Preerian jylhät vaeltajat

09.03.2022 Rmaki

Lukuisista lännenelokuvista tuttu visio ovat mahtavat biisonit, jotka vaeltavat Pohjois-Amerikan tasangoilla ruohoa mutustellen. Lisäksi monet lännenviihteen ystävät varmasti muistavat, miten tämä tavallisesti rauhallinen, mantereensa suurin maanisäkäs saattaa äityä hurjaan ja vaaralliseen rynnistykseen, jos sen laumaa uhataan.

Patin kylpyhetki keskeytyy yllättävällä tavalla

Nykypäivänä monet tietävät myös sen murheellisen seikan, että valloittaessaan Amerikkaa eurooppalaiset uudisasukkaat onnistuivat tappamaan tämän majesteettisen lajin likimain sukupuuttoon. Siinä, missä Amerikan alkuperäiskansat olivat verottaneet biisonikantaa kohtuullisen maltillisesti (alkeellisista aseistaan johtuen), tuliasein varustautuneet eurooppalaiset lahtasivat eläimiä silmittömästi, ottivat talteen näiden taljat ja jättivät ruumiit mätänemään aroille.

Euroopasta saapuneet turistit eivät ihan helpolla usko järkipuhetta

Niinpä Pat McDonald ei suoranaisesti ilahdu tavatessaan lordi Percyn, joka on saapunut Euroopasta nimenomaisena tarkoituksenaan metsästää suurriistaa. Pat tietää, että alkuperäiskansat eivät katso tällaista huvittelua hyvällä. Mutta hänellä on muitakin velvollisuuksia kuin pompöösien aatelisten suojelu — Patin ristiksi on päätynyt villi intiaanityttö Aisha, jota hän yrittää palauttaa oman kansansa pariin.

Matka Aishan heimon luo on täynnä vaaroja

Toisessa tarinassa Pat ja Kit Carson pääsevät tekemisiin toisen lännenlegendan kanssa. Wells Fargo tunnetaan Amerikan aitona ja alkuperäisenä kuljetusyhtiönä, jonka postivaunut kiitivät preerioiden halki, tuli tielle sitten sadetta, roistoja tai intiaaneja. Pat ja Kit pestautuvat rahapulassa yhtiön palvelukseen ja pääsevätkin suojelemaan kallisarvoista kultalähetystä henkensä kaupalla…

Kun Wells Fargon vankkurit lähtevät matkaan, romahtaneet sillat eivät sitä pysäytä!

Lännentie Kronikka 5 sisältää alkuperäisen Lännentie-sarjan numerot 5 ja 6/1976. Tuhti lukupaketti löytyy nyt lehtipisteistä — ja jos sinulta on jäänyt jokin aiempi numero väliin, sen voi tilata kätevästi näiden sivujen kautta!

Avainsanat