Tampere Kuplii 2024!

18.03.2024 Tri Tuomio

Kevään merkeistä kaunein on sarjakuvafestivaali Tampere Kuplii. Tapahtumasta tulee nyt täysi-ikäinen, eli kyseessä on 18. festari. Onnittelut! Sarjakuvista kohkataan tänä vuonna 20. – 24. maaliskuuta. Päätapahtuma sijoittuu perinteiseen tapaan Tampere-talolle. Tarjoamme nyt muutaman tärpin, sillä kustantamistamme sarjakuvista tutut sankarit ja tekijät saavat tapahtumassa luonnollisesti oman osansa huomiosta. Näin Tampere Kuplii 2024!

Arkipäivien ohjelman ensimmäinen täky on Lastenkirjainstituutissa Kuplii (keskiviikkona 20.3. klo 17–19). Symppis pieni kirjastotila on mallia intiimi, joten haastateltavia pääsee lähelle ja kysymyksiä on helppo heitellä. Tympeät tytöt -stara Riina Tanskanen kertoo omista sarjakuvistaan ja Tamperelaisen sarjisskenen harmaa eminenssi Hannele Kivilahti kertoo sarjakuvaharrastuksensa vaiheista muksusta muun muassa Lukulaarin tiskin taakse ja Sarjarin taustavoimaksi. Huhujen mukaan Hannele tykkää paljon enemmän DC:stä kuin Marvelista. Saamme ehkä Lastenkirjainstituutilla kuulla syitä tähän. Haastattelijoina heiluvat Jyrki Liikka ja Timo Kokkila.

Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto on tärkeä osa Tampere Kupliita. Finalistit ovat toki jo selvillä ja veteraanimaahanmuuttaja Roman Schatz paljastaa oman suosikkinsa Nokia Arenalla Tampereen yliopiston Paidia-salissa (perjantaina 22. 3. klo 11). Verkkolähetyskin on luvassa. Kirjasto kuplii! pian tämän jälkeen, kun Maria Rissanen haastattelee tuoretta Finlandia-palkittua Tampereen pääkirjasto Metson lavalla (klo 13). Tämä ohjema striimataan Metson kanavalla.

Lauantai

Lauantaina kannattaa tulla ajoissa Tampere-talolle, sillä salissa Opus 3 allekirjoittanut haastattelee Jouko Ruokosenmäkeä albumin Voimat: Kultaiset pellot johdosta Opus 3 -salissa klo 11:30. Suomalaista supersankaruutta on luvassa tämän jälkeen vielä kahden albumin verran. Rmäellä on takaan pitkä ura supersankarisarjakuvien toimittajana, joten alan konventiot ovat hänellä selkäytimessä. Voimat lähtee kuitenkin heti alkusivuilla omille poluilleen. Vai lähteekö? Tule kuulemaan aiheesta lisää! Ruokosenmäki nimmaroi albumiaan heti ohjelman päätyttyä signeerauspisteellä.

Nimikirjoitussession jälkeen Rmäki vaihtaa roolia haastateltavasta haastattelijaksi, kun hän tenttaa Jenni Varilaa uutuusalbumista Hullu koiramuija. Tätä sarjakuvaromaania uskaltaa suositella koirien ystäville ja varsinkin koiranpennusta haaveileville. Vertaistukea ja vankkaa tietoa suloisesti paketoituna. Paikkana jo tuttu Opus 3 ja kellolyömänä 12:30. Jenni Varila löytyy signeerauspisteeltä heti tämän jälkeen, eli albumin hankkineet voivat marssia sinne.

Sarjismiesten podcast LIVE! löytyy salista Duetto 2 klo 14–15. Aihe ainakin on kiinnostava: Miksi Wolverine on nykyään ihan p*ska? Onko Wolverine siis kukka- vai jokin muu puska? Siitä siis lisää jo livenä tai podcastin välityksellä. Suosittelen toki eturiviin änkeämistä ja nerokkaiden välikommenttien huhuilua oikeisiin kohtiin.

Sarjismiesten jälkeen klo 15 Duetto 2:n valtaa Petri Hiltunen, joka kohkaa aiheesta Mustanaamion tuhannet kasvot – Vaeltava aave meillä ja muualla. Lienee sanomattakin selvää, että tämä on tämän tapahtuman pakollisimpia ohjelmanumeroita. Hiltusella on maaginen kyky löytää kaikkea hienoa ja kummallista joskus yllättävistäkin paikoista, ja Mustanaamion maailma on jo ihan lähtökohtaisestikin hienouden ja kummallisuuden runsaudensarvi!

Sunnuntai

Sunnuntaina on kovia jääriä lauteilla ja aiheena ehkä kovin sotasarjakuva koskaan. Charleyn sota -keskustelupaneelia suosittelemme siis aamun avaajaksi varsinkin Korkeajännityksen ystäville, mutta oikeastihan tämä on essentiaalista ihmeteltävää kaikille historiallisen sarjakuvan ystäville. Faktaa ja kauheuksia viihdyttävyydestä tinkimättä. Sotakirjallisuuden suurteos kyseessä. (Duetto 2, klo 11)

Sunnuntain ohjelman toinen todella helppo suositeltava on kunniavieraspaneeli Miten minusta tuli sarjakuvataiteilija (Duetto 1, klo 13). Jope Pitkänen, Heikki Paakkanen ja Ulla Donner ovat maailmanluokan tarinaniskijöitä, joilla on vuosikymmenen kokemus alalta, joka on hyvin erikoinen pelikenttä. Täällä saa ainakin nauraa. Ehkä myös itkeä.

Marvel Podcast Suomi -livejakso (Duetto 2, klo 14–16) auttaa, jos olet pudonnut kärryiltä Marvelin metkujen suhteen. Kuulumisia päivittävät Ossi Kangasharju ja Niklas Willandt. Kysymyksiäkin pääsee esittämään, eli ei kun eturiviin! Herrat lupailevat myös Daredevil-klassikko Kiirastulen ruotimista.

Duetto 2 -salista ei tarvitse liikahtaa Marvel-maratonin jälkeen, sillä lavan valtaa klo 16 Puupäähatulla juuri palkittu P. A. Manninen, joka esittelee Kapteeni Kuolion Tampereen. Marvelin sankarien elo voi olla mutkikasta, mutta Tampereen suojelijalla ei ole yhtään sen helpompaa. Kosmisia kauhuja kun väijyy Mansessakin melkein jokaisen nurkan takana.

Päätämme tämän nostojen setin tähän, koska lyhyt ja ytimekkyys ovat hyviä asioita. Tampere Kuplii 2024 sisältää runsain mitoin muutakin sarjakuvaparhautta. Elokuviakin on tarjolla: Crime Alley, Odotusaika ja Uni kannattaa kaikki katsastaa. Ja mikä parasta: kaikki tämä on ilmaista hubaa! Rahaa toki kannattaa varata mukaan, sillä myyntipöytiä on luvassa runsas kattaus!