Hämähäkkimies 60 vuotta!

21.09.2022 Rmaki

Ajatella — kaikkien suosikkiseittisankari täyttää tänä vuonna 60 vuotta! Niin se aika rientää, mutta onneksi Peter Parker ja sankarillinen alter egonsa ovat säilyneet raikkaina ja nuorekkaina.

Tältä näytti Hämiksen ensiesiintyminen vuonna 1962 — lehden kannen piirsi legendaarinen Jack Kirby.

Vuonna 1962 käsikirjoittaja Stan Lee ja kuvittaja Steve Ditko esittelivät Amazing Fantasy -lehden numerossa 15 täysin uudenlaisen supersankarin. Siinä, missä perinteiset trikooveikot olivat olleet salskeita ja voitokkaita urhoja (kuten vaikkapa Teräsmies tai Kapteeni Amerikka), Hämähäkkimies oli hintelä, hieman pelottavakin hahmo, joka peitti epävarmuutensa jatkuvalla vitsitulvalla. Kustantaja ei ensin ollut mitenkään innostunut hahmosta, joka poikkesi valtavirrasta niinkin paljon — mutta kun tuon elokuussa 1962 ilmestyneen lehden (joka oli muuten Amazing Fantasyn viimeinen numero) myyntiluvut saapuivat toimitukseen, oli selvää, että uusi hitti oli syntynyt!

Leen ja Ditkon ensimmäisen Hämis-tarinan aloitussivu tekee selväksi, että kyseessä ei ole ihan tavallinen sankari.

Oman lehtensä Hämähäkkimies saikin USA:ssa heti seuraavana vuonna. Amazing Spider-Man 1 ilmestyi maaliskuussa 1963, ja sen jälkeen Hämis on ollut säännöllisesti yksi kaikkien aikojen suosituimpia supersankareita. Suomessa sankarin taival alkoi Ihmenelosten kanssa jaetun Ihmesarja-lehden sivuilla vuonna 1967, joka jatkui vuoteen 1970 asti. 1970-luvulla sankaria nähtiin harvakseen (oikeastaan vain vuonna 1976 ilmestyneessä maanmainiossa Teräsmies vastaan hämmästyttävä Hämähäkki -albumissa), mutta niinpä vain kävi, että vuonna 1980 alkoi ilmestyä kuukausittainen Hämähäkkimies-lehti, joka edelleen jatkaa voitokasta kulkuaan!

Näin uljaalta näyttää Steve Ruden tulkinta seittisieposta.

Hämähäkkimiehen seikkailuja ovat Leen ja Ditkon jälkeen luoneet monet amerikkalaisen sarjakuvan huippunimet, kuten vaikkapa Gerry Conway, John Romitat (sekä Sr. että Jr.), Gil Kane, Len Wein, Ross Andru, Frank Miller, Todd McFarlane, Peter David, Marcos Martin, J. M. Straczynski, Dan Slott, Mark Bagley, Roger Stern… lista on lähes loputon. Story House Egmont juhlistaa sankarin 60-vuotista taivalta julkaisemalla loppuvuodesta 2022 sarjoja sellaisilta huipputekijöiltä, joiden jälkeä ei aiemmin ole Hämiksen maailmassa tavattu nähdä.

Kuka keksii, mihin marraskuussa ilmestyvän tarinan nimi “Kukkia Sarvikuonolle” mahtaa viitata?

Numerossa 9/2022 (myynnissä nyt) alkaa käsikirjoittaja Fabien Niciezan (Ryhmä-X ja Deadpool) ja kuvittaja Steve Ruden (Nexus) kolmiosainen sarja “Elämänlanka”, jonka aiheena on Hämistä aiemminkin piinannut mystinen kivitaulu historian hämäristä — tätä ikuista elämää lupaavaa antiikkiesinettä tavoittelevat tällä kertaa Nuijapää, Lisko sekä Bumerangi! Luvassa on nostalgista ja huumorinsävyttämää Hämis-toimintaa.

Darwyn Cooken Hämähäkkimies pelastaa joulun!

Niciezan ja Ruden kertomus päättyy numerossa 10/2022, ja sen perään julkaisemmekin varsinainen helmen: underground-taiteilija Paul Popen (Heavy Liquid) tarinan “Kätyri”, joka kertoo seittisankaria ihailevasta teinitytöstä. Samaa kunnianhimoista linjaa jatkavat englantilaiset Peter Milligan (Shade) ja Duncan Fegredo (Hellboy), jotka esittelevät numerossa 11/2022 koskettavan tarinan vanhasta Hämis-vihollisesta. Vuosi huipentuu palkitun Darwyn Cooken (Richard Starkin Parker-sarja) muikeaan tarinaan “Jouluyö, juhlayö”. Ja pyhien kunniaksi numerossa on mukana vieläkin erikoisempi Hämis-lyhäri… mutta siitä lisää joulukuussa!

Avainsanat