Nuori Tex Willer: Verinen tehtävä

07.06.2024 Tri Tuomio

Tex Willerin perusjulkaisu on siitä kelju hehkuteltava, että aikaa hypätä pitkän tarinan kyytiin on sangen rajallisesti, eli hyväkin lukuvinkki menee vanhaksi muutamassa viikossa. Nuori Tex Willer toimii onneksi toisin. Koska vanhat numerotkin ovat helposti saatavilla, niin kesäkuun numerosta on mukava kohkata mahdollisille uusillekin lukijoille, sillä tässä pedataan pitkän tarinan loppuhuipennusta sen verran mehukkaasti, että toimii sadepäivän rattona ihan yksinään, mutta koko eeppinen lännendraama kannattaa toki ottaa haltuun. Asetellaanpa siis suurennuslasin alle Nuori Tex Willer: Verinen tehtävä.

Cochisen kosto elää

Kesäkuun Nuori Tex Willer säväyttää jo iskevällä kannellaan, mutta sisältö on kuitenkin se tärkein osuus, ja tätä chilipataa on nyt haudutettu helmikuun numerosta Cochisen menneisyys asti. Bonellin Tex-osaston päävelho Mauro Boselli osaa massiivisen tarinan rakentelun taidon, joten palikat alkavat olla kasassa heinäkuun numeron loppurymistelyä varten. Palikat toki ovat itse kukin hieman hukassa kartalla olemisensa suhteen. Cochisen isän murhannutta don Santiago Querqueria jäljittävä Tex sentään on juuri pääsemässä tämän johtaman rikollisporukan kokelasjäseneksi.

Koska tämä projekti on kestänyt jo neljän numeron verran, niin helppo se ei ole ollut. Mutkia on ollut matkassa, ja ne on taiten kuvittanut Roberto De Angelis. Napolissa 1959 syntynyt pitkän linjan kuvittaja on tehnyt sarjakuvaa työkseen 1980-luvun alusta saakka – löytyypä herran taiteella koristeltuja tarot-korttejakin suhteellisen vähällä vaivalla. Tyyliltään De Angelis edustaa Tex-taiteilijoiden realistisinta äärilaitaa. Esimerkkinä kaikki intiaanit eivät näytä etäisesti samalta, vaan heimo näkyy vaatteiden lisäksi myös kasvonpiirteissä.

Sivuhahmot ovat hyvän tarinan suola

Alkuperäiskansoilla on ollut tässä tarinakokonaisuudessa suuri rooli suurten kaarien lisäksi myös ruohonjuuritasolla, sillä pääkonnan pätevimmät taistelijat ovat eri kansoja edustavien henkipattojen soturien tiivis ryhmä, jonka jäseneksi Tex luikertelee keinoja kaihtamatta. Suoraselkäinen sankarimme joutuukin käymään melkoista henkien taistoa, sillä päänahanmetsästäjien pätevyys ja yhteishenki tekevät nuoreen lainsuojattomaan suuren vaikutuksen. Texin lipsahtaminen pahisten puolelle ei ole koskaan ollut yhtä lähellä. Iso bravo Mauro Bosellin suuntaan näistä lisäyksistä Texin ikimuistoisten hahmojen kaartiin. Pisteitä satelee myös De Angelikselle. Stoalaisen rauhalliset soturit uhkuvat karismaa ja läsnäoloa, jonka kutsu on helppo ymmärtää. 

Kuvitusnäytteiden valitseminen tämän numeron suhteen on ollut hankalampi rasti, sillä juonittelua ja tapahtumien pohdiskelua tapahtuu siinä määrin tiiviisti, että parempi olla päästämättä lukijaa liikaa kärylle. Myös kuvitusnäytemielessä tylsää hiiviskelyä ja väijymistä piisaa, sillä emmehän halua viedä terää huolellisesti rakennetuilta jännityskohtauksilta paljastamalla lopputulemia. Seuraavassa numerossa laitetaan lopputaisteluvaihde silmään. Nuori Tex Willer 55: Epätoivoinen piiritys tärähtää Lehtipisteisiin 3. heinäkuuta, joten sinne asti joudumme odottelemaan isompaa pauketta.

Melkeinpä unohtui antaa hahmopisteitä Cochisen luottosoturi Delkaylle ja Cochisen pojalle Tahzaylle, jotka hekin väijyvät Querquerin konnalaumaa sitkeästi ja usein vailla onnettaren suosiota. Panoksena on sinitakkien ja apassien välisen sodan estäminen. Osaava sivuhahmojen käyttö tuo helposti ja hakematta mieleen Larry McMurtryn Vaarojen maan aka Lonesome Doven, mikä on aina hyvä asia. Kiitos ja kumarrus siis Mauro Bosellin ja Roberto De Angeliksen suuntaan tämän kevään jyhkeimmästä lännenseikkailusta jo nyt. Heinäkuussahan tämän tarinan syövereissä kärvistely vasta lopullisesti palkitaan.

Elokuussa tekijätiimi vaihtuu, kun Jacopo Rauch ja Sergio Giardo avaavat pelin tarinalla Comstock Lode. Sitä odotellessa voi tarpeen vaatiessa haalia jo ilmestyneet numerot joko yksi kerrallaan tai paketeiksi koottuna verkkokaupastamme. Kuukausittaisten annosten ystävä asioi Lehtipisteellä tai pistää kestotilaten. Ja tämä nyt hehkutettu Nuori Tex Willer: Verinen tehtävä löytyy verkkokaupasta heti kun heinäkuun numero laukkaa Lehtipisteisiin!