Carl Barksin Aku Ankka -tarinat hienona albumisarjana

15.02.2023 Rmaki

Carl Barks on kaikkien aikojen rakastetuin ja arvostetuin Ankka-taiteilija, sarjakuvan todellinen jättiläinen. Nyt hänen Aku Ankka -tarinansa julkaistaan suomeksi uljaana albumisarjana.

Carl Barks (1901-2000) aloitti työnsä Disneyllä vuonna 1935 animaattorina. Vuodesta 1937 alkaen hän teki töitä Aku-animaatioiden parissa, kehitellen ideoita äkäisen ankan lyhytfilmejä varten. Vuonna 1942 Barks lopetti animaatiotyöt, mutta sitä ennen hän oli kumppaninsa Jack Hannahin kanssa ehtinyt luoda pitkän sarjakuvaseikkailun Akusta. Pian sen jälkeen Barks pääsi laatimaan Aku-sarjoja Western Publishing -yhtiön lehtiin, ja ensimmäinen niistä, The Victory Garden, julkaistiin vuonna 1943.

Näin alkaa Barksin ensimmäinen Aku-sarjakuva!

Tämän jälkeen Barks kirjoitti ja piirsi Aku-tarinoita säännöllistä tahtia, ja seuraavien 30 vuoden aikana hän ehti luoda yli 500 sarjakuvakertomusta. Ikimuistoisten seikkailujen ja hulvattomien kohellusten myötä Barks kehitteli suurimman osan Akun hahmogalleriasta: Roope-setä, Hannu Hanhi, Pelle Peloton, Karhukopla ja monet monet muut Ankkalinnan asukkaat saivat alkunsa Barksin ehtymättömästä mielikuvituksesta.

Aluksi Tupu, Hupu ja Lupu eivät olleet ihan niin fiksuja kuin nykyään…

Barksin ylivoimainen huumorintaju ja piirrostaito hurmasi myös suomalaiset lukijat. Hänen tarinansa tulivat tutuksi Aku Ankan yleisölle heti lehden ensinumeroista alkaen, ja sittemmin niitä on julkaistu erilaisina kokoomakirjoina, teema-albumeina sekä toivesarjoina Aku Ankka -lehden sivuilla.

Väliin Aku saa valitella tylsistymistä…

Nyt Story House Egmontilla on ilo aloittaa kattava albumisarja Carl Barksin Aku Ankka, jossa mestarin tarinat julkaistaan kronologisessa järjestyksessä, uudistetuilla väreillä ja Timo Ronkaisen laatimalla hienolla Barks-fontilla ladottuna. Uusi albumi ilmestyy joka toinen kuukausi, eli vuoden 2023 aikana julkaisemme peräti kuusi hienoa Barks-alpparia!

…väliin meni yltyy liiankin hurjaksi!

Ensimmäinen albumi käynnistyy tietenkin tarinalla The Victory Garden, eli suomeksi ”Ryytimaa”, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista ja lehtipisteistä sekä Story House Egmontin verkkokaupasta. Lähde mukaan kaikkien aikojen Ankka-julkaisuun heti ensimmäisestä osasta alkaen ja kerää itsellesi albumisarja, jonka pariin palaat aina uudestaan!

Avainsanat