Korkeajännitystä kesään 2: Naisten Korkeajännitys

07.08.2020 Tri Tuomio

Lomat alkavat olla lusittuna, mutta elokuu on siitä huolimatta kesäkuukausi. Juuri nyt myös näyttää ja tuntuu siltä, eli Aurinko briljeeraa taivaalla ja lämpömittari sanoo 20 plus. Sopiva sää hehkutella sarjakuvia siis. Heinäkuun puolella tulikin jo lupailtua kurkistelu Korkeajännityksen Erikoisnumeron kansien väliin, joten tuumasta toimeen ja Toveri kuolema tähtäimeen.

Naisten Korkeajännityksen korkkaa Andrew Knightonin juonima ja Manuel Benet’n kuvittama Toveri kuolema, joka heittää lukijan itärintaman kaupunkitaistelujen tiimellykseen. Pääosaan nousevat puna-armeijan takka-ampujanaiset.

Eritoten tarina keskittyy entisen opettajan, Svetlana Korzhin, uraan pitkän matkan päästä operoivana tappajana. Nemesiksekseen hän saa vastapuolen miespuolisen kollegan. Sotakuvausta maustetaan tragedioilla ja romantiikalla, eli tappamisen lisäksi osalla henkilökaartista ehtii harkitsemaan parinmuodostustakin. Pieni vaihtelu peruskaavaan virkistää aina.

Kutsumattomat vieraat alkaa WLA:n toimintaa esittävällä tietoiskulla. Suomalainen lukija kiittää, sillä Women’s Land Army on meikäläisille hieman vieraampi organisaatio. Käytännössä naiset mobilisoitiin maatöihin miesten ollessa rintamalla. Rauhanomaista puurtamista siis oli tarjolla, mutta tässä tarinassa heinähommiin tulee ikävä katko.

Iain McLaughlin tarinoi ja Vicente Alcazar hoitaa tussihommat, kun sakujen pommikone putoaa erään maatilan lähelle. Vakoilutehtävissä olleet sakemannit haluaisivat korjata koneensa ja jatkaa matkaansa, mutta onko pienen maatilan isännästä ja tätä auttelevasta naisväestä natseille apureiksi? No ei ole. Ja pian heinäpaalejakin käytetään aseena, kun natseja ryhdytään rusikoimaan oikein urakalla. Tämä hiiviskelyleikki on mukava poikkeus Korkkarien peruskaavoista. Sarjatulta ei taideta varsinaisen tarinan aikana ampua kertaakaan. Ovelat ja neuvokkaat naiset korjaavat siis potin, ja saavat tämänkin tarinan myös kiitosta ja kunniaa panoksestaan natsien päihittämisessä.

Myrskyn silmässä taitaa olla tämän sarjakuvaskribentin suosikki tämän erikoisnumeron kattauksesta. Siinä kuitenkin on Hurricaneja, Spitfireja, Mersuja ja kummittelua. Ilmasotaa yliluonnollisilla vivahteilla siis. Sellainen kaava näissä tämän Korkkarin tarinoissa uhkaa toistua, että naisten potentiaalista panosta sotahommissa vähätellään kovasti kaksilahkeisten taholta.

Ja niinhän siinä käy, että tämänkin tarinan samaa puolta edustavat olevat miespuoliset antagonistit saavat tarpeeksi nenilleen tullakseen järkiinsä. Mutta sitä ennen on luvassa yliluonnolliselta vaikuttavia myrskyjä ja haamuhävittäjiä. Ja ehkä yllätys tai kaksi. Georgia Standen Battle juoni tämän jännärin ja Morhain ja Defeo kuvittivat sen.

Pokkarin päättävässä tarinassa Lääkärin määräyksestä toinen maailmansota vaihtuu Persianlahden sotaan. Tarinan alussa kapteeni Jane Daly on koalition eri maita edustavien lääkärien kokouksessa ja kapteeni Tom Stewart taisteluiden etulinjassa. Stewartin haavoituttua molemmat päätyvät saman helikopterin kyytiin matkalle sairaalalaivalle, mutta kuten arvata saattaa, niin se reissu ei mene niin kuin Strömsössä.

Kopterin pudottua kiistelevät kapteenit joutuvat piilottelemaan irakilaisjoukoilta. Stewart kunnon tosimiehenä esittää terveempää kuin on ja Daly yrittää pitää molemmat hengissä ja tarpeen vaatiessa taistelukuntoisina. Vaihtelu virkistää tässäkin tarinassa. Jos ei muuten, niin ainakin taistelukenttä on vähemmän nähty. Iain McLaughlin tarinoi ja Manuel Benet hoiteli kuvituksen.

Naisten Korkeajännitys poistuu Lehtipisteiden hyllyiltä syyskuun toisella viikolla, jolloin luvassa on Vakoojien Korkeajännitys. Blogihehkutussarja Korkejännitystä kesään jatkuu sekin vielä yhden kohkauksen voimin, sillä jo ensi viikolla on luvassa katsaus tuoreimman perus-Korkkarin sisuskaluihin. Röntgenkuvien perusteella luvassa on sopeutumattomia sankareita, aarrejahtia ja aavikon kauhua!