Don Rosa 4: Roope valtaa valokiilan!

05.05.2023 Rmaki

Muhkea Don Rosa -kirjasto 4 tarjoilee Rosan ja ankkojen faneille täyden annoksen mestarin klassisia sarjoja.

Don Rosa -kirjasto 4: Klaaninsa viimeinen polkaisee liikkeelle Rosan pääteoksen, eli Roopen historiaa kertaavan sarjan Roope Ankan elämä ja teot. Kirjaston neljäs osa sisältää eepoksen seitsemän ensimmäistä jaksoa, joissa Rosa valottaa vanhan visukintun taivalta vaatimattomasta plankkipojasta urheaksi maailmanmatkaajaksi.

Aika yllättäen ensikosketus Roopen taustoihin saadaan visukintun verivihollisen eli Milla Magian kautta. Kokoelman ensimmäinen sarja on ”Onnenlantin tarina” vuodelta 1995, ja siinä Milla saa nerokkaan idean: koska hän ei ole onnistunut vohkimaan himoitsemaansa onnenlanttia nykyajassa, hän palaa Roopen menneisyyden kotikulmille Skotlantiin ja vie sen avuttomalta pikkupojalta! Kohtalon oikut ja männävuosien ankkojen sitkeys kuitenkin heittävät kapuloita Millan rattaisiin…

Roopen varsinaiset seikkailut ympäri maailman käynnistyvät kertomuksessa ”Klaaninsa viimeinen” (1992). Nuori Roope tutustuu sukunsa historiaan hiukan epätavallisten tapahtumien kautta (niihin liittyvät mm. kummitukset sekä liekehtivä ratsumies), ja hurjan seikkailun innoittamana hän päättää lähteä etsimään onneaan Amerikasta.

Köyhälle Glascow’n pojalle uusi manner näyttäytyy kaikkien mahdollisuuksien maana. Rosa ottaakin kaiken ilon irti myyttisestä Amerikasta kuljettaessaan sankariaan Mississipillä, Montanassa ja Butten kuparikaivoksilla. Kohtalo kuljettaa Roopen myös takaisin Skotlantiin perintölinnaansa puolustamaan sekä kaivamaan kultaa Etelä-Afrikasta. Matkan varrella Roope tutustuu moniin hahmoihin, joilla tulee olemaan tärkeä sija hänen elämässään. Hän tapaa muun muassa uraansa aloittelevan (ja nimeään etsivän) Karhukoplan, viekkaan Kulta-Into Piin sekä nerokkaita keksintöjä suoltavan Petteri Pelottoman, Pelle Pelottoman isoisän!

Tuttuun tapaan Don Rosa -kirjasto sisältää huikeiden sarjakuvien lisäksi maestron seikkaperäisiä muisteloita sarjojen synnystä ja niiden taustoista, luonnoksia sekä harvinaista kuvamateriaalia. Don Rosa -kirjasto 4: Klaaninsa viimeinen on 192-sivuinen kovakantinen sarjakuvakirja, ja se ilmestyy 10.5. Myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa!

Avainsanat