Uusi BD-albumi: Franquinin HEISKA JA HETA

05.05.2021 Rmaki

Mitä ihmettä? Suomentamatonta Franquinia? Kyllä vaan! Egmontin BD-sarja tarjoaa jymy-yllätyksen kaikille eurooppalaisen sarjakuvan ystäville. Uusin BD-albumi sisältää täyden annoksen suuren sarjakuvamestarin syyttä suotta unohduksiin jäänyttä huumorisarjaa Heiska ja Heta (Modesty et Pompon)!
André Franquin (1924-1997) on varmasti tuttu kaikille sarjakuvan harrastajille. Franquin oli yksi eurooppalaisen sarjakuvan suurimmistä tekijöistä, jonka klassiset luomukset Niilo Pielinen ja Marsupilami naurattavat ja viihdyttävät lukijoita tänäkin päivänä.


Franquin aloitteli uransa osana legendaarisen Jijén (Piko & Fantasio) tiimiä, “Neljän jengiä” (La Bande des quatre), johon kuuluivat myös Will (Tim ja Tom) sekä Morris (Lucky Luke). Tämä nelikko kehitteli 40-luvulla sarjakuviin sen piirrostyylin, jonka edustajia kutsuttiin myöhemmin “Marcinellen koulukunnaksi”.
Vuonna 1946 Jijé antoi luomansa Piko & Fantasio -sarjan Franquinin hoiviin, ja vauhdikas seikkailusarja nousi uuden tekijän myötä aivan huimiin sfääreihin. Franquin kehitteli tähän Spirou-lehden nimikkosarjaan liudan värikkäitä sivuhahmoja ja ikimuistoisen konnagallerian (mm. Sieninevan kreivi, Tiina, Tinajalka, Mureena, Santafio, Zorbul), ja aiemmin mainitut Niilo sekä Marsupilami esiintyivät myös alun perin Pikon ja Fantasion tarinoissa.


Vuonna 1955 Franquin ajautui riitoihin Spirou-lehden kustantajan kanssa, joten hän siirtyi joksikin aikaa kilpailijan leipiin ja kehitteli Heiska ja Heta -sarjan Tintin-lehteä varten. Sarja kertoo nuoresta pariskunnasta, joka ajautuu tämän tästä kommelluksiin Heiskan kiivaan mielenlaadun, yli-innokkaan kaupparatsuserkun Felixin, äreän naapurin sekä kolmen rasavillin sukulaispojan vuoksi. Hersyvä huumori, yllättävät loppuratkaisut ja kuvitustyyli henkivät samaa pieteettiä, jolla Franquin toteutti klassiset Niilo Pielinen -sarjansa — upeita huonekaluja, ajanmukaista muotia ja taustoja sekä sukkelaa kerrontaa on pakko ihailla silmät ymmyrkäisinä! Tarinoita sivun mittaisiin strippeihin kirjoittivat mm. René Goscinny (Asterix), Greg (Bruno Brazil) ja Peyo (Smurffit), eivät ihan turhaa porukkaa hekään.


Suomeksi Heiskaa ja Hetaa on julkaistu aiemmin lehdissä Nasta sekä Nastasarjat sekä Jalavan Suuressa sarjakuvakirjassa. Pelkkää pilaa on kuitenkin ensimmäinen parivaljakon ikioma albumi suomeksi, eli olemme historiallisen tapauksen äärellä. Kyseisessä albumissa Heiska joutuu muuten pariin otteeseen vauvanvahdiksi ja pääsee tutustumaan vaippojen vaihtamiseen sekä unettomiin öihin — samaan aikaan Franquinin perheeseen syntyi Isabelle-tytär. Sattumaako?

Heiska ja Heta: Pelkkää pilaa on 48-sivuinen, värikäs sarjakuva-albumi, ja sen voit ostaa omaksesi kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista tai tilata vaikkapa Story House Egmontin nettikaupasta!

Avainsanat