Tex Willer kohtaa Bill-veljekset!

15.04.2022 Tri Tuomio

Italiassa tehdyn lännenviihteen laarissa riittää ammennettavaa. Nyt parrasvaloihin palaa itsensä Gianluigi Bonellin luoma kovaotteisten Bill-veljesten katras. Debyyttinsä 1952 suorittanut kolmikko palaa sarjakuvioihin luojansa ikonisimman sankarin sivuilla. Sen verran raskaan sarjaan paluu on kyseessä, että se suoritetaan Max-Texin tarjoamissa puitteissa, eli sivumäärässä säästelemättä.

Mauro Boselli on liekeissä käsikirjoittajana ja Alessandro Piccinelli kuvittajana. Lopputulema on rätväkkä yhdistelmä lännenviihteen menneisyyttä ja tätä päivää. Aivan erityisesti tätä tuhtia opusta uskaltaa suositella spagettiwesterneihin perehtyneille. Luvassa on siis värikästä toimintaa värikkäillä hahmoilla. Tex Willer ja Kit Carsonkin ovat helisemässä, kun Billin veljekset pistävät tuulemaan.

Vaikka veljeskatras kunnioittaakin spagettiwesternien parhaita perinteitä, niin myös amerikkalaisen lännenviihteen klassikot saavat omat tribuuttinsa. Veljesten habitukset ovat helposti tunnistettavia lainoja alan klassikoista. Jos Hyökkäys erämaassa, Keltainen nauha tai Punainen virta on katsottu ainakin kerran, niin Black, Sam ja Kid ovat jo valmiiksi kuin vanhoja tuttuja.

Veljeskolmikon varhaisemmat sekkailut tuskin ovat tuttuja monellekaan suomalaiselle lukijalle, mutta sen verran monesta länkkäristä tutut hahmotyypit ovat kyseessä, että niihin ihastuu laakista. Tapa millä Boselli upottaa nämä tyypit Tex Willerin maailmaan sekin ihastuttava. Lukijan lisäksi Texillä ja Kit Carsonilla on täysi työ selvittää, onko veljeskatraan kohdalla kyse sankareista, antisankareista vai täysiverisistä konnista. Kapinalliset intiaanit ja ketkut lainsuojattomat kärsivät samasta ongelmasta. Luvassa on siis perinteistä nihilististä spagettilänkkärimyllytystä, kun kukaan ei tiedä kenen pussiin kukin pelaa.

Muistinko jo suositella tätä Maxia spagettiwesternien ystäville? Jos en, niin tarjolla on siis genreniiloja myötäkarvaan silittäviä lystikkäästi liioiteltuja fyysisen väkivallan kuvauksia ja jatkuvaa sanallista uhoa ja ilotulitusta. Tuttua meininkiä muun muassa Terence Hillin ja Bud Spencerin mestariteoksista.

Tarjolla on siis paljon pauketta pikkurahalla. Tämä on toki jo perinne Texin seikkailujen kohdalla formaatista riippumatta, mutta tällä kertaa sitä pauketta on tavallistakin enemmän. Siitä pitävät Bill-veljekset huolen. Suosittelemme tätä Maxi-Texiä siis kaikille räväkän toimintaviihteen ystäville, eli tämä rytinäpaketti kolisee takuulla muillekin kuin spagettiwesternien suurkuluttajille. Heille toki suosittelemme tätä seikkailua aivan erityisesti. Toivottavasti tämä ei nyt jäänyt epäselväksi?

Maxi-Tex 43: Bill-veljekset nyt Lehtipisteissä ja sarjakuvakaupoissa kautta maan. Löytyy toki myös Verkkokaupastamme. Linkki sinne heti tuossa alapuolella.