Kuolemaa uhmaten bussilla etulinjaan

10.06.2022 Tri Tuomio

Kesään kuuluu mustavalkoinen viihde. On se sitten vanha kotimainen elokuva television kautta nautittuna tai vaikkapa sarjakuva lehti-, pokkari- tai albumiformaatissa. Tiukan paikan tullen allekirjoittanut suosii sarjakuvitettuja lomatunnelmia säätäessään pokkareita, sillä ne sisältävät paljon sivuja näppäräksi tarkoitetussa koossa. Sopii siis matkaluettavaksi enemmän kuin hyvin, ja jos jemmaa mökille sarjakuvia sadepäivän varalle, niin pieneen tilaan saa pakattua maksimaalisen määrä viihdettä. Tätä logiikkaa peesaten nappaamme tähtäimeen kesäkuun Korkeajännityksen, joka sisältää neljä tarinaa korkeaoktaanista sotaviihdettä.

Pokkarin avaa George Low’n kirjoittama ja Manuel Benet’n kuvittama Bussilla etulinjaan, joka heittää juuri ja juuri täysi-ikäisen lontoolaisen bussinkuljettajan ajopeleineen Ranskaan, rintamalle ja suoraan etulinjaan.

Ensimmäisen maailmanrähinän asemasota näyttää heti rumat kasvonsa ja Sam Porter punaisine busseineen saa kylmää kyytiä. Vaihtelu virkistää, joten pääsemme nauttimaan ruvelle pommitetuista maisemista myös ilmasta käsin. Ilmasodan ystävät arvostavat varmasti Benet’n suoritusta kaksitasoilla käytyjen koiratappeluiden kuvaajana.

Sotahistorian ystäville on ikään kuin bonuksena tarjolla ulaanejakin. Tässä tarinassa ei siis hevosvoimia säästellä. Bussilla etulinjaan silittää myötäkarvaan sotakoneiden ja jopa sotakonien ystäviä, joten mainio alku siis.

Kuolemaa uhmaten tarjoaa tankkeja ja aavikkosotaa. Allekirjoittanut oli jostain syystä pienenä perso juuri aavikkotarinoille. Nykyisin allekirjoittanut ei muista syytä tähän, mutta epäilee eksotiikan, avarien maisemien ja tankkien yhdistelmän jostain syystä toimineen.

Tämän tarinan on juoninut Andrew Knighton ja eksotiikan ja avarat maisemat visualisoi Paolo Ongaro. Pääsemme seuraamaan vasta muodostetun Special Air Servicen iskujoukon hyökkäystä Luftwaffen lentokentälle. Sodassa ei kaikki aina mene niin kuin suunnitelma sanoo, joten alun rehvakas toimintarymistely vaihtuu epätoivoiseen hiiviskelyyn ja pienimuotoisempaan sabotaasiin. Pieni Tri Tuomio olisi tykännyt tästä seikkailusta kuin hullu puurosta.

Afrikan aavikoilta siirrymme pykälän verran pohjoiseen, eli Kreetalle. Brent Townsin juonimassa ja Morhainin ja Defeon kuvittamassa tarinassa Kunnian tähden australialainen alikersantti Ted Olsen miehineen jää saksalaisten laskuvarjojääkärien jyrän alle. Saksalaisilta piileskellään Olsen erehtyy ystävystymään kreikkalaisen pikkupojan kanssa, ja tämä sitten mutkistaa herran omaa ja taistelutoverienkien evakuointia.

Luvassa on siis toveruutta, viattomien pelastamista, vanhojen kaunojen käsittelyä ja syyllisyyden kanssa painimista. Hyvän sotatarinan ainekset siis hyödynnetään tässäkin keitoksessa. Lentokoneniiloille on Stukiakin.

Tämän pokkarin viimeinen tarina Häiriköt vaihtaa suoran toiminnan kieroiluun ja perinteisemmän sotakaluston natsien suihkuhävittäjäprojektiin. Tarinan konnilla on siis Messerschmitt Me 163 Komet työn alla ja Mary Western ja Stephen Mailer kapuloivat rattaita.

Esikunnalta toki hieman outo veto lähettää saksaa huonosti osaava Mailer vakoiluhommiin, mutta onpahan Westernillä ja lukijalla jännempää. Onneksi myös natsien suunnittelemat ihmeaseet saavat huomiota. Niilläkin kun on oma vankka fanikuntansa. Tämä jännärin juoni Mike Garley ja kuvituksesta vastaavat Muller ja Klacik.

Päätämme katsauksemme tämän Korkeajännityksen uumeniin näihin korkealentoisiin tunnelmiin. Korkeajännitys 4/2022 löytyy Lehtipisteiltä akselilla 8.6.–19.7.2022. Tilaamaan pääsee tuosta alapuolelta. Vaihtoehtoja löytyy yhdestä numerosta kestotilaukseen.

Seuraava Korkeajännitys Erikoisnumero karauttaa Lehtipisteisiin 13. heinäkuuta! Luvassa on muun muassa muinaisia germaaneja!