Kymmenen avataran aarre

17.06.2022 Tri Tuomio

Jatkamme sarjakuvaholvimme ankka-aarteiden tutkailua ja tällä kertaa sarjakuvatoimittajan kouraan osuu opus Kymmenen avataran aarre ja muita Don Rosan parhaita. Luvassa on seikkailuja ympäri maapalloa, mutta käväisemme myös maapallon sisä- ja ulkopuolellakin. Don Rosan insinööritaustasta ja laajasta yleissivistyksestä on näissä tarinoissa erityisen paljon hupia lukijalle. Luonnonlakien rikkomisesta saa enemmän irti, jos niihin on ensin perehtynyt pintaa syvemmältä.

© Disney

Luonnontieteellisen venkoilun lisäksi tämä teos hemmottelee lukijaansa tuhdilla määrä humanististen tieteiden antimia. Lukijan aliarvioimista ei siis tapahdu, eli harmaat aivosolut pääsevät jumppaamaan ja pitämään hauskaa näiden tarinoiden puitteissa. Nuorimmat lukijat yleissivistyvät kuin varkain ja vanhemmat lukijat pääsevät halutessaan googlettamaan vaikka mitä. Se on yksi laadukkaasti tehdyn työn merkeistä, kun viihdyttävä taide-elämys laukaisee kunnon wikipediasavotan.

© Disney

Tämän kokoelman esipuheesta vastaa Marja Ritola, joka esittelee ansiokkaasti myös kaikki kahdeksan tarinaa. Jos intertekstuaalisuus oli aikaisemmin vieras termi, niin tämän teoksen esipuheen ja tarinakohtaisten tietoiskujen jälkeen on sen suhteen vankasti kartalla, vaikka Itse tarinoissa sinkoillaankin myös kartoitettujen alueiden tuolla puolen. Kokoelman avaa sen nimitarina Kymmenen avataran aarre (The Treasure of Ten Avatars, 1996), joka on Indiana Jones -henkinen rymistely halki viidakon ja ansojen täyttämän muinaisen raunion. Vaan onko se tämän kokoelman paras tarina?

© Disney

Vähintään yhtä kovilla ampuu kolmostarina Matka Maan keskipisteeseen (The Universal Solvent, 1995), jossa panokset ovat muutenkin kovat. Kummallisten keksintöjen kanssa kikkailulla uhkaa jälleen kerran olla katastrofaaliset seuraukset. Luvassa on äärimmäisen viihdyttävä luento muun muassa maapallon rakenteesta, painovoimasta ja muista fysiikan laeista älyttömällä menolla ja melskeellä maustettuna. Maittavinta mahdollista Rosaa, ainakin allekirjoittaneen mielestä.

© Disney

Kutistuva kitupiikki (The Incredible Shrinking Tightwad, 1995) on toinen hullun keksinnön ympärillä pyörivä hulabaloo, jota ei uskalla suositella ainakaan ahtaan paikan pelosta kärsiville. Mutta jos tykkää Karhukoplasta, syöpäläisistä ja kutistumishuumorista, niin aivan ässä tarina tarjolla.

© Disney

Carl Barksin palvojille maukkain herkkupala tässä kokoelmassa lienee Kolumbuksen kadonneet kartat (The Lost charts of Columbus, 1995), joka jatkaa Barksin Kultaista kypärää ja Rosan jatko-osaa kyseiseen klasikkotarinan. Luvassa on siis entuudestaan tuttu hahmokaarti arkeologisessa kilpa-ajossa, panoksena kokonaisen mantereen omistajuus. Sudenpentujen hoksottimet ja käsikirja joutuvat töihin ja Akun osumakestävyyttä testataan sekä henkisesti että fyysisesti.

© Disney

Kokoelman viimeinen tarina on nyt se kuuluisa sokeri pohjalla, sillä Paino-ongelmia (A Matter of Some Gravity, 1996) päästää Rosan kunnolta irti lempilajissaan kuvallisessa iloittelussa. Lieneekö ilotulituksen syy se, että luonnonlakien rikkoutumisen syy on tällä kertaa Milla Magian taikuus eikä enemmän tai vähemmän hullun tiedemiehen keksimä vipstaakkeli. Rosa voi siis unohtaa insinööriminänsä ja antaa hahmojensa rymistellä mielin määrin sarjakuvaformaatin tarjoamissa raameissa. Toki se insinööriminä näkyy siinä, että kaikki mahdolliset tulokulmat ja vitsit käytetään hyväksi. Tehokkuus ennen kaikkea. Paras Milla Magia -tarina koskaan?

Kymmenen avataran aarre ja muita Don Rosan parhaita löytyy muun muassa verkkokaupastamme. Linkki sinne heti tuossa alapuolella. Kolmen caballeron paluu ja muita Don Rosan parhaita hehkutellaan täällä.