Tsak! Asterix Korsikassa

13.05.2022 Tri Tuomio

Asterixeja tarvitaan aina: kesällä, talvella, lomalukemistoina, arkisen aherruksen piristäjinä, salakavalina sivistäjinä, ikuisina ääneennaurattajina… Asterixit taipuvat moneen ja lukukokemus elää ja kasvaa lukijan ikävuosien karttuessa. Nyt kesän korvilla uusintajulkaisuvuorossa on Asterix Korsikassa. Kurkistetaanpa siis tämän huumoriklassikon kansien väliin. Tästä kun ei esimerkiksi vaikkapa mökkituliainen juuri parane.

ⓒ Hachette Livre

Ensimmäistä tappelua ei tarvitse tällä kertaa kauan odotella, sillä sellainen saadaan hieman yllättäen jo ensimmäisellä sarjakuvasivulla, kun pienen gallialaisen kylän jälkikasvu pistää myllyn pyörimään. Aikuiset yrittävät toki seurata huonoa esimerkkiä jo seuraavalla sivulla.

ⓒ Hachette Livre

Isompikin mätkijäinen on pian luvassa, sillä Asterixilla ja kumppaneilla on tapana juhlia Gergovian taistelun vuosipäivää hyökkäämlää kyläänsä piirittäviin varuskuntiin. Roomalaiset ovat tosin keksineet ongelmaan ovelan ratkaisun, eli he pakenevat sotaharjoituksiin.

ⓒ Hachette Livre

Tieto sotaharjoituksista ei ole kiirinyt kaikille tahoille, joten Cideriumin soltut saavat yllätysvieraita, joilla on mukanaan epätoivottu vieras. Tämä korsikalainen vanki osoittautuukin hankalaksi tapaukseksi.

ⓒ Hachette Livre

Hankala tapaus on myös kyseisen korsikalaisen vangin nimi. Sarjakuvatoimittaja ei nyt lähde edes yrittämään, vaan antaa sarjakuvan itsensä hoitaa homman.

ⓒ Hachette Livre

Tämän uuden tuttavan lisäksi albumissa vilahtaa myös kattava katras vanhoja tuttuja. Ilmeisesti jo ihan siitäkin syystä, että tämä on Asterixin seikkailujen 20. albumi. Pyöreitä ovat juhlistamassa muun muassa Amppelix, Fritax, Veribigbos ja Lipstix. Merirosvotkin käyvät kääntymässä. Heidän palveluksiaan tarvitaan, sillä roomalaisten kynsistä vapautettu vanki pitää saattaa kotiinsa Korsikaan. Luvassa on siis jälleen Euroopan maantieteeseen tutustumista ja kansallisten erikoispiirteiden ihmettelyä. Suomalaista lukijaa silittää myötäkarvaan varsinkin korsikalaisten jäyhyys.

ⓒ Hachette Livre

Asterix-fanien mieleen etsautuneita vitsejä tämä albumi tarjoilee mukavan säännöllisesti. Korsikalaisen juuston aromista irtoaa muutamakin oivallinen lohkkaisu.

ⓒ Hachette Livre

Toimittajan suosikki taitaa olla korsikalaisten käyttämä hälytysjärjestelmä. Lystikäs yhdistelmä äärimmäistä löysäilyä ja hämmentävää tehokkuutta.

ⓒ Hachette Livre

Tutuiksi tulevat myös vendettaveitset, joiden taittelusta syntyvien klikkien ja tsakkien myötä pääsemme ihastelemaan René Goscinnyn ja Albert Uderzon taitoja ääniefektien ja toistoon perustuvan huumorin käyttäjinä. “Villisiat” alleviivaavat tämän erityistaidon ylivertaisen hienosti. Lukekaa albumi, jos ette muuten usko.

ⓒ Hachette Livre

Onko albumin lopussa luvassa isokin tappelu? Ja syödäänkö lopun juhla-ateria Korsikassa vai Galliassa? Se selviää albumiin tarttumalla. Pehmeäkantinen Asterix Korsikassa 18. toukokuuta Lehtipisteissä ja sarjakuvakaupoissa kautta maan. Tilaaminen onnistuu tuosta alta löytyvää linkkiä klikkaamalla, myös kovakantisena!