Mefiston pirullinen kosto

18.12.2020 Tri Tuomio

Joulu häämöttää jo uhkaavasti. Niin uhkaavasti, että on aika hehkutella kauhututunnelmia. Noin kymmenvuotias sarjakuvatoimittaja oli kovin vaikuttunut aina kun Mefisto tai Yama seikkailivat Tex Willerin sivuilla. Nyt kymmeniä vuosia myöhemmin nämä visiot eivät enää värisytä pelkoviisaria, mutta viihdyttämistä tapahtuu edelleen yhdellätoista. Otetaanpa siis kohkauksen kohteeksi Tex-kirjasto 56, joka kantaa nimeä Pirullinen kosto.

Kokoelma aloitetaankin kostotunnelmissa. Kapinalliset intiaanit ovat erehtyneet vangitsemaan Kit Willerin ja aikovat uhrata tämän seremoniallisesti. Texillä, Carsonilla ja Tiger Jackilla on onneksi kokemusta toteemipaaluun sidottujen tahojen pelastamisesta. Ja paljon dynamiittia.

Siis todella paljon dynamiittia. Tässä tarinassa todellakin riittää räjähtävää toimintaa. Loppuhuipennuskin on liekehtivä.

Tavallisten lieskojen lisäksi pääsemme ihmettelemään myös hornan lieskoja, sillä tässä kokoelmassa käynnistellään yksi kaikkien aikojen Tex-klassikoista Mefiston poistuessa näyttämöltä ja Yaman astuessa tilalle.

Mefistohan on aina ollut kovasti kostohommille perso tahoa, ja vaikka kunnioitus Texiä ja tämän tovereita kohtaan on opittu kantapään kautta, niin vanhassa hornankekäleessä riittää yhä pirullista hehkua viimeiseen vihutyöhön.

Mefisto siis jäljittää poikansa Blackyn, jonka on aika poistua äitinsä helmoista ja ottaa Mefiston soihtu kannettavakseen. Äidillä on oma mielipiteensä Mefiston suunnitelmien onnistumisprosentista, mutta lukijan onneksi Blacky ei varoituksia kuuntele ja ura Yamana alkaa kostohommilla.

Taustatuekseen Yama saa voodoopapitar Loan. Lukijan onni tämäkin, sillä naiskauneutta ei Texeissä koskaan ole liikaa. Loa tarjoaa myös hyödyllistä tietoa eläinmaailman ihmeistä sekä lukijalle että Yamalle.

Loa on muutenkin pätevä apuria okkultismissa, jonka Loaan ihastunut seminolipäällikkö Yampas saa karvaasti tuta.

Hienoja kauhuvisoita tarjoillaan ihastuttavan säännöllisesti. Mefiston bravuureista leijuvana päänä uhoamaan ilmestyminen on erityisen hienosti toteutettu.

Yaman seikkailut alisissa maailmoissa tarjoavat myös runsaasti herkkupaloja kauhuvisuaalien ystäville. Melkeinpä tekisi mieli väittää vaikutteita annetun esimerkiksi Iron Maidenin Powerslave-albumin kansitaiteen suuntaan.

Jos ostaa vain yhden Tex-kirjastoon per vuosi, niin sijoittamalla tähän yksilöön tänä vuonna ja tarinan jatkoon helmikuussa 2021 pääsee jo hyvin pitkälle. Suosittelemme toki täydellisen kirjaston kokoamista.

Ja tässä kohtaa vuotta muistuteltakoon myös Tex Willerin ja Nuoren Tex Willerin tilailuhommista. Uutta lännenviihdettä tarjolla monta kertaa kuukaudessa.

Vuoden 2021 erikoisjulkaisutkin ovat tarjolla vielä tammikuun loppuun saakka kotiin kannettuna. Siltä varalta, että emme pääse karanteenikuviosta jo kevään aikana eroon, niin saattaa olla ihan fiksu veto pistää tilaillen nämä kattaukset uutta ja vanhaa Texiä.

Avainsanat