Täyden kympin Tex?

24.07.2020 Tri Tuomio

Harmaitakin päiviä mahtuu heinäkuuhun. Ja juuri nyt tunnelmat ulkosalla lähestyvät lokakuuta. Onneksi on sarjakuvia, niin harmaus ei haittaa ja kylmä viima on muiden ongelma. Kuluvan viikon sarjakuvasadosta erityisen hyvin lännesarjakvan ystävän sydäntä lämmittää Tex Willer 10/2020, jolle tekisi jo pelkästään kannen komean numerosarjan kunniaksi täräyttää sisusta myöten arvosanaksi täysi kymmenen. Eikä tässä tapauksessa tarvitse edes turvautua pelkkään numeromagiaan, vaan nyt on sisäsivutkin mukaan laskettuna parasta mahdollista nyky-Texia tarjolla!

Dryforkin pakkotyövangit kirjoittanut Jacopo Rauch edustaa Texin tekijöiden nuorempaa sukupolvea. Vuonna 1970 syntynyt käsikirjoittaja ja kääntäjä on paiskonut Bonelillie hommia jo vuodesta 1999, lähinnä Zagoria rustaten, mutta nyt herra on viimeinkin päästetty Texin kimppuun, ja hyvä niin – numeron 9/2020 Veristä satoa lupaili hyvää, mutta tällä tarinalla Rauch pamauttaa kunnarin.

Seikkailun kuvittanut Giuseppe Prisco edustaa vuosikertaa 1965, ja hänkin on päätynyt Bonellin sarjakuvatehtaalle Zagorin kautta. Herran jälki sopii Rauchin tarinaan kuin kynttilä jalkaan: maisemat ovat mahtavia, juonittelua seuratessa ei tule tylsää, ja räjähtävä toiminta tulee kerrassaan hienosti silmille.

Ja räjähtävää toimintaa todellakin on luvassa, kun seuraamme konnalauman pakoa vankilasta. Dynamittia ei nimittäin siinä operaatiossa säästellä. Tässä Texissä on konnarintamalla ihastuttavan kunnianhimoinen ote. Rauch marssittaa eteemme kahden pääkonnan lisäksi useita tärkeitä kätyreitä. Onneksi konnalauma pysyy tiukasti Rauchin hyppysissä, joten henkilökaarti on esimerkillisesti tasapainotettu. Lukija pysyy siis kärryillä, eikä touhu mene Tulen ja jään lauluksi.

Myös Prisco loistaa konnakatraan parissa. Sankari on usein vain yhtä hyvä kuin konnansa, joten Tex ja Kit Carson pääsevät nyt kunnolla töihin. Priscon ja Rauchin tiimi on hoksannut, että konnan pitää olla joko karismaattisempi tai vähintään yhtä karismaattinen kuin vastaparinsa, tai sitten päinvastaisella tavalla ilmeikäs ja persoonallinen. Ja tällä kertaa ilmeikkäistä konnista ei tule puutetta. Sergio Leone olisi ylpeä.

Koska toimittaja ei halua isommin paljastella tämän seikkailun juonenkäänteitä, niin kerrottakoon vain pakollisin mahdollinen alustus. Tex päätyy vankikuljetuksen kyytiin, jonka kautta pääsemme tutustumaan kyyditettäviinkin, joista osa on jäänyt tahallaan kiinni avittaakseen koplansa pomomiehen pois valtion pakkotöistä. Siinä samassa kätyrit pääsevät tutustumaan muihin kuljetettaviin, joista eräällä saattaa olla kultaa kätkössä. Pakenemishommat vaihtuvatkin sitten takaa-ajokuvioihin, kun yhtä konnakaksikkoa jahtaa toinen konnalauma. Ja koko konnarevohkalla on perässään kostonhimoinen ranger-kaksikko. Pakotoimien tiimellyksessä hengestään pääsee nimittäin eräs sankarikaksikollemme tuttu sheriffi, jonka tappajaksi on tarjolla väärä mies. Saavatko Tex ja Kit tämän selville ennen kuin Coltit laulavat? Se selviää numerossa 11/2020. Tässä numerossa hyvin käynnistynyt lännenseikkailu kerää siis vielä roiman määrän lisäkierroksia ennen päättymistään. Vuoden parhaiden uusien Tex-seikkailujen kolmen kärjessä melkoisella varmuudella. Tai ainakin tappelee verissä päin sijasta siellä.

Sarjistoimittaja suositteleekin, että pidätte jatkon suhteen silmät avoinna Lehtipisteissä 12. elokuuta 2020! Jos tilaa Tex Willerin, niin ei tarvitse elokuussa skarpata kioskilla, mikä vinkkinä mainittakoon…

Avainsanat