Nemi – Korkealta ja kovaa!

18.08.2023 Tri Tuomio

Lise Myhren luoma hevarikaunotar Nemi on kestänyt aikaa ja tavisten paheksuntaa jo reilut 20 vuotta. Uusia strippejä odotellessa tarjoamme jälleen tilaisuuden muistella menneitä. Nemi on aina vetänyt korkealta ja kovaa, mutta alataajuuksia unohtamatta. Pippurinen sarjakuvasankaritar on toki kasvanut ja kypsynyt tekijänsä mukana. Osa vanhoista stripeistä on ikääntynyt arvokkaasti, osa lystikkäästi. Nemi – Korkealta ja kovaa tarjoaakin mainion tavan syventyä Nemin maailman rakennuspalikoihin.

Yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista on aina ollut fanikulttuuri. Nemi on nörtti ja ylpeä siitä. LotRin ja Star Warsin liput liehuvat ahkerasti ja korkealla. Musapuolellakin Nemin (lue: Lise Myhren) suosikit tulevat kyllä tutuksi. 

Supersankarien ystävillekin on muutama silmänisku tarjolla tämän albumin sivuilla. Jos seepiaksi kääntyvä värimaailma kummastuttaa, niin Lisen kanssa keksimme tämän näppärän keinon erotella isommin patinaa saanut materiaali tuoreemmista kuvioista.

Ja niin kuin aina, tämäkin Nemi-albumi tarjoaa vertaistukea moneen murheeseen. Nemi ystävineen on kaveripiiri, joka tukee ja komppaa toisiaan. Ajoittain on toki tarjolla toruja ja paheksuntaakin. Pääosa kritiikistä ja päänpyörittelystä säästetään kuitenkin kamupiirin ulkopuoliselle maailmalle.

Osaa Nemi häijykin olla, ja varsinkin vanhemmissa stripeissä pilkkakirves heiluu joskus turhankin huolettomasti. Kiukuttelua tärkeämpää on kuitenkin yhteinen koheltaminen, tekeminen ja kokeminen.

Romantiikkaakin on tarjolla. Tämän kokoelman kasailu olikin sikäli palkitsevaa puuhaa, että allekirjoittanut pääsi ihmettelemään sekä Nemin sinkkuvuosia että sen merkittävimmän parisuhteen alkuhetkiä. Ja jakamaan ne nyt uusien ja vanhojen lukijoiden kanssa.

Vaikka romantiikkakuviot lämmittävätkin sydäntä, niin parasta Nemissä on kuitenkin se toverillinen hengailufiilis, joka elää sekä hahmojen kesken että Lisen ja lukijan välillä. Vertaistuki tulikin jo mainittua…

Loppukaneetiksi voisin muistuttaa, että makuasioista kiisteleminen on silloin tällöin hauskaa ja joskus myös palkitsevaa. Nemin kanssa makuasioista ei voi kiistellä, koska Nemi on sarjakuvahahmo, mutta ihan kaikesta ei hänenkään kanssaan tarvitse olla samaa mieltä. Vaikka henkisiä yläfemmoja saakin heitellä tätä albumia lukiessa sangen taajaan, niin kyllä heristelysormikin saa liikuntaa.

Nemi – Korkealta ja kovaa löytyy juuri nyt sekä Lehtipisteistä että sarjakuvakaupoista. Helpoin tapa hommata tämä albumi omaa sarjakuvahyllyään sulostuttamaan löytyy heti tuosta alapuolelta. Jos haluaa verrata näitä menneisyyden helmiä Lise Myhren tuoreimaan tuotantoon, niin ostoskoriin kannattaa naksauttaa myös Nemi 46 – Onni onnettomuudessa.

Avainsanat