Viimeinen tehtävä

21.10.2022 Tri Tuomio

Mitä tapahtuukaan, kun lännentarina maustetaan runsaalla ripauksella melankoliaa? Kun preerian avaruus ja surumielisyys kohtaavat, niin tarjolla on syviä tunteita niitä uljaasti korostavassa ympäristössä. Tämän syksyn Tex Willer Värialbumia uskaltaakin suositella kaikille tavallista synkemmille westerneille sydämensä menettäneille.

Jos Scott Cooperin Hostiles (2017), Tommy Lee Jonesin The Homesman (2014) tai Coenin veljesten The Ballad of Buster Scruggsin (2018) tummasävytteisimmät episodit ovat sinun kuppisi teetä, niin Viimeinen tehtävä on takuuvarma lukunautinto. Lämmin suositus kattaa toki myös kaikki spagettiwesternien ystävät. Luvassa on siis mustaa huumoria, roimaa toimintaa, kyynisiä hahmoja ja lyijynraskasta kohtalokkuutta.

Giorgio Giusferdi hoitaa kirjoitushommat ja Alfonso Font kuvituksen tässä kahdella aikajanalla sujuvasti etenevässä antisankaritarinassa. Päähuomion varastaa kuitenkin Matteo Vattanin väritys. Vattanilta on aikaisemminkin tehnyt hyvää jälkeä, mutta nyt herra on suorastaan liekeissä.

Perinteisiltä päähahmoilta huomiota varastaa myös tämän albumin sydämenä sykkivä vanhan rangerin hahmo, jolla rakkaan vaimon kuoltua alkaa olla elämänriemu todella lähellä minimiä. Virtaa riittää enää viimeiselle tehtävälle. Sitä ennen on aika muistella menneitä sankaritekoja herrojen Tex Willer ja Kit Carson rinnalla.

Armoton taistelu comancheja vastaan edustaa Lucky Joe Beuregardille vanhoja hyviä aikoja, mikä toimikoon vinkkinä tarinan nykyhetken tunnelmista. Pääsemme siis nauttimaan pessimistisemmän ääripään lännentunnelmista, kuten jo johdannossa totesimmekin. 

Koska kyseessä on Tex Willer -sarjakuva, niin kyseessä ei kuitenkaan ole yhden tempun ponina korkeataiteen tontille tavoitteleva synkkyyden ja surun ylistys, vaan mukana on myös italialaisen lännenviihteen perinteitä kunnioittavaa mustaakin mustempaa huumoria ja rätväkästi ryöpsähtelevää väkivaltaa.

Suorittaapa Viimeisen tehtävän sivuilla cameon myös Richard Jordan Gatlingin patentoima ja lukemattomista länkkäriklassikoista tuttu sarjatuliase, joka pääsee niittämään satoa myös tämän seikkailun tiimellyksessä. Selviävätkö Lucky Joe, Tex ja Kit hengissä tästä luotimyräkästä? Se selviää tämän albumin lukemalla.

Tex Willer Värialbumi 2: Viimeinen tehtävä nyt Lehtipisteissä ja sarjakuvakaupoissa! Ja tietenkin myös verkkokaupassamme. Linkki sinne heti tuossa alapuolella.