Auringon poika – Don Rosa -kirjasto osa 1

05.11.2021 Tri Tuomio

Tämän syksyn sarjakuvasadon ehdottomiin helmiin kuuluu tämä herkkupala Don Rosan sarjakuvataiteen ystäville. Maestron itsensä valvovan silmän alla kasattu tuhtien kovakantisten albumien sarja esittelee Rosan Ankka-tarinat viimeisen päälle viimeistellyssä asussa. Don Rosa -kirjastojen sarjan avaa Auringon poika, joka paketoi yksiin kansiin Rosan kaksi ensimmäistä vuotta Disney-sarjakuvien maailmassa runsaita lisämateriaaleja unohtamatta.

© The Walt Disney Company

Don Rosaa voidaan pitää armoitettuna fanitaiteilijana. Herra kun on aloittanut sarjakuvien tekemisen rakkaudesta lajiin, ilman piirtämiseen, taiteeseen tai sarjakuvien tekemiseen liittyviä opintoja. Alkuperäinen urasuunnitelma rakennusalalla näkyy toki Rosan tuotannossa – romahtavat rakennukset ovat harvalla sarjakukuvataiteilijalla yhtä näyttäviä ja ketjureaktioina etenevät katastrofit yhtä loogisia. Ankka-piirtäjän ura aukenikin pamauksella, kun inkojen mailla hillittömästi rymistelevä Auringon poika (The Son of the Sun, 1987) vakuutti fanit, kriitikot, palkintoja jakelevat tahot ja tietenkin myös kustantajan.

© The Walt Disney Company

Räjähtävää alkua seurasi pitkä ura Akun, Roopen ja veljenpoikien kanssa, josta ei ole vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Kaiken koomisen kohelluksen ja kaaoksen ohessa myös faktapuoli on Rosan tarinoissa mallillaan, eli tarinoiden yksityiskohdat täsmäävät sekä Barksin luoman maailman että tosimaailman kanssa. Erittäin ihastuttavasti tämä pikkutarkkkuus maustaa tarinaa Jos metsään haluat mennä nyt… , jossa Akun epätoivon vimmalla kehittelemät mystisiksi tarkoitetut eläimet löytävät vastineensa tämän maailman mytologioista. Insinööritausta hyötykäytössä.

© The Walt Disney Company

Tämän teoksen kansien välistä löytyvät 13 tarinaa on kaikki julkaistu vuosina 1987–1988, joten niiden myötä pääsee tutkimaan Rosan kehitystä sarjakuvantekijänä. Omien tekemistensä suhteen äärimmäisen kriittisen taiteilijan omista suosikeista tarjolla on Lumikenttien kimallus (Last Sled to Dawson, 1988), jonka vaikuttavuudesta voi löytää todisteita esimerkiksi Nightwish-kippari Tuomas Holopaisen tuotannosta.

© The Walt Disney Company

Allekirjoittaneen harmiksi Rosa käyttää Teppo Tulppua vain kahdessa tarinassa. Lyhyissä sarjoissa loistaneelle naapurille ei siis löytynyt sijaa tai tekemistä Rosan suosimissa pitkissä sarjoissa, joten hahmon molemmat vierailut Rosan tarinoissa mahtuvat tähän julkaisuun. Suurin kurpitsa (Fit to Be Pied, 1988) on malliesimerkki nopeasti ja järjettömästi eskaloituvasta konfliktista Ankkalinnan malliin.

© The Walt Disney Company

Kaikille Ankkalinnassa viihtyville tahoille tätä kokoelmaa uskaltaakin suositella täysin varauksetta. Jo tarinat itsessään ovat luonnollisesti Ankka-sarjojen kuoheinta kermaa, mutta runsaat lisämateriaalit avaavat niiden syntyä kiehtovasti, ja Don Rosan kertojantaitojen myös elämäkerrallinen osuus on luettavuudeltaan ja viihdyttävyydeltään siinä määrin mallisuoritus, että jatkoa jää odottamaan vesi kielellä. Kevät ei todellakaan tule tarpeeksi nopeasti!


Don Rosa -kirjasto osa 1 – Roope-setä ja Aku Ankka: Auringon poika löytyy nyt sarjakuvakaupoista ja laajalla sarjakuvavalikoimalla varustetuista kirjakaupoista kautta maan. Lyhyimmän matkan päästä löytyy verkkokauppamme, jonne johdattava linkki sijaitsee heti tuossa alapuolella.