Jippesin Barks – pillipiipareita, lainvartijoita ja hengenpelastajia!

18.09.2020 Tri Tuomio

Ensimmäiset kunnon syysmyräkät alkavat olla lusittuna ja on aika valmistautua maamme ikävimpään vuodenaikaan. Synkkyyteen, hyhmään ja loskaan on syytä varautua sarjakuvilla, jotka ovat kuin vanhoja hyviä tuttavia. Sellaisten seurassa on mukava kääriytyä fleeceviltin sisään ja uppoutua laiskanlinnan syövereihin. Kuppi kuumaa plus pari keksiä tai suklaakonvehtia ulottuville, niin kaamoskestävyys pysyy hyvässä terässä. Napataanpa laiskanlinnasta aasinsilta tämän perjantain hehkuttelulle, joten suuntaamme Ankkalinnaan. Kurkkaamme siis Jippesin Barks-tarinoiden kansien väliin.

Kun Carl Barks jäi eläkkeelle ankkahommista vuonna 1966, silloinen Yhdysvaltain ankkasarjakuvatehdas Western Publishing oli hätää kärsimässä. Barks värvättiinkin pian ideoimaan uusia ankkatarinoita seuraavalle piirtäjien sukupolvelle. Lahjakkaita ankkapiirtäjiä on kuitenkin maailmassa rajallinen määrä, joten nämä seikkailut uhkasivat jäädä unohduksiin, koska kuvallinen ja tarinallinen laatu eivät kohdanneet merkittävissä määrin.

Mestarin maine kuitenkin kasvoi 70- ja 80-luvuilla huimaa vauhtia ja Barksin luonnokset ja alkuperäistarinat nousivat arvoon arvaamattomaan. Kun Hollannin Aku Ankka -lehden päätoimittaja ja armoitettu barksisti Thom Roep keksi vuonna 1990 yhdistää Barksin kertomukset ja lahjakkaan Disney-animaattori Daan Jippesin, niin tähdet asettuivat oikein ja Barksin vanhat tarinat saivat vihdoinkin tarpeeksi Barksin näköisen uuden kuvittajan.

Jippesin Barks -tarinat 1959–1971 kokoaa yksiin kansiin 10 Jippesin kuvittamaa Barks-tarinaa. Kattaus käynnitetään Barksin vuonna 1959 aloittamalla ja Jippesin 2007 viimeistelemällä tarinalla Ankkalinnan pillipiipari (The Pied Piper of Duckburg). Nostetaanpa tästä runsaudensarvesta pillipiiparoinnin lisäksi framille Korakarumin ruhtinas (King Scrooge the First), joka johdattaa Roopen, Akun ja veljenpojat hyvinkin happoisalle aikamatkalle. Seikkailu on muutenkin mallia yllättävän rätväkkä.

Korakarumin ruhtinas / King Scrooge the First (1966/2007)

Allekirjoittaneen suosikkeihin kuuluu toinenkin yliluonnollisia tunnelmia sisältävä ja kauhunväristyksilläkin kutitteleva seikkailu: Hukka hallava (Pawns of the Loup Garou).

Hukka hallava / Pawns of the Loup Garou (1967/1999)

Tämä teoksen toimittajan suosikki on Päivä lainvartijana (Officer for a Day), joka on mallia uusinnan uusinta erittäin hyvästä syystä. Hillitön rymistely käynnistellään tähän ajankohtaan passelisti häijyllä lentsulla, joka on kaatanut Ankkalinnan poliisivoimat vuodelepoon. Konstaapeli Aku Ankka virkanumeroltaan 006 1/2 säntää siis toimintaan.

Päivä lainvartijana / Officer for a Day (1969/1997)

Ja toimintaa todellakin on luvassa, sillä Aku saa vastaansa muun muassa prätkäjengiläisiä, Karhukoplan ja ulkoavaruuden muukalaisia. Veljenpojille onkin siis puuhakas päivä luvassa.

Jättimäisen hyvä työ / Whale of a Good Deed (1970/2006)

Jos tästä kokoelmasta kaivaa yhden erikoisen piirteen esiin, niin olkoon se Roope Ankan vihamielinen luontosuhde. Metsät on ankkaherran mielestä tehty kaadettaviksi ja uhanalaisetkin eläimet ovat pohatalle pelkkää raaka-ainetta – onneksi Tupu, Hupu, Lupu, Sudenpennut ja villit luontokappaleet ovat valmiudessa kapuloimaan Roopen rattaita oikein urakalla. Mallikasta toimintaa!

Pelastakaa Mustakorpi / Peril of the Black Forest (1970/2008)

Tämä kymmenen tarinan timanttinen paketti julkaistaan luonnolliseti Jippesin taidetta arvostavassa albumikoossa ja käyttöikää ja -mukavuutta lisäävissä kovissa kansissa.

Jippesin Barks-tarinat 1959–1971 löytyy nyt kirjakaupoista ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Ja tietenkin myös verkkokaupastamme!

Avainsanat