Lähetysaseman salaisuus

30.09.2022 Tri Tuomio

Jos todellisuutta lähdetään pakoilemaan tosimielellä, niin runsas sivumäärä on aina valtava plus eikä koskaan miinus. Maxi-Texit ovat siis mainio tapa paeta arkea muutaman tuhannen kilometrin ja melkein kahden sadan vuoden päähän. Matkalipun hinta on yhä sangen kohtuullinen ja matkalle voi lähteä jopa vaikka olisi korona tai muu lentsu riesana. Matkan voi myös myydä tai lahjoittaa eteenpäin kun se on nautittu. Kerran maksetun matkan voi nauttia myös toistamiseen tai vain omat suosikkilokaatiot fiilistellen. Näppärää, eikö? Seuraavaksi kurkistamme syksyn 2022 Maxi-Texin kansien väliin, eli millaisia maisemia ja luotisateita onkaan luvassa tämän tuplaseikkailun puitteissa…

Maxin korkkaa Claudio Nizzin kirjoittama ja Rodolfo Tortin kuvittama Lähetysaseman salaisuus. Possen ahdistelema rosvojoukko piilottaa saaliinsa vanhan lähetysaseman raunioihin ja yrittää sitten hajaantua neljän tuulen teille, mutta takaa-ajajien vaihtuessa sheriffin retkueesta kapinallisiin apasseihin henget ja päänahat ovat aikaisempaa vieläkin höllemmässä.

Cohazayn johtamilla apassikapinallisilla puolestaan on perässään Tex Willer, Kit Carson ja komppaniallinen sinitakkeja, joten kato alkaa käymään siinäkin revohkassa. Räjähdysherkkää tilannetta mutkistaa sympaattinen vanha herra, jonka väärään seuraan joutunut jälkikasvu on kateissa jossain ojan ja allikon välissä. Tex ja Kit luonnollisesti ottavat papparaisen siipiensä suojiin.

Nizzi osaa ison lännenseikkailun rakentamisen, eli se varsinainen tarina elää isojen toimintakohtausten ja takaa-ajojen suvantokohdissa. Torti pyörittää joukkokohtauksia ja taisteluja suvereenisti, mutta malttaa keskittyä myös yksilöihin ja puhuviin päihin. Ja kun yksilöt pääsevät lukijan ihon alle, niin tapahtumien jännittämiseltä malttaa tuskin ihastella piirrosjälkeä. Uskonkin, Moni lukija antaa tälle tarinalle arvosanaksi kiitettävän, luulen ma. 

Arizonan etelärajan aavikkomaisemista siirrymme Coloradoon ja Kalliovuorille, koska tokihan vaihtelu ja pakkanen virkistävät. Tarinan Punaista lunta iskee Pasquale Ruju ja kuvittaa Mauro De Luca. Arvokuljetuksen ryöstäjät ovat paenneet lumiseen erämaahan. Hanget eivät tietenkään murhamiesten jäljille päässyttä Texiä pysäytä.

Saaliinjako uhkaa aiheuttaa kärhämää konnalauman sisällä, eikä kintereillä hääräävä Texas Ranger auta laskemaan stressiprosenttia. Kun uudisraivaajaperhe joutuu ristituleen Tex on tiukkojen valintojen edessä. Uhmaako sankarimme yksin ja aseitta sekä armottomia ryöväreitä että vielä armottomampaa Kalliovuorten talvea? Vastauksen arvaa jokainen.

Maisemien puolesta tässä on siis tarjolla erittäin ässä tupla-Tex, sillä Arizonan avaran autiomaan ja hikisten tunnelmien jälkeen on mukava värjötellä reilut sata sivua kinosten keskellä. Ja siinä samalla voi henkisesti valmistautua valmistautua tulevaan talveen. Ja seuraavilla lukukerroilla voi sitten makunsa ja tarpeidensa mukaan tuoda helteisiä tunnelmia talven keskelle tai nauttia lumimyräkästä hellepäivänä riippumatossa loikoillen.  

Punaista lunta kunnioittaa spagettiwesternien perinnettä eritoten persoonallisen näköisillä ja ilmeilkkäillä konnillaan. Jos western-klassikoista Ase ja laki (Day of the Outlaw, 1959) on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen, niin tätä seikkailua uskaltaa suositella aivan erityisen lämpimästi. Tai hyytävästi.

Edellisten Maxi-Texien hehkutuksia löydät muun muassa täältä, täältä ja täältä.

Maxi-Tex 2/2022 Lehtipisteissä 5. lokakuuta 2022!