Hullu koiramuija

05.04.2024 Tri Tuomio

Kevät on koirakeskustelujen kiivainta aikaa, joten kunnioitamme sesonkia hehkuttamalla Jenni Varilan painotuoretta sarjakuvakirjaa, joka tarjoaa tuhdin annoksen vinkkejä ja vertaistukea koiranomistajille ja etenkin sellaisiksi haluaville. Hurjasta nimestään huolimatta Hullu koiramuija on sarjakuva ihmisille, jotka haluavat kiltisti käyttäytyvän koiran, joka on kasvatettu kiltteydellä. Tämä tärkeä teos sisältää 180 sivua tiukkaa asiaa runsaalla huumorikuorrutuksella.

Hullun koiramuijan kirjoittaminen, luonnosteleminen ja piirtäminen kesti kaksi vuotta, mikä näkyy lopputuloksessa. Koko draaman kaari käydään läpi koirainnostuksen alkuvaiheista, koiriin tutustumisen kautta rodun valintaan, kasvattajan valintaan, pennun hankintaan ja pennun kanssa elämiseen. Jos tämän sarjakuvan sivuilta jotain oppii, niin ainakin sen, että ainakin se sama kaksi vuotta kannattaa käyttää myös sitä ominta mahdollista koirarotua pähkäillessä.

Koirahulluuden hurmaa

Opettavaisuutta ei kannata säikähtää, sillä tietoiskut tarjoillaan kuvakirjamaisina helposti sulavina tietoiskuina, jotka eivät täten aiheuta töksähdyksiä sarjakuvaosuuksissa. Niissä tarjoillaan sitten se varsinainen vertaistuki ja asiantuntija-apu koiraharrastamisen kaikkiin vaiheisiin. Esimerkiksi pentua odottavan aika on joskus pitkä, varsinkin jos odottaa olosuhteiden olevan oikeat.

Torujakin on tarjolla. Koirien koulutuskuvioissa on tapahtunut paljon viime vuosikymmeninä, mutta monet jumittavat yhä vanhaksi menneessä asennemaailmassa. Tekijän kunnianhimoisesta asenteesta koiran kasvattamiseen ja koiran kanssa elämiseen kertoo esimerkiksi albumin lopun lähdeluettelo. Opettavaisuutta ei silti edelleenkään kannata säikähtää. Albumia on helppo suositella vertaitueksi jopa koirahullujen lähipiirille. Tämän opuksen avulla avautuvat sekä koirien että niiden omistajien metkut ja aivoitukset aikaisempaa paremmin.

Elämää borzoin kanssa

Sisältääkö Hullu koiramuija paljon söpöjä koiria? Sisältää. Tämä on kuitenkin koirahulluille suunnattua sarjakuvaa. Kyseisen hulluuden syövereissä on kuitenkin tilausta myös arkirealismille, eikä Varila unohda koiraelämän raakaa arkea. Albumi tarjoilee siis myös niksit esimerkiksi luonnollisten tarpeiden aiheuttamien vahinkojen minimointiin.

Albumi on myös yllättävän jännittävä, vaikka osa jännityksestä spoilaantuukin jo kannessa. Reitti yhteiselle matkalla Taikan kanssa on kuitenkin mutkia täynnä. Välillä saattaa jopa vähän itkettääkin, kuten jo takakannessa varoitellaan.

Suosittelemme tätä sarjakuvaa ihan kaikille koiraintoilijoille – sekä juuri lukemaan oppineille että omasta mielestään jo kaiken koiraharrastamisesta tietäville. Oppia ikä kaikki sekä koirilla että ihmisillä. Ja aina välillä on hyvä palkita itsensä hauskalla sarjakuvalla.

Hullu koiramuija löytyy nyt kirja- ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Helpoin tapa hankkia tämä hurmaava opus löytyy heti tuosta alapuolelta.