Asterix Intiassa

09.09.2022 Tri Tuomio

Vuoden synkin neljännes lähestyy uhkaavasti, joten alkaa olla aika varautua mahdollisesti pitkäänkin marraskuuhun ja hamsteroida pimeiden päivien piristäjiksi mahdollisimman värikkäitä ja eksotiikkaa uhkuvia sarjakuvia. Hyvänä esimerkkinä sellaisesta toimikoon 28. Asterix-seikkailu Asterix Intiassa. Luvassa on lennokas sarjakuvamatka Ranskasta Intiaan useiden viihdyttävien välietappien kautta. Matkanjohtajana toimii fakiiri Kakkulah ja matkustamon puolella hulinoivat Asterix, Obelix, Idefix ja Trubadurix.

ⓒ Hachette Livre

Asterix Intiassa on neljäs Albert Uderzon yksi toteuttaman pitkä Asterix-seikkailu. René Goscinnyn maaginen kosketus albumista siis puuttuu, joten huumori pysyttelee lähinnä pintatasolla, eli tarjolla on eritoten kohellusta, kaatuilua ja huutamista. Ja koska Asterixilla ja kumppaneilla on kova kiire Intiaan, niin matkan varrella ei juurikaan pysähdellä kummastelemaan kansallisia erityispiirteitä. Vanhoja tuttuja toki tavataan useampiakin.

ⓒ Hachette Livre

Uderzon ilmiselvin inspiraation lähde tälle albumille on arabialainen/intialainen tarinakokoelma Tuhat ja yksi yötä, jota alleviivaa alaotsikko Tuhannen ja yhden tunnin matka. Tarinan satumaisuutta korostaa sekin, että prinsessaahan tässä lähdetään kovalla tohinalla pelastamaan. Pelastettavan prinsessan nimi Raesade nostaa hattua Tuhannen yhden yön kertojalle, Šeherazadelle.

ⓒ Hachette Livre

Matka Intiaan on luonnollisesti mutkikas. Tosin ne mutkat ovat enimmäkseen pystysuunnassa, eli korkeanpaikankammoisille tai lentopelkoisille tätä seikkailua ei uskalla ihan täysin rinnoin suositella. Trubadurixin faneilla tätä albumia puolestaan uskaltaa suositella, sillä kerrankin bardi saa laulaa oikein täysin rinnoin ja korkealta ja kovaa. Tai oikeastaan hänen on pakko laulaa, ja arvaahan sen miten siinä käy.

ⓒ Hachette Livre

Historian kokeeseen ei kannata tämän albumin tarjoamilla tiedoilla juuri vastailla. Asterixin ajan Intiassa ei nähty tämän albumin islamilaisia vaikutteita, eikä fakiirejakaan oltu vielä keksitty. Mutta faktoista viis, sadustahan tässä kuitenkin on kyse. Pahat ovat pahoja, hyvät hyviä, ja viimeisenä mainitut nousevat vaikeuksien kautta voittoon. Vaikeuksia piisaa helposti rikkoutuvan lentävän maton lisäksi muun muassa äkäisten norsujen muodossa.

ⓒ Hachette Livre

Tämä sähäkän satumainen ja kovien kansien väliin paketoitu seikkailu Albert Uderzon malliin löytyy sarjakuvakaupoista ja kirjakaupoista 14 .syyskuuta 2022. Pehmeäkantisen laitoksen hehkutuksen voit lukea täältä ja tämän kovakantisen albumin voit tilata tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla.