Loput Barks-tarinat otsikkokuva

Herkkukokoelma Carl Barksin faneille!

02.08.2023 Rmaki

Loput Barks-tarinat sisältää huiman kattauksen muiden piirtäjien kuvittamia Carl Barksin tarinoita.

Carl Barks tunnetaan kaikkien aikojen parhaana ankkataiteilijana, jonka upeasti piirretyt ja hulvattomat tarinat Akusta ja kumppaneista huvittavat yhä lukijoita kautta maailman. Mutta Barks laati käsikirjoituksia myös muille taiteilijoille. Tämä tuhti kirja kokoaa yksiin kansiin Paul Murryn, Vicarin, William van Hornin ja Pat Blockin kuvittamat Carl Barksin käsikirjoitukset, ja teos istuu mainiosti kolmen Daan Jippesin kuvittamia Barks-tarinoita sisältävän kirjan viereen.

Kirjan avaa varsinainen herkkupala menneiltä vuosilta: Pluto-tarina ”Telakan sankari” julkaistiin alun perin vuonna 1942, aikaan, jolloin Barks yhä työskenteli päätoimisesti animaatioiden parissa. Jack Hannah’n ja Nick Georgen kanssa yhteistyönä kirjoitettu vauhdikas seikkailu kertoo, miten telakan maskottina toimiva Pluto yrittää epätoivoisesti saada hampaisiinsa herkkuluun, jota äksy Paroni-koira kidassaan kuljettaa. Hyväntahtoinen mutta hömelö Pluto ei kuitenkaan tiedä, että kyseinen luu sisältää ikävänpuoleista täytettä – dynamiittia!

Loput Barks-tarinat kuva 2 Mikki Hiiri

”Magentanpunainen mysteeri” on Paul Murryn piirtämä uustulkinta Barksin Aku-tarinasta ”Punainen postimerkki”, ja kuten arvata saattaa, tarinan sankarina seikkailee Murryn versiossa Mikki Hiiri. Kertomuksessa Mikki voittaa filateliakilpailussa matkan Etelä-Amerikkaan yhdessä alan asiantuntijan, professori Maksim Kortin seurassa. Päästyään Georgetowniin Mikki, Mortti ja Vertti ryhtyvät etsimään sieltä maailman harvinaisinta postimerkkiä – mutta yhden sentin magentamerkkiä ei niin vain löydykään.

Loput Barks-tarinat kuva 3 Vicar

Legendaarinen Vicar ehti 80-luvulla piirtää kaksi Barksin kirjoittamaan tarinaa: ”Pitkän iän salaisuus” sekä ”Rämäpäiset riippuliitäjät”. Ensimmäisessä tarinassa uupunut Roope lähtee Akun ja veljenpoikien kanssa etsimään nuoruuden salaisuutta Himalajan laaksosta, jonka asukkaat elävät poikkeuksellisen pitkään. Toinen tarina taasen laittaa Akun ja Hannun jälleen kerran nokikkain – arvaatteko, kumpi ankka mahtaa voittaa riippuliitokilpailun? (Vicarin ystäviä hellittiin jo keväällä hienolla kokoelmalla, joka sekin sisältää muutaman hatunnoston Barksin suuntaan: Avaruusankkojen paluu)

Loput Barks-tarinat kuva 4 Van Horn

William van Hornin kuvittama ”Hevostellen halki historian” vie ankat aarrejahtiin – tällä kertaa Troijan raunioille. Mutta samaan aikaan oudon tutun näköinen konnajoukkio punoo juoniaan Roopen rahasäiliön varalle. Kokoelman päättää muikea Aku-seikkailu ”Kaukana on kaukana”, jonka on piirtänyt Pat Block. Tarinassa Aku lähtee Alaskan perukoilla sijaitsevaan Kylmänkyhmyn kylään todistaakseen Roopelle, että hän kyllä pärjää omillaan. Potinkantajan virka heltiääkin helposti, mutta ovatko pohjoisen hyytävät haasteet liikaa poloiselle ankalle?

Loput Barks-tarinat kuva 5 Block

Loput Barks-tarinat on 144-sivuinen kovakantinen, nelivärinen sarjakuvakirja, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta.

Avainsanat