Carl Barksin Aku Ankka 9

14.06.2024 Tri Tuomio

Hyökkäävät hummerit sentään! Nyt on kunnollista kesäluettavaa tarjolla, kun Carl Barksin Aku Ankka 9 pamahti juuri painotuoreena Lehtipisteisiin ja sarjakuvakauppoihin kautta maan. Luvassa on luontokuvausta, kotiaskareiden välttelyä, vesihiihtoa ja muuta kesään passelia toimintaa. Tosin mukana on myös yksi talvinenkin tarina, joten tämä albumi on ajankohtainen juhannuksesta jouluun.

Kuten näillä sivuilla on aikaisemminkin todettu, niin tämä juuri tämä sarja tarjoilee Carl Barksin Akut luettavuudeltaan parhaassa mahdollisessa formaatissa. Tällä kertaa luvassa on viisi villiä viritystä vuodelta 1945. Ikä ei näitä seikkailuja paina, eli sata lasissa mennään tunnelmalliseksi kääntyvää joulutarinaa lukuun ottamatta. Tai ainakin 90 lasissa.

Pelin avaa Rautanokkatikka (The Pecking Order), jossa Aku saa vihiä harvinaisen rautanokkatikan kuvasta maksettavasta tuhdista palkkiosta. Poikien on siis turha haaveilla saavansa kameraa lainaksi, sillä Aku säntää päätä pahkaa tikkajahtiin. Montako tapaa epäonnistua Aku kehittää tässä projektissa? Ja kuka pääsee kehittämään kuvat tikasta? Se selviää albumin lukemalla.

Nämä eivät ole vielä niitä tarinoita, joissa Tupu, Hupu ja Lupu ovat supertunnollisia supersuorittajia, joten hauskanpito kutsuu vintiöitä kotiaskareiden sijaan kuten kesällä kuuluukin. Akulla on kuitenkin Silmät niskassa (Eyes in the Dark), sillä hänen askartelemansa tutka on hämmentävän toimiva laitos. Kun ottaa huomioon Akun epätoivoiset yritykset saada käteistä kasaan tämänkin albumin aikana, niin melkeinpä sitä lukija kummastuu, kun Akulle ei juolahda mielenkään keksinnön patentoiminen ja kaupallinen hyödyntäminen.

Sirkushuveja ja salapoliiseja

Barksille tärkeintä on tietenkin saada kunnon hulabaloo aikaiseksi, joten jättäkäämme aivot narikkaan. Tarina huipennetaan sirkustunnelmiin, mutta allekirjoittanutta on pienestä pitäen hieman harmittanut poikien apinoilta saama satikuti, sillä he eivät moista ansainneet.

Kolmannessa tarinassa Aku yrittää tapojensa mukaisesti lannistaa poikien harrastustoimintaa, mutta salapoliisileikistä siirrytään kovaksi keitettyyn todellisuuteen Akun sabotaasista huolimatta. Tarinasta Nappuladekkarit (Thug Busters) on painunut aivopoimuihin eritoten tuhatjalkaisen irvistys, mutta näin kokeneempana lukijana pystyy myös arvostamaan kahden tarinan rinnakkaista kuljettamista. Aku ja pojat paahtavat menemään ikään kuin omissa seikkailuissaan ja lopussa Akukin oppii jotain.

Tämän albumin ykkösnyrkki ja kirkkain timantti on Suuri vesihiihtokilpailu (The Great Ski Race), joka on myös edellisen tarinan itsenäinen jatko-osa. Akua harmittaa poikien saama palkkio, joten tuumasta siirrytään salamana toimeen, kun vesihiihtokilpailun voitto ja siitä tarjottu 750 euron palkkio ovat jo käytännössä taskussa.

Aku menee MacGyveriksi

Pojatkin aivan hämmentyvät, kun sisäisen MacGyverinsä löytänyt Aku taikoo lähes tyhjästä toimivan moottoriveneen. Pojat innostuvat tästä liikaa ja juhlivat voittoa etukäteen, jolloin Aku joutuu sekä vesihiihtämään että ohjaamaan venettä. Tässä käy juuri niin hyvin kuin kuvitella saattaa ja lukijalla on hauskaa koko kisan ajan alkulämmittelyistä loppurytinään.

Viimeinen tarina tuo joulun tämän kesän keskelle. Jouluista parhain (Best Christmas) alkaa räyhäkkäästi, mutta kyllä Akullekin lumipesun ja turhan kiukuttelun jälkeen joulutunnelma maittaa. Jos tämä tarina tuntuu juuri nyt tulevan etuajassa, niin sen kanssa voi yrittää malttaa jouluun saakka. Tämän hehkutuksen ilmestyessä siihen on enää vain hieman reilu puoli vuotta jäljellä, eli tasaisen varmasti se joulu sieltä jolkottaa. Tätä kirjoittaessa satoi rakeitakin.

Akullehan tuli juuri 90 vuotta mittariin, joten tämä albumi sopii näppärästi myös kyseisen merkkipäivän juhlistamiseen. Hyppää siis mukaan juhlatunnelmaan ja nappaa Carl Barksin Aku Ankka 9 haltuusi Lehtipisteeltä, sarjakuvakaupasta tai verkkokaupastamme!