteeri eräästä Falklandin sodan taistelusta. Historian harrastajille suunnattua kahakointia siis tarjolla!

Tämän Korkeajännityksen lähtölaukauksen ampuu Shane Filerin käsikirjoittama ja Carlos Pinon Viikinkien veri. Kehystarinassa Ranskan rannikolta löytyy venehauta viikinkivainajineen. Haupsturmführer Josef Heiden innostuu löydöstä kovin, koska natsimytologiaan yritettiin haalia peruskiviä skandinaavisen soturikulttuurin raunioilta. Varsinainen tarina paljastaa meille kyseisen viikinkisoturin henkilöllisyyden, eli pääsemme seuraamaan pohjoisesta tulleiden ryöväreiden hyökkäystä frankkien kylään.

SS-upseerin into varastaa historialliset aarteet harmittaa ranskalaisia historiantutkijoita ensialkuun kovin, mutta he pääsevätkin todistamaan läheltä kuinka vainajan kirottu miekka korjaa satoaan halki vuosisatojen. Historiantutkijoista puheen ollen käytänkin tämän mahdollisuuden suositellakseni YouTube-kanavaa History Buffs historiallisten elokuvien ystäville. History Buffs pistää halki, poikki ja pinoon sotaelokuvia halki vuosikymmenien eritoten niiden historialliseen todenmukaisuuteen keskittyen. Tuntikaupalla kiehtovaa katsottavaa tarjolla, sillä juontaja Nick Hodges osaa sekä elokuvien fanittamisen että isoihin ja pieniin historiallisiin nippelitietoihin paneutumisen. Tämän tarinan kohdalla kommenttia saattaisi tulla muun muassa leijakilvestä, joka esiintyy pari sataa vuotta etuajassa. Saattaa muuten olla mahdoton tehtävä sekä sarjakuvanikkareille että elokuvantekijöille saada kaikki muinaisten taistelukenttien aseet, varusteet ja taktiikat oikein.

Viikinkiajalta hyppäämme vuoteen 1359 ja Ranskan eteläosiin, jonne meidät vievät Andrew Knighton (tarina) ja Khato (taide). Tämän tarinan ja siinä samalla tämän erikoisnumeron kansitaiteesta vastaa Neil Roberts. Edvard III hallitsee Englantia ja suurta osaa Ranskasta, mutta satavuotisen sodan riehuessa alueita vallattiin ja menetettiin välillä tiuhaankin tahtiin. Tämän tarinan keskiössä riehuvat Vihreiksi miehiksi kutsutut palkkasoturit.

Lupsakka ja idealistisuudessaan hieman höperön oloinen ritari ottaa revohkan komentoonsa. Sir Thomas ei kuitenkaan hyväksy liiallista siviilien kolhimista ja ryöstämistä, vaan tämä kertomus päätyykin hyppelemään Seitsemän samurain varpailla. Kun pienen kaupungin väeltä ei onnistu verojen maksu kruunulle kuten pitää, niin siihen saattaa olla jokin muukin syy kuin asukkaiden luontainen piheys. Vihreät miehet pääsevät siis ansaitsemaan palkkansa ja sir Thomas näiden taistelukentillä raaistuneiden miesten kunnioituksen.

Tarinassa Kaukana kotoa seuraamme böömiläisen kirjailijan ja pikkurikollisen tempoilua uravalintojen välillä. Käsky harmaisiin kuitenkin käy, ja kapinallisen luonteen takia Dominikille on luvassa runsain mitoin latriinien puunausta. Kirjoittaja Shane Filer ja kuvittaja Keith Page eivät siis välttele sotilaselämän arkisempiakaan puolia

Pian rintama ja sankariteot kutsuvat, mutta sotasankarit jäävät vangeiksi siinä missä muutkin nurmiporat. Venäläiset värväävät kroonisen vetelehtijän Tšekkoslovakian legioonaan. Tšekeistä ja slovakeista muodostettu rykmentti taistelisi Venäjän keisarillisessa armeijassa Itävalta-Unkarin joukkoja vastaan. Lieneekö sitten auktoriteettikammon syytä, mutta idea itsenäisestä Tšekkoslovakiasta alkaa itää Dominikin mielessä. Kehkeytyykö laiskanpulskeasta epäonnensoturista aito patriootti ja kyvykäs taistelija vai onko veijarille luvassa aivan muunlainen kohtalo? Se selviää tämän Korkkarin lukemalla!

Tämän korkkarin viimeinen tarina kehystellään vuonna 2021, kun nuori Kieran Hale seisoo isoisänsä haudalla. Haudalle tuodaan kukkalaite, jonka mukana olevassa kortissa salaperäinen M. kiittää William Halea henkensä pelastamisesta. Kieran ottaa tehtäväkseen M:n henkilöllisyyden selvittämisen, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Andrew Knightin juonima ja Vincente Alcazarin kuvittama tarina vie lukijan ja Kieran Halen 80-luvulle ja Falklandin sotaan ja Tumbledownin taisteluun. Sodan usva ja monisärmäisyys tulevat lukijoille tutuksi, sillä William Halen kanssa rintamalla olleiden muistikuvat poikkeavat ajoittain suurestikin toisistaan. Ja kun henkien pelastamista mietitään, niin oikeassa paikassa oikeaan aikaan oleva taistelija saattaa jättää suurenkin jäljen sotilastovereihinsa. William Halesta ei silti ole tehty liian mukavaa ihmistä, mistä plussaa käsikirjoittajalle. Kiehtova katsaus meikäläisittäin vähän vieraaksi jääneeseen konfliktiin tarjolla!

Korkeajännitys Erikoisnumero 4/2023 nyt Lehtipisteissä. Seuraava numero ilmestyy 30.8.2023!