Nuori Tex Willer seminolien mailla

06.08.2021 Tri Tuomio

Kun uutta kuukausittain ilmestyvää sarjakuvaa on ilmestynyt 20 numeroa, niin onko se enää uusi? Nuori Tex Willer on nyt todistanut kestävyytensä lyömällä pyöreitä mittariin. Alku oli ilahduttavan kova, mutta onko tyrmäävä taso säilynyt vai uhkaavatko maitohapot viedä suorituksesta parhaan terän? Se tuoreimman numeron kansien väliin kurkistamalla. Ja jotta todistusvoima olisi täydellinen, niin vilkaisemme myös syyskuun numeron sisuksiin

Tarinaa takoo itse Mauro Boselli, joten siltä osin perustukset ovat parhaat mahdolliset. Nuori Tex Willer on tekijöilleen selkeästi näytön paikka, eli emojulkaisulle ei haluta hävitä tuumaakaan lännenviihdyttämisen jalolla saralla. Ja koska sankari on vielä nuori, vetreä ja harkitsematon, niin toiminnallisuutta voidaan näppärästi lisätä uskottavuuden liikaa kärsimättä. Piirtäjäkin on yhä nuori ja vetreä. (Tai ainakin allekirjoittanutta hieman nuorempi). Vuonna 1977 syntynyt Michele Rubini edustaa Texin piirtäjän nuorta kaartia, mutta toimintasarjakuvan tekijänä Rubini on jo kokenut kehäkettu. Tästä esimerkkinä Texin sivuilla pakollinen kapakkatappelu irtoaa sangen vaivattoman näköisesti.

Tarina keskittyy siis Texin nuoruusvuosiin lainsuojattomana. Lain edustajilta pakoileminen on nyt pääosassa, vaikka isän ja veljen murhien kostaminen kyteekin koko ajan taustalla. Tex ansaitsee elantoaan Tampan pokeripöydissä tai uhkapeliluolan ulosheittäjänä, jos tarve niin vaatii. Oikeudentuntoinen Tex joutuu kuitenkin vaikeuksiin molemmissa toimissaan.

Konnat hoksaavat nopeasti yhden Texin heikoista kohdista, joka on herrasmiesmäinen suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen. Tex pääsee siis pelastamaan neitoa pulasta ja konnat pääsevät vuotamaan verta ja luopumaan hampaistaan. Rubini puolestaan pääsee esittelemään huomattavia taitojaan kuvasommittelun ja perspektiivin saralla.

Verkon kiristyessä “Ben Walkerin” ympärillä armeijan siniset alkavat vaikuttaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta onko kyseessä hyppy ojasta allikkoon?

Vastaus kysymykseen on vankka kyllä, sillä kun Floridassa lähdetään suorittamaan seminolien vastaista sotilasoperaatiota, niin soltut pääsevät rämeille rämpimään. Ja koska tässä on toimintasarjakuva kyseessä, niin toki se vihollinen myös löytyy.

Koska kukaan ei kuitenkaan ylläty siitä, että Tex ei kuole numeron 8/2021 lopussa, niin luomme nyt katsauksen myös syyskuun numeron sivuille. Allekirjoittanut on tästä tarinakokonaisuudesta sen verran innoissaan, että yrittää välttää liiallista kohkaamista.

Hyvä seikkailukertomus vaatii sankareilleen vastapainoja, eli konnagallerian on oltava kunnossa pikkutekijöistä pääkonniin. Tässä tarinakokonaisuudessa Texin ja lukijan hermoja hiertää eritoten luutnantti Fairfax, jossa meillä onkin mainiot Obadiah Hakeswillin ainekset koossa. Sharpen ystävät tietävät kuinka suurenmoisen vihattava hahmo kyseessä onkaan. Hieman ristiriitaisesti Fairfaxille joutuukin siis toivomaan mahdollisimman pitkää uraa Texin sivuilla, vaikka mahdollisimman sadistinen ja nopea päivien päättäminen takaisi välittömämmän nautinnon. 

Piirtäjä Rubini osaa ilmeikkäät tyypit, eli seminoleja jahtaava retkue on täynnä toisistaan erottuvalla tavalla persoonallisia veijareita, joista osa osaa puhaltaa yhteen hiileen ja osa todellakaan ei. Ainakaan jos Tex on samalla nuotiolla. Texin kuuluisa reiluus ja oikeudentaju onkin jälleen säännöllisesti törmäyskurssilla takapajuisempien aatteita hellivien tahojen kanssa.

Sotilasoperaatio Floridan rämeille muuttuu siis matkaksi pimeyden sydämeen. Herrat Boselli ja Rubini tarjoavat siis uljasta jännitysviihdettä, joka kulkee ylpeästi alan klassikkojen jalanjäljissä ja viihdyttää koko ajan yhdellätoista. Päätämme siis tämän hehkutuksen tähän kuvaan ja tähän tunnelmaan.

Nuori Tex Willer 8/2021 löytyy juuri nyt Lehtipisteistä ja syyskuussa verkkokaupastamme. Numero 9/2021 karauttaa Lehtipisteisiin 1. syyskuuta. Tarkan euron vinkkinä verkkokaupastamme löytyy Nuoren Tex Willerin ensimmäinen vuosikerta mukavalla pakettihinnalla. Sen verran jännittävistä seikkailuista kuitenkin on kyse, että suosittelen tilaamaan tämän julkaisun kuukausittain kotiin kannettuna. Tilailulinkkejä löytyy tuosta alapuolelta.

Avainsanat