Barks, Jippes ja Sudenpennut luonnonsuojelijoina

30.04.2021 Tri Tuomio

Hehkutellaanpa nyt kevään ja vapun kunniaksi todella pirtsakkaa ja kuplivaa huumorijulkaisua täällä blogissamme. Nappaamme siis toukokuun sarjakuvasadostamme ensimmäisenä kohkauksen kohteeksi Jippesin Barks-tarinat 1971–1972, joka tarjoaa antoisan annoksen Carl Barksin soljuvaa huumoria Daan Jippesin notkealla viivalla varustettuna. Kulutusta kestävien kovien kansien väliin on pakattu kymmenen lystikästä tarinaa, jotka onnistuvat 50 vuoden iästään huolimatta olemaan tarkasti ajan hermolla.

ⓒ Disney

Tämän kokoelman tarinat ovat siis ankkamestari Carl Barksin 70-luvun alussa juonimia ja kuvakäsikirjoittamia pitkiä seikkailuja, jotka Daan Jippes on kuvittanut valmiiksi sarjakuviksi vuosina 1992–2006. Kattaus korkataan tuoremmain kuvituksen omaavalla tarinalla Järven pelastajat. Erittäin vahva aloitus esittelee kuin varkain tämän kokoelman pääteeman, joka on luonnon ja ympäristön suojeleminen.

ⓒ Disney

Ankanpoikien toiminta Sudenpentujen riveissä saa paljon huomiota tämän albumin sivuilla. Luontoon suuntautuvien partioretkien myötä ankanpojat ajautuvat toistuvasti törmäyskurssille ympäristöä vastuuttomasti hyväksikäyttävien tahojen kanssa, eli yleensä Roope Ankan, joka ankarana kapitalistina on kroonisen kykenemätön kallistamaan korviaan luontoarvoille. Vaan eivätpä Akunkaan kaikki harrastukset ole sieltä luonto- tai naapuriystävällisimmästä päästä.

ⓒ Disney

Kun Suomen luonnossakin katselee ympärilleen, niin Barksin näpäytykset ja saarnat ovat ikävän ajankohtaisia. Roskia kylvetään yllättävän huolettomasti ja vailla huolta huomisesta. Sen ovat tämänkin kevään sulaneet lumet armotta paljastaneet.

ⓒ Disney

Vaan onpa positiivistakin kehitystä tapahtunut. Näiden tarinoiden kirjoittamishetkellä valkopäämerikotka oli vielä uhanalainen, mutta ympäristömyrkkyjen kieltämisen ja suojelutoimien ansiosta niiden kanta on nykypäivänä jälleen elinvoimainen. Meilläpäinkään merikotkan näkeminen ei enää ole harvinaista herkkua.

ⓒ Disney

Tarinassa Kotkansuojelijat (1971/199) Roopen yritykset häätää kotkat kaivostoimintaansa haittaamasta kokevat siis herkullisen kovia kolauksia. Onneksi Sudenpennut ovat paikalla pelastamassa pohatan pulasta.

ⓒ Disney

Barksin taloudellisen epävarmuuden leimaama lapsuus ja nuoruus näkyy näissäkin tarinoissa, sillä Sudenpentujenkin toimintaa motivoidaan useammassakin tarinassa tarpeella tienata rahaa, joka johtaa kovaoteiseenkin kisailuun muiden rahalle persojen tahojen kanssa. 

ⓒ Disney

Maallinen mammona ei kuitenkaan ole näissä tarinoissa se kaikista tärkein asia maailmassa, paitsi ehkä Roopesta. Kun metsästäjät aikovat toimittaa villihevoset avaralta preerialta koiranruokatehtaalle, niin Sudenpentujen suurella vaivalla ansaitut pennoset käytetään vapauden puolesta.

ⓒ Disney

Luonnosuojelu on allekirjoittaneesta teemoista tärkeimpiä ja jaloimpia, joten sen myötä tämä albumi ansaitsee kuusi tähteä viidestä. Ja kääntäjille kuuluu sama tähtimäärä Sudenpentujen arvonimien kehittelystä. Suosittelemme tätä kokoelmaan vannoutuneiden ankistien lisäksi muun muassa luonnonsuojelusta ja partiotoiminnasta innostuneille tahoille. Ja lahjaksi tahoille, joiden haluaa innostuvan luonnonsuojelusta ja luontoretkeilystä!
Jippesin Barks-tarinat 1971–172 löytyy laadukkaista  sarjakuvakaupoista ympäri maan 10. toukokuuta 2021! Voit tilata tämän albumin myös tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla!