Carl Barks pelastaa sadepäiväsi!

04.06.2021 Tri Tuomio

Parasta kesässä on mukava varjoinen paikka ulkosalla ja mukava luettava siinä ohessa. Jos bonuksena on tarjolla vielä maistuvaa evästäkin, niin avot. Sadepäivinä tämä yhdistelmä toimii sisätiloissakin. Ulkona se ei toimi sadepäivinä laisinkaan, sillä sarjakuvien vesipilariarvo taitaa olla nollan tienoilla. Vedensietokyvyttömyydestään huolimatta sarjikset ovat mitä mainiointa sadepäivien viihdettä, eivätkä ne tarvitse sähköä tai wifiä toimiakseen. Mökkiolosuhteisiin ja puutarhaloikoiluun kannattaa siis varautua sarjakuviin sijoittamalla. Keskitymmekin täällä blogissa tämän kesän ajan kesälukemistosuosituksiin. Käynnistämme projektin Carl Barksin legendaaristen ankkaseikkailujen hehkutuksella.

ⓒ Disney

Carl Barksin luomista hahmoista merkittävin on ilman muuta Roope Ankka. Ilman Roopea Don Rosakaan tuskin olisi suomalaisten rakastetuimpien sarjakuvataiteilijoiden joukossa. Samaa voidaan kenties sanoa Barksistakin. Aku Ankan kaltaiselle köyhyysrajan tienoilla koohottavalle epäonnensoturille rikas sukulainen on monenlaisten seikkailujen mahdollistaja. Ja Roopen yritykset hyötyä sukulaisistaan tai opettaa näille talouskuria tarjoavat runsaasti aineksia särmikkääseenkin huumoriin. Carl Barksin sankarit: Roope on siis erittäin suositeltavaa viihdettä sekä taloudestaan tarkoille että miljonäärin urasta unelmoiville. Löydät tämän komean kovakantisen albumin esittelyn täältä ja kirjan itsensä saa haltuusi sarjakuvakaupasta tai tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla.

ⓒ Disney

Ankanpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat Ted Osbornen ja Al Taliaferron luomuksia, mutta Carl Barks otti tämän kolmikon suvereenisti siipiensä suojiin. Useimmiten Tupu, Hupu ja Lupu toimivat järjen ääninä Akun ja Roopen käydessä kierroksilla syystä tai toisesta, mutta onpa kolmikolla myös oma viikarimainen puolensa. Toki ankanpojatkin ajoittain tempautuvat mukaan setäosastonsa pähkähulluimpiin villityksiin, mistä lukijat kautta maailman ovat kiitollisia. Löydät Carl Barksin sankarit: Tupu, Hupu ja Lupu -albumin esittelyn blogistamme ja voit ostaa sen kirjakaupoista kautta maan. Kotoa poistumatta tämän albumin voi hankkia tuosta alapuolelta löytyvän linkin takaa.

ⓒ Disney

Barks siirtyi piirtohommista eläkkeelle vuonna 1966, eli pisti tussit pussiin ja kaivoi öljyvärit esille. Tarinasuoni jatkoi kuitenkin pulppuamistaan, joten oli muiden piirtäjien kunnia ja etuoikeus päästä sovittamaan mestarin juonimia seikkailuja sarjakuvamuotoon. Kenties parhaiten Barksin luoman maailman ja sarjakuvailmaisun on sisäistänyt hollantilainen Daan Jippes, josta 2000-luvun alussa tuli “se hyvä Barks-piirtäjä”. Jos et usko, niin voit aloittaa Jippesin Barks-tyylittelyyn tutustumisen teoksesta Jippesin Barks-tarinat 1959–1971. Löydät opuksen esittelyn täältä ja tilaaminen onnistuu tuosta alapuolelta, jos sarjakuvakaupassa asioiminen on hankalaa tai mahdotonta.

ⓒ Disney

Jos sudenpentujen seikkailut nappaavat, ja miksi eivät nappaisi, sillä niissähän Barks suorastaan loistaa, niin Jippesin Barks-tarinat 1971–1972 on erittäin suositeltava kokoelmallinen luonnonsuojelullisesti valveutunutta sarjakuvaa. Sudenpentujen, Tupun, Hupun ja Lupun puolella on mukava olla näissä seikkailuissa. Mielekästä luettavaa muun muassa kaikille partiolaisille ja sellaiseksi haluaville tarjolla siis. Löydät tuhdimman esittelyn tästä kokoelmasta täältä. Omaan kirjahyllyysi abumin voi tilailla vaikkapa tuosta alapuolelta.

Päätämme tämän kesälukemistohehkuttelun tähän. Lisää sarjakuvakohkausta luvassa ensi viikolla!