Sammy Day on täällä taas!

25.08.2021 Rmaki

Vauhdikas ja hauska Sammy on ollut yksi suomalaisten sarjakuvafanien suosikeista 70-luvulta alkaen, jolloin hahmo debytoi jatkosarjana legendaarisen Ruutu-lehden sivuilla. Sittemmin Sammy on seikkaillut omissa albumeissaan, joita on ilmestynyt suomeksi peräti 16 kappaletta.


Sammy Day on kieltolain aikaisessa Chicagossa seikkaileva “gorilla” eli henkivartija, joka pomonsa Jack Attawayn kanssa päätyy ottamaan vastaan mitä omituisempia tehtäviä. Usein nämä 1920-luvulle sijoittuvat seikkailut käsittelevät gangstereita ja viinatrokareita, mutta mahtuupa mukaan myös fantastisempia elementtejä, aina vampyyreista robotteihin. Kertomuksissa konepistoolit laulavat, nyrkit puhuvat ja hurtit huulet lentävät!


Sarjan loivat vuonna 1970 belgialainen käsikirjoittaja Raoul Cauvin sekä kuvittaja Berck (Arthur Berckman). Suomessa Cauvin tunnetaan Sammyn lisäksi parhaiten töistään Pikon & Fantasion sekä Sinitakkien parissa, Berckiltä puolestaan on Sammyn lisäksi julkaistu sarjakuvaa Nappulavartio.


BD-sarjalla on ilo julkaista ensimmäistä kertaa albumimuodossa Sammyn varhaiset seikkailut “Gorilloja ja ikämiehiä” sekä “Gorilloja ja robotteja”. Nämä tarinat ilmestyivät aikanaan Ruudussa vuonna 1974, mutta aiemmin niitä ei siis ole albumiksi Suomessa koottu.


Ensimmäisessä tarinassa jack ja Sammy palkataan pitämään kuria ikääntyneiden gangstereiden vanhainkotiin. Vanhukset eivät suinkaan ole päässeet piintyneistä tavoistaan, ja niinpä vanhainkodin henkilökunta ottaa lopputilin tuon tuosta. Mahtavatko Jack ja Sammy pärjätä hekään senioriroistojen seurassa?
Toinen tarina tutustuttaa gorillat kahteen erikoiseen keksijäveljekseen, jotka kisaavat siitä, kumpi rakentaa paremman (eli tuhoisamman) robotin. Veljesten vihanpito uhkaa äityä suoranaiseksi sodaksi, ja kun ryhmä ganstereita saa tietää koneihmisistä, soppa alkaa olla sitä myöten valmis.

Lähde sinäkin Sammyn ja BD:n kanssa jännittämään ja hekottelemaan gangsterisotien keskelle. Albumi on myynnissä hyvin varustetuissa sarjakuva- ja kirjakaupoissa, ja jos sellaista ei lähitienooltasi löydy, voit ostaa sen Story House Egmontin verkkokaupasta!

Avainsanat