Korkeajännitystä kesään 1: Koomikko kiirastulessa

17.07.2020 Tri Tuomio

Heinäkuinen perjantai ja aurinko irvistelee lähes pilvettömältä taivaalta. Sarjakuvatoimittajankin uskoisi olevan ulkosalla nauttimassa keskikesästä vaikkapa sarjakuva kourassa, mutta sarjakuvien hehkuttaminen voittaa joskus kesäilynkin. Mutta valitaanpa nyt kuitenkin erityisesti mökille tai pihakeinuun passelia luettavaa tarkastelun alle, eli säntäämme tulta päin nostalgia ja vuosikymmenien taistelukokemus edellä – turvaudumme siis Korkeajännitykseen. Allekirjoittanut on tahkonnut Korkkareita 80-luvun alkuvuosilta asti, ja vieläkin nämä pokkarikokoon pakatut mustavalkoiset sotatarinat tietävät paikkansa viihdehampaan kolotuksen paikkaajina.

Korkeajännityksen vuoden 2020 neljäs numero käynnistellään kansikuvatarinalla Koomikko kiirastulessa. Tämä koomikko on sotamies Bon Dyson, jonka kepposet käyvät eritoten vääpeli Alec Collinsin hermoille. Sodan syttyminen pelastaa komppanian humoristin kurinpidollisilta toimenpiteiltä ja pian hassuttelija taistelutovereineen joutuu keskelle tositoimia.

Stukat pistävät britit ahtaalle ja niinpä vääpelin ja koomikon muodostama kaksikko huomaa olevansa keskellä salamasotaa ihan keskenään. Koomikon luovuudesta ja hyvästä pokasta on jatkossa paljon hyötyä sakemannien uunottamisen jalolla saralla. Kuten arvata saattaa, niin kiistakapulat löytävät molemminpuolisen kunnioituksen suloisen harmonian natsien luoteja väistellessään. Tämä huumorilla silattu seikkailu on Burdenin juonima ja taide on legendaarisen Gordon C. Livingstonen käsialaa.

Veijaritarinasta siirrymme pari piirua realistisempiaan sotatunnelmiin. Taistellen halki Euroopan osa 2 kantaa nimeä Vastarintaan! Se jatkaa edellisessä numerossa alkanutta Stefanin ja Grigorin tarinaa. Puolasta paennut kaksikko on matkannut halki Euroopan päästäkseen sotimaan natseja vastaan. Epätoivoinen pako vaihtuu nyt taistelutoimiin, eli pääsemme tutustumaan Ranskan vastarintaliikkeen toimintaan.

Sankarikaksikkomme seikkailut perustuvat käsikirjoittaja Iain McLaughlinin enon sotakokemuksiin. Puolasta paennut mies liittyi Ranskassa vastarintaliikkeen riveihin, joten tässä tarinassa on mausteena eletyn elämän tunnelmia. Seiikkailun kuvittaneet Morhain ja Defeo pääsevät partisaanitoiminnan lisäksi kuvailemaan myös Gestapon toimintatapoja.

Tositapahtumista ponnistaa myös tämän Korkkarin kolmas seikkailu Raakaa peliä rannikolla. Se vie lukijansa keskelle Operaatio Auberya ja Port-en-Bessinin taistelua. Pääsemme brittikommandojen mukaan jo maihinnousulautalle. Mieshukka on valtava ja vastarinta raivokasta. Tämä operaatio on yksi Normandian maihinnousun suurista sankaritarinoista ja tämän tulkinnan tapahtumista ovat toteuttaneet Kate Dewar (tarina) ja Manuel Benet (kuvitus).

Tässä tarinassa on hienosti esillä Korkkeajännityksen aikaa kestävä teflonpinnoite, eli nämä yksinkertaisilta ja kaavamaisilta vaikuttavat tarinat sisältävät myös yllättäviä särmiä, jotka ovat peräisin henkilökemiallisesta realismista. Samallakaan puolella taistelevista kaikki eivät ole kavereita. Välillä samalla puolella olevaa vihataan jopa ankarammin kuin vihollista. Välillä näissä tilanteissa opitaan puhaltamaan samaan hiileen, mutta aina ei. Korkkarien sankarikuvassa on mustaa ja valkoista enemmän sävyjä.

Brittien luokkajärjestelmä antaa oman pikantin lisänsä tähän kuvioon tässäkin tarinassa. Mukana on myös perhesuhteiden aiheuttamaa alaisten suosimista tai ainakin siitä syyttelyä. Tragedioilta ei vältytä. Rakaa peliä todellakin luvassa siis.

Pokkarin pohjimmaisena (heh) tarjoillaan tällä kertaa Painajainen partioveneessä, eli merisotaa läntisellä Tyynellämerellä. Kolme amerikkalaista torpedovenettä jahtaa japanilaisia miinalaivoja ja hävittäjiä syksyllä 1944. Tämä tarina tarjoillaan ilmasotamaustein, sillä luonnollisesti torpedoveneet saavat riesakseen Zeroja.

Zerojen hyökkäysten jälkeen torpedoveneitä on lopuksi jäljellä vain yksi ja sen miehistöllä on puolestaan riesanaan kaksi japanilaista sotavankia. Näiden vankien avulla pääsemme sitten käsittelemään aiheita ”soturin kunnia” ja ”oikean asian puolesta taisteleminen”. Luonnollisesti myös jenkkimiehistön ristiriitaiset tunteet vanken hyysäämisen suhteen saavat ristivalotusta. Tiivistunnelmainen merisotaseikkailu siis tarjolla. Ja jälleen kerran kunnon ihmisiä löytyy rintamalinjan molemmilta puolin.

Takuuvarmaa sotaviihdettä tarjolla Lehtipisteissä juuri nyt siis. Tämä Korkeajännitys 4/2020 poistuu myynnistä viikolla 32, joten ostopäätöstä ehtii vielä jahkailemaankin. Suosittelemme toki tilaamaan Korkeajännityksen ihan kotiin saakka kannettuna. Kotiin kantamisesta puheen ollen: hehkuttelemme tuoreen Naisten Korkeajännityksen heti kun posteljooni suvaitsee kantaa sen allekirjoittaneelle, joten pysykäähän kanavalla!