Carl Barksin Aku Ankka 11

11.10.2024 Tri Tuomio

Sarjakuvamestari Carl Barksin Aku ei ole yhden tempun hevonen. Kaikkea muuta. Aku taipuu tarpeen vaatiessa sankarista antisankariksi, taiturista ja typerykseksi ja tarkan euron ankasta tuhluriksi, välillä jopa yhden ja saman tarinan sivuilla. Ja silti Aku on aina Aku. Carl Barksin Aku Ankka 11 koettelee rakasta tuittupäätämme kolmen pitkän tarinan mitalla. Vastaansa Aku saa muun muassa enemmän tai vähemmän viattomia luontokappaleita, jokihirviön ja oman hybriksensä.

Jokihirviö

Kaikki tämän albumin seikkailut on julkaistu alun perin huhtikuussa 1946. Tarinakimaran käynnistää pitkä kauhujännäri Jokihirviö (The Terror of the River!!), joka on kahdellakymmenellä sivullaan tämän albumisarjan toistaiseksi pisin tarina. Carl Barks ei tainnut olla vielä aivan sinut pidemmän sivumäärän kanssa, sillä rytmitys horjuu hieman. Suvantokohdat painottuvat ensimmäiselle kymmenelle sivulle.

Toki asuntolaivalla purjehtiminen pitää olla hallussa ennen kuin sillä voi kunnolla lähteä seikkailemaan, mutta jokihirviön ilmestymistä odotellaan useammankin helpon gagin verran liikaa. Barks saa kuitenkin menovaihteen päälle heti kun hirviö ilmestyy mukaan kuvioihin. Akustakin kuoriutuu yllättävänkin kylmähermoinen ja kielenkäytöltään häijy (toiminta)sankari. Tästä albumista löytyy myös Barksin öljyvärimaalaus Terror of the River, joka luonnollisesti perustuu tähän seikkailuun. Kiitämme ankkamaestroa silmäkarkista.

Hylkeet ovat hyvin viisaita

Aku vastaan viattomat luontokappaleet on tämän albumisarjan lukijoille jo tuttu kuvio. Hylkeet ovat hyvin viisaita (Seals Are So Smart!) pistää Aku voimat ja hoksottimet viivalle kahden hylkeen kanssa. Ja kun toinen hylkeistä on “häijympi kuin tarantellan anoppi”, niin Akulle saattaa olla kolhuja luvassa.

Jos Aku malttaisi ottaa iisisti ja eikä säntäisi helpoksi kokemansa tilipussin perään, niin ne mahdolliset kolhut jäisivät kenties saamatta. Ankanpojilla alkaa olla rutiinia Akun pahimpien pölhöilyjen suhteen, mistä Barks nappaakin tälle tarinalle myhäilyttävän loppuhuipennuksen.

Suihkumoottorit

Tämän kattauksen päättää Suihkumoottorit (Jet Rescue), jonka sivuilla Aku pääsee esittämään kyseenalaista osaamistaan kasvattajana ja esikuvana. Akun yritys selittää pojille säästämisen tärkeyttä ja korkoa korolle -ilmiön omaisuutta kartuttavaa vääjäämättömyyttä päätyy vääjäämättä sivuraiteille. Syyllisiä siihen ovat myös Barksille ominaiset muikean mahtavat sivuhahmot ja -viritykset, joista nousevat esiin neiti Untuvainen-Pyörtyväinen ja Joviaalien joutilaiden kerho.

Säästötilin sijaan Tupu, Hupu ja Lupu sijoittavat pennosensa suihkumoottoreihin, joka osoittautuu oikeaksi päätökseksi. Allekirjoittanut tekisi tosin saman valinnan, jos joutuisi arpomaan minisuihkukumoottoorien ja kahden prosentin koron väliltä. Päätyykö Aku kauniiksi lopuksi samaan lopputulokseen? Se selviää albumin lukemalla!

Carl Barksin Aku Ankka 11 löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista 16. lokakuuta 2024. Verkkokauppammekin osaa auttaa, jos kaipaat Carl Barksin Akuja sarjakuvahyllyäsi sulostuttamaan!