Asterix lyö vetoa!

19.05.2023 Tri Tuomio

Kesällä moni matkustaa ympäri Suomea tai muuta maailmaa paikallisia herkkuja maistellen ja paikallisten ihmisten puheenpartta ja muita kummallisuuksia ihmetellen. Näihin reissuihin kannattaa varautua tavaamalla ensimmäistä tai ännännettä kertaa todellinen herkkuturneeklassikko Asterix lyö vetoa. Toimiipa tämä sarjakuvahuumorin peruskivi mainiosti myös matkalukemisena, eikä yksi albumi vie liikaa tilaa repussakaan.

ⓒ Hachette Livre

Tämä seikkailu julkaistiin alunperin jatkotarinana Piloten sivuilla vuonna 1963 ja ensimmäinen suomenkielinen julkaisu karautti sarjakuvakauppoihin 1973. Juhlimme siis tänä vuonna alkuperäisen julkaisun kuusikymppisiä ja meikäläisen viisikymppisiä. Ehdottomasti kakkukahvien paikka!

ⓒ Hachette Livre

René Goscinny ja Albert Uderzo käynnistävät albumin pienellä gallien ja roomalaisten välisellä kahakalla, jonka seurauksena roomalaiset päättävät eristää voittamattomien kylän, jotta he eivät pääsisi levittämään kapinahenkeä muualle Galliaan. Asterix ilmoittaa samoin tein, että eristys ei tule onnistumaan. Tämän todistaakseen hän kerää herkkuja ympäri Galliaa ja tarjoilee ne kierroksen päätteeksi juhla-ateriana Caesarin erikoislähettiläälle.

ⓒ Hachette Livre

Roomalaiset yrittävät tietenkin sabotoida tämän hankkeen onnistumisen. Heitä käykin melkein sääliksi, koska Asterixin oveluuden ja Obelixin voimien ansiosta heille käy ohraisesti kerta toisensa jälkeen. Herrat Goscinny ja Uderzo pääsevät esittelemään mestarillista rytmitystään annostelemalla kimuranteja käänteitä ja nokkelia toimintakohtauksia lähes tappavalla tahdilla. Hurjan toiminnallinen tahditus on luonnollisesti perua alkuperäisestä julkaisuformaatista, joka ei sallinut suvantokohtia toisin kuin myöhemmät suoraan albumimittaan juonitut tarinat.

ⓒ Hachette Livre

Kyyti on siis sekä vauhdikasta että lystikästä, ja kaahauksen keskellä tulevat tutuiksi sekä ranskalaiset herkut että eri alueiden erityispiirteet. Huumori on siinä määrin laadukasta, että tämän albumin ensimmäisen kerran noin 40 vuotta sitten nauttinut allekirjoittanut muistaa yhä sen riemun, jonka ne ensimmäisellä luennalla tuottivat. Muutama näistä omista suosikeista koristaa tätä juttua, luonnollisesti.

ⓒ Hachette Livre

Albumi saa myös lisäarvoa Idefixin ensiesiintymisestä. Nimeä tämä Asterixin ja Obelixin seuraan lyöttäytyvä koiruus ei vielä tämän seikkailun sivuilla saa, mutta vuosikymmeniä kestävän sarjakuvaystävyyden alku saattaa nostaa herkimmille kyyneleen silmäkulmaan. Ja Idefixistä puheen ollen: sisupussin omat seikkailut käynnistyivät juuri ja nämä perheen pienimmille suunnatut tarinat saattaisivat olla hyvä keino esitellä junioreille Euroopan suosituimman sarjakuvasankarin lystikäs maailma.

ⓒ Hachette Livre

Asterix on myös aina ajankohtainen. Tällä kertaa ikävä kyllä. Pienen kylän sinnikäs taistelu ylivoimaista miehittäjää vastaan on ikävä kyllä ihan liian tätä päivää. On kuitenkin hyvä huomata, että albumin sivuilla Asterix ja kumppanit eivät ole yksin miehittäjää vastassa. Se muuten nostaa mielialaa lukijallakin!

Löydät tämän sarjakuvaklassikon juuri nyt Lehtipisteistä ja kirjakaupoista kautta maan. Ja toki Asterix lyö vetoa löytyy myös verkkokaupastamme!