Asterix ja piktit

18.11.2022 Tri Tuomio

Asterix kuuluu ehdottomasti merkittävimpien eurooppalaisten sarjakuvien viiden kärkeen. Albert Uderzon ja René Goscinnyn luomat sankarit ovat fiktiivisinä hahmoina kuolemattomia, toisin kuin luojansa, ja heidän seikkailunsa jatkuvat muun muassa peleissä, elokuvissa ja onneksemme myös sarjakuvissa. Ennen poismenoaan maestro Uderzo valitsi Asterixin seikkailuille uuden tekijätiimin ja Jean-Yves Ferrin ja Didier Conradin luomista seikkailuista ensimmäinen oli vuoden 2013 Asterix ja piktit. Uudet tekijät johdattivat Asterixin ja Obelixin Skotlannin villeille nummille, ja sen jälkeen maailmaa on ehditty kiertää jo viiden albumin verran. Koska albumeja on ilmestynyt kahden vuoden välein, niin kuudes seikkailu saattaa hyvinkin olla luvassa ensi vuonna!

ⓒ Hachette Livre

Varmaa näinä aikoina on kuitenkin vain jatkuva epävarmuus, joten emme nuolaise ennen tipahtamista. Vuoden 2021 Asterix ja aarnikotka on ainakin allekirjoittaneen mielestä maukkain Ferrin ja Conradin seikkauluista, mutta luodaanpa nyt katsaus tekijäkaksikon enimmäisen seikkailun pyörteisiin. Asterix ja piktit täyttää ensi vuonna pyöreitäkin, joten uusinta on sitäkin myöten ajankohtainen.

ⓒ Hachette Livre

Asterix ja Obelix ovat usein parhaimmillaan reissun päällä, koska kulttuurien törmäily on aina hyvä lähde huumorille ja Rooma antiikin maailman suurvaltana tarjoa lääniä remeltää. Kapinalliset heimot ja kansat Britteinsaarilta sarmaattien metsiin kaipaavat tukea ja taikajuomaa, joita pienen gallialaisen kylän väki on aina valmiina toimittamaan, Asterix, Obelix ja Idefix etunenässä.

ⓒ Hachette Livre

Tämän albumi käynnistellään Gallian rannikolta. Asterix ja Obelix löytävät jäälohkareen sisältä raamikkaan piktikönsikkään, joka pistää pienen kylän pasmat sekaisin. Jotta naiset eivät muukalaisesta aivan liikaa villiintyisi, niin soturi on syytä saatella omiensa pariin. Tätä projektia ilmaantuvat sabotoimaan muun muassa vanhat tutut merirosvot. Tällä kertaa tosin täysin tahtomattaan ja vahingossa. 

ⓒ Hachette Livre

Sankarimme pääsevät tietenkin perille Skotlantiin, jossa riitaisat klaanit tarjoavat roomalaisille helppoja kohteita vanhalle kunnon hajottamalla hallitsemiselle. Asterixin, Obelixin, Mac Sutonin ja taikajuoman ansiosta skotit löytävät yhteisen hiilen puhallettavaksi ja roppakaupalla roomalaisia kätyreineen rökitettäviksi. Ripaus romantiikkaa maustaa tämänkin keitoksen. Musavisailijoille riittää viittauksia bongattavaksi ja kryptozoologian ystäville on extrabonus tarjolla.

ⓒ Hachette Livre

Kriitikot ovat säännönmukaisesti verranneet Didierin ja Conradin albumeita Goscinnyn ja Uderzon luomiin seikkailuihin, mikä on tietenkin epäedullista uusille tekijöille. He kun eivät voi laskea luovuuksiaan täydelle laukalle, vaan heidän on toteutettavat seikkailut alkuperäisten tekijöiden maailmalle uskollisina. Siihen maailman kotiutuminen on vaatimustasoltaan lähes yliluonnollinen urakka. Ja jos oikein silmiin katsotaan, niin Uderzo ja Goscinnykin saivat Asterixin seikkailut kunnolla kiitolaukalle vasta kuudennen albumin kohdalla. Asterix ja Kleopatra saattoi olla ensimmäinen suomennettu Asterix ihan syystäkin. Allekirjoittanut tulkitsee tämän ennusmerkiksi ja odottelee Ferrin ja Conradin seuraavaa sukellusta gallialaisten ja roomalaisten ikuiseen kärhämöintiin ainakin pienimuotoista pankin räjäyttämistä ennakoivissa tunnelmissa.

ⓒ Hachette Livre

Asterix ja piktit löytyy nyt Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Kotoaan poistumatta albumin voi hankkia sarjishyllyynsä vaikkapa tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla.