Ankallispäivän sarjisvinkit!

05.12.2022 Tri Tuomio

Tänään on Ankallispäivä! Aku Ankan ensimmäisen numeron ilmestymisestä on siis 71 vuotta ja sen kunniaksi on syytä hehkuttaa verkkokaupastamme löytyviä ankkaklassikoita. Vuoden suurin juhla lähestyy vinhaa vauhtia, joten lähestymme aihetta joululahjavinkkelistä, mutta toki nämä upeat albumit toimivat vuoden jokaisena päivänä. Paitsi ehkä tämä ihan ensimmäinen hehkuteltava.

© Disney

“Jos Carl Barksilla tuntui edellisessä kokoelmassa olleen hieman käsijarru päällä, niin vuosien 1958–1964 kokoelmassa ei ole jarruja lainkaan! Mestarin myöhäiskauden joulutarinat ovat silkkaa rautaa.” Näin rätväkästi aloittaa kritiikkinsä Kulttuuritoimituksen Petri Hänninen. Ja vaikeapa tuohon on vastaankaan sanoa. Rmäen albumiesittelyn löydät täältä. Ja albumin itsensä löydät kirjakaupoista tai tuosta alta löytyvää linkkiä klikkaamalla.

Carl Barks on monille meistä ankkamaakarien ehdoton ykkönen ja suurin osa hänen jälkeensä tulleista ankantekijöistä astelee vankasti mestarin viitoittamalla polulla. Tämä pätee sekä maailmanrakentamiseen että hahmosuunnitteluun. Barksin luoman Ankkalinnan perustuksia voi ihastella esimerkiksi hänen suosikkihahmojensa edesottamuksiin keskittyvän kokoelmasarjan sivuilla. Kovakantiset Carl Barksin sankarit -kosteet sisältävät valaisevan kattauksen suosikkiseikkailuja vuosien varrelta, joiden myötä voimme ihailla hahmojen hienovaraista hioutumista ja kasvua lopulliseen loistoonsa. Verkkokaupastamme löytyvät juuri nyt Roope Ankkaan, Karhukoplaan ja Tupuun, Hupuun ja Lupuun keskittyvät opukset.

Jos Barks on ykkönen, niin Don Rosa on hyvä kakkonen. Rakastetun tekijän magnum opus on ilman muuta Roope Ankan elämä ja teot. Tämä tanskan Egmontin toimeksiannosta lähtenyt massiivinen ja palkittu sarjakuvaeeopos esiteltiin näillä sivuilla juhlapainoksen kunniaksi kolme vuotta sitten. Silloinen hehkutuksemme pitää yhä kutinsa ja löydät sen täältä. Ja perinteiseen tapaan linkki verkkokauppaan on heti tuossa alapuolella.

Jos sarjakuvahyllyssäsi on Rosan koko ankkatuotannon kokoinen ikävästi ammottava aukko, niin rakkaudella restauroitu ja tekijän itsensä kommenteilla varustettu Don Rosa -kirjastojen sarja tilkitsee sen hitaasti mutta varmasti. Painokoneet ovat jauhaneet kasaan jo kolme komeaa kokoelmaa ja lisää on luonnollisesti luvassa. Jo ilmestyneiden teosten esittelyt löydät täältä, täältä ja täältä. Vaikka osaisikin nämä sarjakuvat jo ulkoa, niin mestarin itsensä kommentaarit tarjoavat uusia oivalluksia ja näkökulmia näihin vanhoihin tuttuihin seikkailuihin.

Mitä mainiointa ankkaviihdettä tarjoaa myös Carl Barksin seikkailuja ja Don Rosan jatko-osia niille yhdistelevä aivan ässä kovakantisten kokoelmien sarja. Viime joulun alla esittelimme Kulmikkaiden munien jäljillä, Kielletyn laakson tarinat ja Kultaisen kypärän metsästäjät. Nämä aarteet löytyvät yhä verkkokaupastamme!

Tässä ovat siis tämän Ankallispäivän sarjissuositukset! Toivottavasti saat inspiraatiota joululahjahankintoihin! Tai hyvän tekosyyn lukea näitä klassikoita uudelleen! Tai innostut reippailemaan lähikirjaston sarjakuvahyllylle!

© Disney