Asterix olympialaisissa

12.07.2024 Tri Tuomio

Pariisin kesäolympialaiset ovat jo nurkan takana, joten on aika virittäytyä olympiatunnelmaan. Paras tapa hoitaa tämä velvollisuus alta pois on lukaista 12. Asterixin seikkailu Asterix olympialaisissa. Tarjolla on suuri urheiluspektaakkeli täynnä antiikin Kreikan ihmeitä, urheilullista huumoria ja herkullisen hahmokaartin edesottamuksia.

ⓒ Hachette Livre

Asterix olympialaisissa julkaistiin suomeksi alun perin vuonna 1970. Ranskalainen albumijulkaisu tähdättiin olympiavuoteen 1968 ja englantinen olympiavuoteen 1972. Paikkaamme nyt ensimmäisen painoksen ajoitushaveria ajastamalla tämän klassikkouusinnan Pariisin kesäkisojen kynnykselle. Jos vetoa pitäisi lyödä, niin ainakin allekirjoittanut pistäisi rahansa likoon sen puolesta, että Asterix ja Obelix nähdään kisatunnelmia kohottamassa Pariisin kisatantereilla.

ⓒ Hachette Livre

Rene Goscinny ja Albert Uderzo ovat selvästi nauttineet olympia-teeman avaamista mahdollisuuksista. Esimerkiksi hahmokaarti on kovassa vedossa. Aikaisemmissa albumeissa vilahdellut Senilix saa sekä nimensä että aikaisempaa enemmän huumorivastuuta.

ⓒ Hachette Livre

Hulvaton hulabaloo käynnistellään roomalaisten urheilutoivon treeneillä voittamattomien gallialaisten kylän lähimetsissä. Roomalaisten harmiksi Asterix ja Obelix onnistuvat sekä tuhoamaan Autobusin harjoittelumotivaation että innostumaan kisoista itsekin.

ⓒ Hachette Livre

Pian komea kattaus kylänväkeä lähtee kisaturisteiksi, eli Uderzo pääsee pätemään muun muassa esittelemällä antiikin Kreikan nähtävyyksiä. Kirjoituspuolella Goscinny herkuttelee viittauksia viljelemällä. Tarkkaavainen lukija voi bongata herrat itsensä sivulta 29.

ⓒ Hachette Livre

Aina ajankohtaisina teemoina tämän seikkailun sivuja maustavat doping ja kaupallisuus. Taikajuoman käyttö toki kielletään, jolloin Asterixin voitonmahdollisuudet laskevat dramaattisesti. Vaan malttavatko muut kilpailla puhtaina gallialaisten liemistä kuultuaan? Ilman vippaskonsteja kreikkalaiset dominoivat kisoja aivan liian ylivoimaisesti, jolloin päättävät tahot tekevät ratkaisuja, joilla varmistetaan olympialaisten globaali vetovoima ja säännölliset turistimassat ja -massit.

ⓒ Hachette Livre

Asterix olympialaisissa kuuluu ehdottomasti kultakauden Asterix-seikkailuihin. Vitsejä tykitellään tiheään tahtiin sekä sanallisesti että kuvallisesti. Muksiminen on hyväntahtoisempaa kuin tavallisesti ja urheiluhenki on mukana loppuhuipennuksessakin. Hyvän tuulen sarjakuva-albumi parhaasta päästä siis tarjolla!

Asterix olympialaisissa löytyy sarjakuvakauppiailta kautta maan 17. heinäkuuta 2024! Pariisin olympialaiset kilpaillaan 26. 7. – 11. 8. 2024.