Chicagon pomo – piirtäjämestarin jäähyväiset

16.04.2021 Tri Tuomio

Kevät jyrää päälle ja Aurinkokin säteilee intoa täynnä. Valoisiin tunnelmiin sopii erityisen hyvin lännenviihde, koska preeriallahan paistaa aina aurinko. Paitsi silloin kun pyörremyrsky pistää paikkoja päreiksi. Valitsemme siis kuluvan kevään sarjakuvasadostamme tällä kertaa hehkuteltavaksi Maxi-Texin Chicagon pomo. Tätä tuplaseikkailua tosin koristaa suruhuntu, sillä sen nimitarina jäi Tex-veteraani Miguel Angel Repetton viimeiseksi kuvitustyöksi.

Texin piirtäjät ovat piirtäjämaailman kovimpia luita, mistä toimii todisteena Repetton ikä, kun taiteilijan voimat lopulta loppuivat. Vuonna 1929 syntynyt kuvittajaveteraani siirtyi avarammille preerioille toukokuussa 2019. Tämä seikkailu ilmestyi Italiassa syksyllä 2019. Maestron viimeisen tarinan Chicagon pomo viimeisteli Repetton viivaa kunnioittaen Giovanni Bruzzo

Stetson siis pois päästä tämän Maxin kohdalla. Repetto ja Bruzzo tarjoavat oikein kunnon myllytyksen jämerää lännenviihdettä. Repetton visio 1800-luvun Chicagosta on uljasta katseltavaa. Varsinkin öiset kohtaukset tarjoavat osaavaa valon varjon ja leikkiä. Piirtäjämestari on todellakin pistänyt parastaan, eikä yksityiskohdissa ole säästelty.

Luottokässäröijä Pasquale Rujun juonimassa tarinassa muinoin Kit Carsonilta karkuun päässyt lainsuojaton on onnistunut uuden henkilöllisyyden turvin luikertelemaan senaattoriksi asti. Ruju ja Repetto rakentavat tyypistä konnahahmon, jota on todella ihana vihata. Konnan kauheutta tasapainotetaan helposti rakastettavalla hahmoilla, mikä on aina viisasta. Repetton jälkeä tulee ikävä jo tämän tarinan lopussa. Onneksi piirtäjän vanhat tarinat elävät ikuisesti. 

Tämän Tex-tuplan jälkimmäisen seikkailut kuvittaja joutuu hieman epäreiluun tilanteeseen, koska edeltävän seikkailun tunnearvot ovat valmiiksi tapissa. Vuoden 1964 piirtäjävuosikertaa edustava Rossano Rossi ei tavoittelekaan kuita taivaaltaan, vaan pistää paperille lihaa ja perunoita -mallisen Tex-seikkailun, joka on oikein kelpoa ahmittavaa. Tarinasta vastaa Ruju. Silver Gulch on pieni kaivoskaupunki, jota varjostaa ikävä rikos. Tex ja Kitin kaltainen nuuskijakaksikko ei siis todellakaan ole tervetullut vieras.

Kuten tarinan nimestä Myrsky! voidaan päätellä, niin sääilmiöillä on oma roolinsa tässä tarinassa. Pelkkä sade ei kuitenkin riitä puhdistamaan Silver Gulchin katuja tai kaupunkipahasen lähiympäristöä. Ruudille ja lyijylle on myös käyttöä, kun herrat Willer ja Carson ottavat siivousvuoron omalle kontolleen.

Onneksi Ruju ja Rossi piristävät tämän tarinan roolitusta yhdellä kunnon naishahmollakin, sillä muuten uhkaisi mennä hieman liian äijäilyksi. Ja jos allekirjoittaneelta kysytään, niin nyt kun Tex-kirjastoissa on menossa takaa-ajotarinoiden putki, niin tämä kahden dekkaritarinan paketti tuli kuin tilauksesta.

Tämä timmin timanginen tuplaseikkailu löytyy nyt sekä Lehtipisteistä että sarjakuvakaupoista. Kotoa poistumatta tämän Maxin voi klikkailla haltuunsa tuosta alapuolelta!