Mustanaamio viihdyttää sata lasissa!

18.06.2021 Tri Tuomio

Kun kesälomalla lueskelee sarjakuvia, niin ei välttämättä kaipaa synkimpiä ja raskaimpia mahdollisia aiheita, teemoja tai sisältöjä. Tai massiivisimpia mahdollisia räjähdyksiä. Kun kuuman kaakaon sijaan sarjakuvan kaverina maistuu jääkaappikylmä vesimeloni, niin on syytä panostaa nupit kaakossa tapahtuvaan viihdyttämiseen. Ja jos joku sarjakuvasankari viihdyttää yhdellätoista, niin se on Mustanaamio. Viihdyttävyyttä maksimoi kenties yllättävänkin arvokkaasti suoritettu ikääntyminen. Mustanaamion sivuilla vuosikymmeniä haudutetut älyttömyydet ja höpsöydet muuttuvat voimavaraksi. Salaisuus lienee se, että koska tekijöillä on ollut hauskaa näitä tarinoita tehdessä, niin itse tarinatkin ovat pysyneet hauskoina läpi vuosikymmenten. Rakkaudella kun juonitaan ja piirretään, niin syntyy trendeille ja muotivirtauksille immuuneja sarjakuvia, joille löytyy aina ystäviä ja arvostajia.

Jos haluaa Mustanaamio-nostalgiansa mahdollisimman patinoituneena, niin on syytä tarttua vuoden 1974 parhaita seikkailuja paketoivaan kovakantiseen näkkäriin (eli näköispainokseen). Allekirjoittanut oli tästä koosteesta niin innoissaan, että kirjoitti sille kaksikin esittelyä, joista vakavampi löytyy täältä ja kesäisemmin kupliva hehkuttelu täältä. Tämä viihdejärkäle löytyy yhä verkkokaupastamme. Linkki sinne löytyy tuosta alapuolelta.

Näköispainosten sarja päättyi vuoden 1974 seikkailuvalikoimaan, mutta ei hätää! Mustanaamion lippua kantavat korkealla kerran vuodessa ilmestyvät juhla-albumit, jotka niputtavat Mustanaamion seikkailuja rennon temaattisesti. Koska juhannus lähestyy, niin nostetaanpa niistä ensimmäisenä esiin Mustanaamion ja Dianan rubiinihääpäivää juhlistava Mustanaamio & Diana: Rubiinihäät. Romantiikka kun kuuluu juhannukseen ja kesään. Dianan ja Mustanaamion vuosikymmeniä kestänyt juupas-eipästely loppuhuipennuksineen pitää huolta sydämentykytyksistä. Tuimaa toimintaa mahtuu toki merkitsevien katseiden ja pussailun lomaan enemmän kuin tarpeeksi. Lämmin suositus sekä romantikoille että äksöniä kaipaaville siis. Albumin esittelyn löydät täältä ja shoppailu onnistuu tuosta alapuolelta.

Jos romantiikka ja satuhäät viidakon sydämessä ovat mielestäsi vain vässyköille sopivaa viihdettä, niin Mustanaamio – Noir on sinulle suunnattua urjastelua. Mustanaamio tuulettaa Coltejaan ja raskaasti iskeviä nyrkkejään suurkaupunkien kujilla. Aurinkolasit ja trenssitakki ovat onneksi myös aina muodissa. Kaipaatko albumista tätä enemmän tietoa? Täältä löytyy. Ja ostoksille pääsee verkkokaupassamme.

Merirosvotkin ovat aina muodissa. Ja ilman merirosvoja ei olisi Mustanaamiota. Merirosvous on saanut monia muotoja vuosisatojen varrella, mutta merten vihulaisten pahin vihollinen on pysynyt samana. Mustanaamio – Merirosvojen kauhu on mainio kattaus enemmän tai vähemmän merellistä toimintasarjakuvaa. Syvällisempi hehkuttelu tarjoillaan täällä ja tätäkin aarrearkkua on yhä tarjolla verkkokaupassamme.

Viime vuonna  juhlittiin Mustanaamion 80-vuotista taivalta suomalaisten lehtien sarjakuvasivuilla – tätä juhlistaa Mustanaamio – Legenda. Uljas kattaus sanomalehtisarjakuvan kuohuvinta kermaa ansaitsi tietenkin myös innostuneen hehkutuksensa, jonka löydät täältä. Ainakin vielä tätä nostalgiapommia löytyy verkkokauppamme uumenista, mutta asiaintila saattaa korjaantua asiakkaan kannalta ikävämpään suuntaan hyvinkin pian. Voit täyttää aukon sarjakuvahyllyssäsi tuosta alapuolelta. 

Sokeri tämän hehkuttelun pohjalla on Mustanaamio – Mies, joka ei koskaan kuole. 80 on maaginen luku tämänkin albumin taustalla, sillä sen verran ikävuosia Lee Falkin luomalle Vaeltavalle aaveelle kilahti mittariin vuonna 2016. Suitsutusta säästelemättömän albumihehkutuksen ja hulvattomat kuvanäytteet löydät täältä. Tätäkin uljasta sarjakuvajulkaisua löytyy yhä verkkokaupastamme. Sinne siis!


Jos maailma ei suistu radaltaan ja painokoneet toimivat kuten ennenkin, niin Mustanaamio – Kova koville riemastuttaa meitä lokakuussa! Palaamme aiheeseen näillä sivuilla!

Näitä albumeita kannattaa etsiä myös sarjakuvakauppiaden hyllyiltä kautta maan! Suosittelemme myös antikvariaattien nuohoamista kesälomareissun yhtenä ohjelmanumerona. Niiden hellässä huomassa sarjakuva-aarteet odottelevat noutajiaan!