Kolmen caballeron paluu

03.06.2022 Tri Tuomio

Kesäkuu on korkattu ja on aika hehkutella kesätunnelmiin sopivia sarjakuvia. Käynnistämme urakan uljaalla opuksella Kolmen caballeron paluu ja muita Don Rosan parhaita. Nappaamme tästä kesäteeman tänne blogiimme isomminkin, eli käymme tämän suven aikana verkkokaupastamme löytyvät Don Rosan parhaita kokoavat kovakantiset kokoelmat lävitse sattumanvaraisessa järjestyksestä. Nokkelimmat pokkelimmat teistä saattavat epäillä, että kyseessä on ovelan sarjakuvatoimittajan tapa järkkäillä itselleen lystikästä kesälukemista. Mikä mahtaa olla totuus? Se selviää varmasti kesän aikana. Mahdollisiin helteisiin varautuvissa tunnelmissa ensimmäiseksi hehkuteltavaksi valikoituu Kolmen caballeron paluu, sillä Meksikossa tapahtuvaan seikkailun pääsee parhaiten sisään, jos siitä voi nauttia mukavasti ulkosalla jäätelö tai jääpaloilla ladattu raikas juoma toisessa kädessä.

© Disney

Kolmen caballeron paluu (2000) on siis tribuutti vuoden 1945 The Tree Caballeros -animaatioelokuvalle, joka on Don Rosan suosikki Aku-piirretyistä. Se on samalla ensimmäinen Rosan ankkasarjoista, joka ei linkity suoraan Carl Barksiin. Rento hyvän tuulen rymistely, jossa Akukin pääsee nauttimaan toveruudesta ja seikkailuhengestä vertaistensa seurassa, eli pelkäämättä Iineksen tuittuilua, ankanpoikien ylivertaisuutta, Hannun onnepotkuja tai Roopen riistoa.

© Disney

Takaa-ajopainotteisessa tarinassa Rosa pääsee leikittelemään vahvuuksillaan, eli junan lailla etenevillä toimintakohtauksilla. Veikkaanpa herran nähneen Buster Keatonin Kenraalin jossain elämänsä vaiheessa. Akun, José Cariocan ja Panchito Pistolesin seikkailu sai siinä määrin ansaittua rakkautta ankkafaneilta, että tämän kokoelman päättää Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa (2005), eli piirroselokuvan sarjakuvajatko-osan jatko-osa.

© Disney

Kun kerran aloitimme Barksittomalla tarinalla, niin nostetaan seuraavaksi näytille todella Barksillinen tarina, eli Ankkalinnan pillipiipari (1990). Kolme ensimmäistä sivua seuraa Barksin käsikirjoitusta ja sivuhahmotelmia, mutta siitä lähtien Rosa tykittelee omillaan. Vaikka silta Ankkalinnaan jääkin räjäyttämättä, niin kyllä Pelle Pelottoman ja Roopen yhteispelillä silti on näyttävän katastrofaalisia seurauksia.

© Disney

Jos juhannuksena sataa lunta, niin immersiobonus on tarjolla tarinan Ankkalinnasta Lillehammeriin (1994) kohdalla. Siinä Aku kokee lähes kohtuuttoman määrän kolhuja sekä lumella että jäällä. Onneksi Aku ei ole tämän kovakantisen kokoelman aino muksittava, sillä sen kolmestatoista tarinasta allekirjoittaneen suosikiksi nousee Talon kokoinen vastustaja (2001). Tämä Barksin syntymän 100-vuotispäivää juhlistava sarja juhlistaa samalla myös Roopen rahasäiliön ja Karhukoplan 50-vuotisjuhlia. Ja koska Disney-toimittajat osaavat olla ovelia, niin myös Don Rosan omaa 50-vuotisjuhlaa. Panokset olivat siis korkealla ja Rosa todellakin toimittaa, sillä tarinaa kahvilassa lukiessaan paatunut sarjakuvatoimittajakin käkätteli ääneen useammin kuin kerran. Lämmin suositus siis.

© Disney

Kolme Caballeroa ja muita Don Rosan parhaita löydät sarjakuvakaupoista kautta maan. Vähimmällä vaivalla sen saa haltuunsa tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla. Kovakantinen kirja toimii tuhtina mökkilukemistona ja näyttävänä tuliaisena. Maestro Rosan taiteessa riittää taustalle piilotettuja visuaalisia vitsejä bongattavaksi useammankin sadepäivän ratoksi, eli tämä teos kestää toistuvia lukukertoja sangen mainiosti ja saattaa niiden jälkeen tuntua jopa entistä paremmalta!