Vinkkejä Helsingin sarjakuvafestivaaleille 2024

28.08.2024 Tri Tuomio

Keväällä Kuplitaan Tampereella ja syksyllä festataan Helsingissä, eli pian on Suomen suurimman sarjakuvatapahtuman aika, kun sarjisväki valtaa Helsingin Kaapelitehtaan 31.8.–1.9.2024. Sarjakuvaharrastajien luonnollisesti toivotaan saapuvan paikalle sankoin joukoin tapaamaan tekijöitä ja hankkimaan tilkettä sarjakuvahyllyihinsä. Meiltäkin on tarjolla kiva kattaus uutuuksia. Tässä siis vinkkejä Helsingin sarjakuvafestivaaleille 2024.

Ensimmäisenä täkynä festarin ohjelmasta nousee esiin lauantain Korkeajännitys-paneeli (klo 12:45), jossa sarjakuvatoimittakonkari Asko Alanen heittää tuleen Korkkari-veteraani Samuli Lintulan ja Korkkari-duunari Janne Suomisen. Tyypit tuntien luvassa on leppoisaa ja sujuvaa sanailua, joka saattaa polveilla suuntaan jos toiseenkin. Suosittelemme niillekin, jotka eivät koske Korkkareihin pitkällä tikullakaan. Kun sota ja viihdesarjakuva kohtaavat, niin mustavalkoinen toiminta ei aina ole täysin mustavalkoista.

15:45 Merikaapelihallin lavalla on vuorossa paneeli sarjakuvien kääntämisestä. Lauteille nousee muun muassa Asterixin ja Lucky Luken sivuilla vakuuttavaa jälkeä tehnyt Mirka Ulanto. Jos et pääse paikalle, niin Mirkan blogi avaa sarjakuvakääntämisen kiemuroita. Kannattaa tosin karauttaa Kaapelihalliin, sillä lavalla on muitakin kovan luokan kääntäjiä. Kokemuksesta voin kertoa, että sarjakuvien kääntäminen ei ole niin helppoa kuin yleensä luullaan. Päinvastoin.

17:45 Parvilavalla haastatellaan Jenni Varilaa, eli Hullun koiramuijan tekijää. Kaikkien koiraihmisten kannattaa suunnata paikalle. Luvassa lienee asiaa koirien piirtämisestä ja Hullun koiramuijan eläintähden kuulumisia. Varila osaa yhdistellä söpöjä eläimiä ja tiukkaa faktaa sarjakuviensa sivuilla. Uskallan luvata samaa tapahtuvan myös Parvilavalla.

Sarjakuvatallistamme tutut kasvot osuvat nyt kaikki lauantaille, mutta sunnuntaillekin osuu paljon mielenkiintoista lavaohjelmaa. Ainakin Dave McKeanin (Sandman, Batman ja paljon muuta) haastattelu kello 14:45 on pakollista ihmeteltävää. Pakollista ohjelmaa on myös sarjakuvien osteleminen. Omaa osastoa meillä ei ole, mutta uutuksiamme kauppaa paikan päällä useampikin kauppias. Mitä sarjakuvabasaarista siis löytyy? No ainakin nämä seuraavat uutuudet odottelevat ostajiaan! (Jos festaroiminen ei onnistu, niin ostoksille pääsee toki myös verkkokaupassamme!)

Pääkallolippu salkoon! Hannu Leimun William Kidd: Merirosvon aave on yksi syksyn kotimaisista sarjakuvatapauksista, varsinkin jos piraatit ja kapteeni Kiddin kimurantti urakehitys kiehtovat, kuten allekirjoittanutta. Leimun jälkeä tämän albumin sivuilla on verrattu Milo Manaraan. Suosittelemme siis vähintäänkin selailemalla tapahtuvaa tutustumista!

Mustavalkoisen toiminnan lisäksi värikkäälle huumorille on aina tilausta. Niilo Pielisen paluu hoitaa homman sillä saralla. Delaf tykittelee Franquinin mallin mukaista kohellushuumoria mestarin ottein.

Klassisinta mahdollista Marvelia tarjoilee Kostajat: Ikuisuuden rautahanska. Uusille ja vanhoille marvelisteille äärimmäisen essentiaalia luettavaa!

BD-sarjamme tuoreimpana täkynä on tarjolla Kylmää kyytiä, kun Sammy Day ja Jack Attaway pistävät taas tuulemaan. Gangstereilla ladattua kreisimmän pään huumoria eurooppalaiseen sarjakuvamakuun.

Lasten- ja nuortensarjakuvaa vaativimpaan mahdolliseen makuun tarjoilee viides Sisarukset Grémillet -albumi Kolme toivomusta. Kaunista ja hienovaraista fantasiasarjakuvaa! Emme aivan suosittele lukijoille vauvasta vaariin, mutta toiminee yhdeksänvuotiaista eteenpäin ilman yläikärajaa!

Vinkkejä Helsingin sarjakuvafestivaaleille 2024 pysyy lyhyenä ja ytimekkäänä, kun lopetamme uutuuksiemme listaamisen tähän. Nämä ja muut syksyn satomme sarjakuvaherkut saavat toki paljon lisää huomioita näillä sivuilla lähitulevaisuudessa, joten pysykää kanavalla! Festareilla on toki tarjolla myös muun muassa Carl Barksin ja Don Rosan ankkoja, Tex Willeriä väreissä ja ilman, Hugo Prattin Korkeajännitystä ja paljon hienoa sarjakuvaa meiltä ja muilta! Menkää! Nauttikaa! Ostakaa!