Carl Barks ja Don Rosa kulmikkaiden munien jäljillä

03.12.2021 Tri Tuomio

Ankkafanien sydämistä kilpailee kaksi eeppisten tarinoiden mestaria – vanhemman koulukunnan mielestä Ankkalinna lepää parhaiten Carl Barksin kirjoittaman ja kuvittaman peruskallion päällä, kun taas modernimman ilmaisun ystävien mielestä Don Rosa puhalsi sen lopullisen puhurin, jonka kantamana Roope ja kumppanit lähtivät kunnolla lentoon. Makuasioista kiisteleminen on sekä hauskaa että turhaa, mutta omaa mielipidettään asian suhteen kannattaa viilailla vasta kun Ankkalegendat-opusten sarja on luettuna. Näin joulukuun kunniaksi tutustumme tämän trilogian saloihin täällä blogissamme.

© Disney

Todella tarkkaavainen lukija kummastelee heti ensi alkuun, notta miksi ihmeessä tämän teoskolmikon esitteleminen aloitetaan sen toisesta osasta, mutta tätä sarjakuvatoimittajaa ei nyt saada kiinni yleisestä hönöydestä, sillä hän voi vedota siihen tosiasiaan, että juuri tämän osan avaa kaikkien aikojen ensimmäinen Don Rosan kirjoittama ja kuvittama jatko-osa Carl Barksin luomalle seikkailulle, eli Andien Kutsu (Return to Plain Awful).

© Disney

Tässä tarinakaksikossa tiivistyykin tämän teossarjan kantavin ajatus: Carl Barksin alkuperäistä tarinaa seuraa aina Rosan tarina, joka toimii enemmän tai vähemmän jatko-osana Barksin seikkailulle. Joskus Rosa nappaa Barksilta teeman, miljöön ja hahmot, joskus vain yhden pienen mutta lystikkään osasen. Kulmikkaat munat (Lost in the Andes) on malliesimerkki Rosan kyvystä sukeltaa Barksin maailmaan, eli vanhan tutun tarinan maailmassa seikkailleen sitä kunnioittaen ja vanhoja toimivaksi todettuja ideoita nokkelasti kierrättäen. Rotankololaisten alttius vieraille vaikutteille onkin mainio lähde, josta ammentaa sekä sisäpiirin huumoria että yleismaailmallisempaa komediaa.

© Disney

Kolonialismin haamu häilyy näiden tarinoiden taustalla vahvana, ja suhtautuminen siihen on lukijasta kiinni. Yleensä Roope on aarrejahdissa ja aarteen haltijana ovat alkuasukkaat, jotka eivät ymmärrä omistustensa arvoa, joten Roope kokee soveliaaksi ammentaa ne omiin taskuihinsa. Usein huhut muilla mailla sijaitsevista rikkauksista aiheuttavat kilpajuoksun niiden kimppuun, joten Ankkalinnan konnakaartillekin riittää tekemistä. Aku toimii jokamieskoheltajana osapuolten välissä, omasta mielestään usein tarinan ainoana tolkullisena toimijana, ja ankanpoikien vastuulle jää edellä mainittujen tahallisesti tai tahtomattaan aiheuttamien tuhojen estäminen ja minimointi. Nuorissa on tulevaisuus ja ankkamaakarit osaavat olla salakavalan viisaita.

© Disney

Tarinankaksikko Onnellisten laakso (Tralla La) ja Takaisin Xanaduun (Return to Xanadu) on sekin mainio esimerkki Rosan taidoista sukellella Barksin maailmassa kuin Roope kolikkomeressä. Ankkojen päätyminen “vahingossa” jo aikaisemmin kokemansa seikkailun tapahtumapaikalle on nokkela veto ja tarinan huipennus uppoaa ainakin Indiana Jonesin ystäville.

© Disney

Nostetaanpa tämän kokoelman tarinoista tähän hehkutukseen mukaan myös Carl Barksin Kivettävä säde (The Mysterious Stone Ray), jossa Karhukopla pääsee tekemään konnuuksia ja inspiroimaan Don Rosaa, joka Barksin esimerkkiä peesaten käyttä tarinassa Rahavirta (Cash Flow) täsmälleen samaa määrää karhuveikkoja kuin esikuvansakin. Tämän albumin lisämateriaaleista siis selviää, että Rosan tarinaan meinasi lipsahtaa liian monta koplalaista, joten kolme veikkoa joutui kumitetuksi ja rahasäiliön kimpussa riehuu seitsemän veikon sarja.

© Disney

Tämän kokoelman huipentaa avaruuskauhutarina Don Rosan malliin, eli Kaksisilmäisten avaruushirviöiden hyökkäys (Attack of the Hideous Space Varmints!), jossa muukalaisperhe saa outoja kalpeita ja oranssinokkaisia yllätysvieraita. Alkuhämmenyksen jälkeen yhteinen sävel löytyy ulkoavaruudenkin väen kanssa, ja hieman yllättäen Roope kohtaa sielunveljensä ja kuulee avaruuden korpimaiden kutsun.

© Disney

Vanhana tieteisviihteen ystävänä ainakin allekirjoittanut tuntee olonsa erittäin kotoisaksi tämän avaruusseikkailun pyörteissä. Mikki Hiiren ystäville tätä seikkailua ei tosin uskalla suositella. Syy siihen selviää albumin lukemalla.

Carl Barks & Don Rosa: Kulmikkaiden munien jäljillä ja muita klassikoita löytyy sarjakuvakaupoista ja kunnollisella sarjakuvavalikoimalla varustetuista kirjakaupoista kautta maan. Verkkokaupastamme sen voi tilata tuosta alapuolelta löytyvän linkin kautta. Vuoden 2021 jouluksi se ehtii perille, kunhan tilaus tehdään viimeistään 15. joulukuuta. Suositellaanpa tähän syssyyn myös Carl Barksin joulutarinoiden toista kokoelmaa ja Don Rosa -kirjaston ensimmäistä osaa!