Louisianan lainvalvojat – Lucky Luke ja Bass Reeves

09.04.2021 Tri Tuomio

Lucky Luken seikkailut jatkuvat jälleen ja tuorein pitkä tarina on ladattu huumorin lisäksi vakavallakin sanomalla. Vaikea aihe on saanut Luken tekijät pistämään parasta ja Louisianan lainvalvojat on monien mielestä onnistunein uusista Luke-seikkailuista. Kurkistetaanpa siis sen kansien väliin!

Lucky Luken rinnalla tämän albumin sivuilla seikkailee todellinen tähtivieras: Bass Reeves. Reeves oli legendaarisimpia ja ansioituneimpia Villin lännen lainvartijoista. Orjana syntynyt Bass Reeves päätyi farmarin uralta lainvalvojaksi kielitaitonsa ansiosta, ja millainen ura se olikaan! 3000 tuhatta kalterien taakse toimitettua konnaa on huima suoritus. Lucky Luke tekeekin upeasti kunniaa tälle aidolle lännensankarille.

Jos Amerikan yhdysvaltojen historia pikakelattiin historian tunneilla, niin tämä albumi palauttaa kyllä kartalle. Edullisella puuvillalla oli 1800-luvulla(kin) hintansa, jota ei laskettu dollareissa.

Tarinan sankarikaartia sulostuttaa myös hieno tribuutti kansalaisoikeustaistelija Angela Davisille, joka antaa Lukenkin kuulla kunniansa. Luke siis perii valtavan puuvillaplantaasin, ja päättää lahjoittaa tilan kaikkine tilpehööreineen sen työntekijöille. Ikävä kyllä Luken uusilla naapureilla on eriäviä näkemyksiä muun muassa ihmisen ihon värin vaikutuksesta omistussuhteisiin ja paikkaan maailmassa.

Tämän tarinan konnan roolin nappaa itseoikeutetusti Ku Klux Klan, jonka jäsenistöä ei esitetä harmittomina pelleinä, vaan pelkoa ja kuolemaa levittäneen organisaation uhkaavuus tuodaan lukijan iholle.

Albumi käsittelee siis orjuutta, rasismia ja rotuerottelua, joiden perinnön käsittely on yhä kesken USA:ssa ja muuallakin. Louisianan lainvalvojat ei kuitenkaan ole saarna ja moraaliluento, vaan ensisijaisesti todella viihdyttävä huumorisarjakuva. Esimerkiksi Daltonien kohellusta on ilo seurata, ja Lucky Luke -potrettien sarja perintökartanon seinällä on aivan nerokas ja hurmaava idea. Cameoita on luonnollisesti tarjolla runsain määrin sekä elokuvien että kirjallisuuden ystäville, eli hoksottimille on töitä tarjolla useammallakin sivulla.

Allekirjoittanut jakaa kehuvat mielipiteet tämän albumin vakuuttavuudesta Luke-albumeiden pitkässä jatkumossa. Hauska ja tärkeä sarjakuvajulkaisu, joka löytyy nyt sekä Lehtipisteistä että kirja- ja sarjakuvakaupoista. Jos ulkoilu ei maita, niin linkki verkkokauppaamme löytyy tuosta alapuolelta.