Maxi-Tex: Neljä kostajaa

12.04.2024 Tri Tuomio

Maxi-Tex on täydellinen julkaisu heille, jotka haluavat lännenviihteensä isona annoksena. Kolmen sormen paksuinen pihvi ja vuori paistinperunoita on jälleen kerran luvassa, kun Claudio Nizzi ja Giampiero Casertano tarjoilevat jyhkeän kostodraaman, jossa tuhti sivumäärä kohtaa painokkaan sisällön. Maxi-Tex: Neljä kostajaa on sisällissodan aiheuttamalla katkeruudella maustettu tiivistunnelmainen ajojahti, jonka sivuilla Texin ja Carsonin terävät hoksottimetkin saavat töitä.

Sotilaspartio pysäyttää postivaunut ja eversti Forrest napataan sotilaiden matkaan. Tex ja Carson lähetetään kadonneen upseerin jäljille. Ne jäljet eivät ole kaunista katsottavaa, joten rangerimme päättävät saattaa syylliset käpälälautaan.

Nizzin ja Casertanon juhlaa

Claudio Nizzi on kokenut konkari Texin ja Carsonin pyörittelijänä, joten sankarimme saavat ahkeroida murhaajajahdissa oikein urakalla. Reilun 300 sivun ansiosta pää- tai sivuhenkilöiden suhteen ei tarvitse olla säästeliäs, joten konnakoplaankin mahtuu useampi päällikkötason vastus ennen kuin viimeinenkin heistä vastaa tekemisistään.

Nizzin kokemus näkyy myös Texin ja Kitin puheenparressa, eli kaksikon välisen jupinan ja kuittailun ystäville on monta helmeä tarjolla. Sisäpiirin huumoria ei unohdeta, eli kirjoittaja tietää lukijan olevan näiden kahden matkassa ihan kaveripohjalta. Muun muassa kuorsaamisen alkaessa lukijan kasvoille saattaa ilmaantua hymynkare.

Giampiero Casertano on Bonellin sarjakuvaimperiumin luottotekijöitä. Ainakin allekirjoittaneeseen herran taide teki vaikutuksen vuoden 2022 Tex-suuralbumi Old Southin sivuilla. Silloin käsikirjoituksesta vastasi Pasquale Ruju, joten tässä on nyt tarjolla hieno mahdollisuus vertailla Casertanon tekemisiä kahden kirjoittajan visioiden toteuttajana. Aihepiirikin on sama, eli Yhdysvaltain sisällissodan aiheuttamia haavoja ja mätäpaiseita puhdistetaan molemmissa seikkailuissa. Tässä tarinassa sinänsä oikeutettu kosto kiehahtaa hieman yli.

Casertanon vahvuuksiin kuuluvat ilmeikkäät hahmot. Piirtäjänä hän arvostaa arjen groteskiutta, eli ainoastaan kauniita hahmoja sarjakuviensa sivuille haluavat saattavat pettyä. Konnakaarti varsinkin on rujoa sakkia, mutta statistit kautta linjan on palkannut Sergio Leonen westernien näyttelijäkaartista vastannut agentuuri.

Pauketta piisaa

Ammuskelun ystäville tämä Maxi on herkkupala, sillä useamman sotakokemusta omaavan konnan jahtaaminen on matkantekoa väijytyksestä toiseen. Dekkarointi ja johtolankojen perkaaminen tasapainotetaan siis säännöllisillä annoksilla nokkapokkaa ja Colteilla paukuttelua. Hyvä niin, sillä ei pelkkiä puhuvia päitä jaksa, vaikka Texin ja Kitin sanailu olisi kuinka sukkelaa hyvänsä

Kun vuoden 2024 parhaita Texejä raakataan ensi vuoden alussa, niin eiköhän tämä ole heittämällä kymmenen kärjessä. Hartiat riittävät kahinointiin kolmen kärkijoukossakin. Nimiösivulle lipsahti virhe, eli tämä on tietenkin Maxi-Tex numero 47, ei 46. Toivottavasti tämä ei pilaa lukunautintoanne. Allekirjoittanut kalttaa kuitenkin itsensä, koska on syyllinen tähän fibaan.

Maxi-Tex: Neljä kostajaa löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista 17. huhtikuuta. Helpoin tapa hankkia tämä länkkärijärkäle hyllyyn löytyy pian heti tuosta alapuolelta.