Dick Diggerin kultakaivos – kiiltävä klassikko

10.03.2023 Tri Tuomio

Vanhassa vara parempi, vai onko sittenkään? Joskus eka demo on paras, mutta monien mielestä hiotumpi tuote on hienompi. Tällaisiakin mietteitä on luvassa, kun tutustuu Lucky Luken alkupään seikkailuihin, joissa meno on huomattavasti krouvimpaa ja rätväkämpää kuin nykyajan Lukeissa. Albumi Dick Diggerin kultakaivos sisältää kaksi alunperin vuonna 1947 julkaistua tarinaa, joissa Morrisin luoma tuleva sarjakuvamaailman supertähti hakee vielä lopullista habitustaan.

Nämä seikkailut etenevät yhä puhtaasti Maurice de Beveren nerouden varassa, eli René Goscinnyn kultaiseen kosketukseen on vielä muutama vuosi matkaa. Käsikirjoitukset ovat siis suoraviivaista kaahausta ja paino on visuaalisella ilotulituksella. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että toimintakohtauksissa on venkoilua yhtä paljon kuin John Wickin vastaavissa.

Luvassa onkin runsaahkosti kuhmuja ja senkkaisia neniä. Ja Villi Länsi on näissä seikkailuissa läheistä sukua Deadwoodille, eli rajaseutu on raisua, konnat haistavat tilaisuuksia konnuuksiin herkästi ja alkomahooliakin kiskotaan ahkerasti. Säännönmukaisesti ikävin seurauksin.

Jolly Jumper on jo tavallista hepoa nokkelampi otus, vaikka ei vielä nasevaan kommentointiin taivukaan. Rantanplania, Daltoneita tai muita Goscinnyn osaamisen helmiä ei vielä nähdä, mutta hahmokaarti on siitä huolimatta kiitettävän kirjavaa ja mieleenpainuvaa.

Allekirjoittaneen suosikkohtaukset tässä albumissa ovat Dick Diggerin ja Big Bellyn yhteenotto, joka on huolellisesti koreografioitua toimintabalettia, jossa näkyy Disneyn animaatioiden vaikutus hakemattakin, sekä se härdelli mikä syntyy, kun Luke on päätyä kaulakiikkuun kaksoisolentonsa Mad Jimin sijasta.

Morrisin visuaalisen kikkailun seuraaminen on antoisaa puuhaa. Tavallaan albumi on aikansa lapsi, mutta tietyt jutut toimivat aina ja pysyvät ikuisesti tuoreina. Nokkeluus on siis todistetusti immuunia ajan hampaalle. Joitain nurkkia on kenties pikantisti järsitty, mutta pääosin voi vain ihmetellä kuinka taajaan tämä albumin koominen kohkaus tuo mieleen viime aikojenkin elokuvia ja sarjakuvia.

Summa summarum: albumia uskaltaa suositella muillekin kuin historianiiloille. Löydät sen juuri nyt sekä Lehtipisteistä että sarjakuvakaupoista kautta maan. Linkki verkkokauppaamme löytyy heti tuosta alapuolelta.