Uusi Asterix-seikkailu luvassa – Valkoinen iiris valaisee lokakuun!

22.03.2023 Tri Tuomio

”Yksi iiris voi valaista koko metsän”, todetaan lokakuussa ilmestyvässä Asterix-albumissa, joka on sisukkaan gallisoturin seikkailujen sarjassa jo neljäskymmenes. Se kantaa nimeä Valkoinen iiris ja annamme nyt uuden Asterix-käsikirjoittajan kertoa muutaman sanasen tulevan albumin teemoista ja  tekemisestä. 

Les Aventures d’Astérix le Gauloise sont une création de René Goscinny et Albert Uderzo.
ASTERIX Ⓡ OBELIX Ⓡ IDEFIX Ⓡ / Ⓒ 2023 LES EDITIONS ALBERT RENE

Fabrice Caro, taiteilijanimeltään Fabcaro, on kirjoittanut sekä sarjakuvia että romaaneja. Vuonna 1973 syntynyt tekstinikkari debytoi vuonna 1996 ja nousee viimeistään nyt sarjakuvakäsikirjoittamisen raskaimpaan sarjaan. Uutta Asterixia lähtee lokakuussa maailmalle viisi miljoonaa albumia, joten rima on lähtökohtaisesti erittäin korkealla.

Kerro meille uuden Asterix-tarinan lähtökohdista.

“Halusin tehdä albumin, joka keskittyisi kylään ja sen lähiseuduille. Pidän erityisesti niistä Asterix- albumeista, joissa jokin ulkopuolinen tekijä tulee kylään ja sekoittaa siellä pakkaa. Olen kiinnostunut tutkimaan, miten jääräpäiset kyläläiset reagoivat uuteen. Lisäksi tarinan aihe tarjosi mahdollisuuden käsitellä epäsuorasti yhtä nyky-yhteiskunnan ilmiötä.”

Miksi valitsit albumille tämän nimen?

“Valkoinen iiris on tarinassa uuden, positiivista ajattelua ajavan koulukunnan nimi. Tämä koulukunta on levinnyt Roomasta muihinkin suuriin kaupunkeihin, kuten Parisiumiin. Caesar uskoo, että menetelmä voisi tehdä hyvää myös gallialaiskylää ympäröivissä roomalaisleireissä, mutta suuntauksen opinkappaleet pääsevät vaikuttamaan myös kyläläisiin.”

“Otsikkoa hain Goscinnyn ja Uderzon hengessä. Heillä albumin teema esiintyy usein konkreettisena esineenä tai henkilönä (esim. Rahapata, Ennustaja, Syvä kuilu, Kadonnut kilpi, Kultainen sirppi ja niin edelleen). Tässä tapauksessa iiris symboloi tyyneyttä ja hyvää tahtoa – ainakin siihen sillä pyritään…”

Päällikkö Aladobix ei näytä kuvassa kovin iloiselta. Mitä kylässä oikein on meneillään?

“Niin, pakko myöntää, että hänet on joskus nähty paremmallakin tuulella. Positiivinen ajattelutapa on vaikuttanut myös gallialaistuttuihimme, ja kuten päällikön tapauksessa, ei pelkästään hyvällä tavalla. Hän joutuu kokemaan tarinassa kriisin…”

Kuvittajana jatkaa vanha tuttu Didier Conrad, joka muuten on syntynyt samana vuonna kuin Asterix, eli 1959. Hänet valitsi tehtäväänsä Albert Uderzo itse ja albumeita on kertynyt vyön alle jo viisi. Asterix ja piktit oli niistä ensimmäinen. Hän kommentoi tulevaa albumia tähän tapaan: ”Oli hauskaa palata taas gallialaisystäviemme pariin ja piirtää heitä epätavallisiin tilanteisiin, kun Roomasta rantautunut uusi ajattelutapa valkoinen iiris sotkee heidän arkirytminsä.”

Asterix seikkailee 40: Valkoinen iiris löytyy Lehtipisteistä ja kirjakaupoista kautta maan 26. lokakuuta 2023!